Ameriški predsednik Barack Obama (levo) je opozoril, da bi lahko bomba s cepljivim materialom v velikosti jabolka pa bi lahko pretresla svet. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama (levo) je opozoril, da bi lahko bomba s cepljivim materialom v velikosti jabolka pa bi lahko pretresla svet. Foto: Reuters
Med udeleženci vrha ni bilo predstavnika Rusije. Foto: Reuters

"Zaradi naših usklajenih naporov nobeni teroristični skupini do zdaj ni uspelo pridobiti jedrskega orožja ali umazane bombe, narejene iz radioaktivnih snovi," je dejal Obama na mednarodnem vrhu in države pozval k tesnejšemu sodelovanju. "Ni dvoma, da bi ti norci ubili čim več nedolžnih ljudi, če bi v roke dobili atomsko bombo ali jedrski material," se je glasilo njegovo sporočilo več kot 50 predstavnikom držav, med katerimi ni bilo Rusov.

Vrh o jedrski varnosti poteka v senci nedavnih terorističnih napadov v Bruslju in Parizu, v katerih je bilo ubitih najmanj 160 ljudi in ki so pokazali nezmožnost Evrope, da prepreči tovrstne napade ali sledi pripadnikom Islamske države, ki se vračajo z bojišč Sirije in Iraka.

Nadzorovanje znanstvenika
Obama je udeležence opozoril, da videonadzor Islamske države nad belgijskim jedrskim znanstvenikom in uporaba kemičnega ter biološkega orožja predstavljata jasno namero teroristov. Pojavlja se vedno več dokazov, da so posamezniki, povezani z napadi v Parizu in Bruslju, nadzirali znanstvenika iz belgijskega jedrskega obrata, kar je okrepilo strahove, da bi lahko teroristi prišli do jedrskega materiala.

Bomba v velikosti jabolka bi pretresla svet
Po besedah Obame je po svetu okoli 2.000 ton jedrskega materiala, veliko ni ustrezno zavarovanega, bomba s cepljivim materialom v velikosti jabolka pa bi lahko pretresla svet. "Majhna količina plutonija bi lahko ubila in ranila več sto tisoč ljudi. Šlo bi za humanitarno, politično, gospodarsko in okoljsko katastrofo z večdesetletnimi globalnimi posledicami. Spremenilo bi naš svet," je opozoril Obama.