Z otoplitvijo odnosov z ZDA Kuba pričakuje izboljšanje gospodarske menjave in večje število ameriških turistov. Foto: EPA
Z otoplitvijo odnosov z ZDA Kuba pričakuje izboljšanje gospodarske menjave in večje število ameriških turistov. Foto: EPA
Srečanje Obame in Castra na vrhu Amerik. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Še naprej bodo med nami in kubansko vlado razlike, toda naše skrbi glede širokega spektra kubanskih politik in dejanj so zunaj meril, ki odločajo o tem, ali bo Kuba še naprej na seznamu držav podpornic terorizma," so v izjavi zapisali v Beli hiši. Obama je že vložil poročilo in druge z zakonom določene dokumente, potrebne za spremembo. Kot so dejali visoki ameriški uradniki, je odločitev o umiku posledica različnih zagotovil kubanske vlade.

Številni so sicer pričakovali, da bo Obama odločitev o umiku sporočil že na vrhu Amerik pretekli konec tedna, na katerem je potekalo prvo srečanje predsednikov obeh držav po skoraj 60 letih, a se to ni zgodilo. Po srečanju Obame s kubanskim predsednikom Raulom Castrom, ki je trajalo dobro uro, je brat voditelja kubanske revolucije Fidela Castra dejal, da se bodo morda kdaj v prihodnosti strinjali o stvareh, o katerih se danes ne.

Kubanska vlada je Washington pozvala, naj jo umakne s seznama in tako prižge zeleno luč za normalizacijo odnosov med državama. Potem ko sta s Castrom 17. decembra lani naznanila diplomatski preboj v odnosih, je Obama ukazal podroben pregled, če je Kuba še upravičeno na seznamu. "Po temeljitem pregledu poročil o Kubi, ki so ga izvedle tajne službe, in ob zagotovilih kubanske države je državni sekretar (op. John Kerry) sklenil, da je Kuba izpolnila pogoje za umik s seznama držav podpornic terorizma," so v izjavi za javnosti še zapisali v Beli hiši.

Na seznamu zdaj še Iran, Sudan in Sirija
Kuba je sicer ena od štirih držav, ki so jo leta 1982 ZDA uvrstile na seznam držav, ki po njeni oceni podpirajo svetovni terorizem. Poleg nje so na ameriškem seznamu še Iran, Sudan in Sirija. Za zdaj še ni jasno, ali so se ZDA odločile za umik Kube s seznama, ker so dobile, kar so zahtevale od Kube, in sicer neovirano gibanje svojih prihodnjih diplomatov po Kubi.

Zdaj je na vrsti kongres: kongresniki imajo 45 dni za odločitev, vendar pa ni veliko možnosti, da bi kongresniki nasprotovali Obamovi odločitvi.