Svet
false
Sporazum z Iranom bi bil eden pomembnejših, če ne kar najpomembnejši zunanjepolitični dosežek Obamove administracije. Foto: EPA
false
Tudi iranski predsednik Hasan Rohani izpostavlja, da sporazum podpira celotni svet, razen "sionističnega režima" oziroma Izraela. Foto: EPA

Dodaj v

Obama o sporazumu z Iranom: Gre za izbiro med diplomacijo in vojno

Obama upa na veto na republikansko zavrnitev sporazuma
6. avgust 2015 ob 08:12,
zadnji poseg: 6. avgust 2015 ob 08:19
Washington - MMC RTV SLO, STA

Ameriški predsednik Barack Obama je v govoru o sporazumu z Iranom nasprotnike sporazuma primerjal z zagovorniki vojne proti Iraku. Republikanci ostajajo neomajni.

Obama je imel v sredo govor na Ameriški univerzi v Washingtonu, v katerem je spet zagovarjal dogovor velikih sil (P5+1) z Iranom glede njegovega jedrskega programa. Nasprotnike sporazuma je izenačil s tistimi, ki so ZDA potisnili v vojno z Irakom leta 2003. Ta vojna je bila sicer eden od razlogov, da je Obama leta 2008 slavil na predsedniških volitvah. Iraška vojna je okrepila Iran in izolirala ZDA bolj kot kar koli drugega, kar so ZDA storile do tedaj in po tem, je po poročanju BBC-ja dejal Obama.

"Izbira, za katero se odločamo, je izbira med diplomacijo in neke vrste vojno. Morda ne jutri, morda ne čez tri mesece, a kmalu," je povedal Obama v uro dolgem govoru, v katerem se je skliceval tudi na nekdanjega republikanskega predsednika Ronalda Reagana.

Iraška vojna je v ZDA precej nepriljubljena in Obama računa, da si Američani nikakor ne želijo še ene podobne z Iranom. Vojne pa si po njegovih besedah ne želijo niti Iranci - pa čeprav pripadniki trde politike na ulicah vzklikajo: "Smrt Ameriki." "Prav ti so tisti, ki jim status quo najbolj ustreza," je poudaril Obama in dodal, da ti zagovarjajo enaka stališča kot republikanci v kongresu.

Vsi, razen Izraela
Sporazum podpirajo vse države na svetu, razen Izraela, je dejal Obama, pri čemer je dodal, da meni, da se izraelski premier Benjamin Netanjahu moti. Netanjahu namreč diametralno nasprotno kot Obama trdi, da bo ravno ta sporazum pripeljal do nove vojne.

Kot običajno je Obama tudi tokrat izrazil vso podporo ZDA Izraelu. Izrael in proizraelski lobi sicer izvaja hud pritisk na kongres, da sporazum septembra zavrne, pa tudi na javnost. Javno mnenje se tako v ZDA začenja obračati proti sporazumu.

Republikanci naj bi torej dogovor zavrnili, Obama pa računa na demokrate, da mu bodo zagotovili dovolj glasov, da bo obveljal njegov veto na zavrnitev. A intenzivna kampanja nasprotnikov dogovora je začela vplivati tudi na nekatere demokrate.

Obama kot Kennedy
Ker prepričevanje s strani predstavnikov administracije, strokovnjakov in danes tudi vodje Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Jukija Amana, ki je na obisku v Washingtonu, ne zadostuje, je Obama povlekel simbolično potezo.

Za svoj govor si je namreč izbral Ameriško univerzo, kjer je predsednik John F. Kennedy leta 1963 zagovarjal diplomacijo med ZDA in Sovjetsko zvezo, ki je nato pripeljala do sporazuma o prepovedi jedrskih poskusov.

Republikanci neomajni
Obamov govor republikancev pričakovano ni ganil. Senator John McCain iz Arizone in republikanski predsedniški kandidat senator Lindsey Graham iz Južne Karoline sta že sporočila, da skuša Obama le odvrniti pozornost s svojih propadlih politik.

Republikanski senatorji, ki so se danes udeležili srečanja z Jukijem Amanom v Washingtonu, so povedali, da jih ta ni prepričal. Senator Bob Corker iz Tennesseeja je dejal, da so zdaj kvečjemu še bolj zaskrbljeni.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
KLIPAN
# 06.08.2015 ob 08:40
Desničarski republikanci bodo šli v vojno z Iranom pod vsako ceno, to je samo vprašanje časa.
Naftni in orožarski lobi bosta že poskrbela za to.
Amerika brez vojne??
Nemogoče, nihova politika in korporacije živijo od tega.
Desničarskim republikancem pač lepo dol visi za vsa človeška življenja.
Če so v Iraku, Libiji....pobili več kot miljon civilistov, več miljonov je beguncev, države totalno porušene, a mislite, da je tem ljudem kaj mar?
Ameriški republikanci in Izrael so pač rakavo tkivo planeta zemlje.
tc12
# 06.08.2015 ob 08:51
Rakavo tkivo so bankirske družine, ki vodijo svet. Vse države so zadolžene pri njih, ameriške FEDERAL RESERVES ki tiskajo dolar s v njihovi lasti, za vsak dolar, ki ga natisnejo, morajo ZDA plačati okoli dolar in pol. Ameriški prebivalci so v čvrstem prijemu policijske države, dokler imajo iphone in reality showe njih briga za cel svet, oni ne vejo niti kje je Libiji, kje je Irak, kje je Iran (vem iz lastnih izkušenj in bivanja tam). Družina Rothschild (umirajoča mama na smrtni postelji pove: če moj sin noče vojne, ne bo vojne!), družina, ki financira vojne že od 18. stoletja. Prosim vas ne se smešit, ŠEF je vedno tisti čigar je kapital oziroma denar.

Kekec99
# 06.08.2015 ob 08:32
Irak so napadli pod pretvezo da ta ima A bombo, če prav so dobro vedeli da je nima. In napadli so ga ravno zaradi tega ker ni imel A bombe. Zakaj ne napadejo Severno Korejo? Zaradi tega ker dobro vedo da ta ima A bombo. "Simply as that"
KLIPAN
# 06.08.2015 ob 09:12
Si predstavljate, da Američani kakih 15-20 let ne bi šli v nobeno vojno??
Si predstavljate, da bi se Ameriška javnost začela spraševati "čakajte malo, zakaj imamo mi zaposlenih na stotisoče ljudi v vojski, zakaj dajemo iz proračuna vsako leto miljarde za vojsko, javno šolstvo in zdravstvo pa nam propadata?"
No, seveda republikanci niti v sanjah ne bodo dovolili, da se Američani začnejo spraševati kaj takega.
generacija56
# 06.08.2015 ob 08:54
Vse show za publiko.
Karte so že zdavnaj razdeljene.
Nov predsednik/ca, nova vojna.
Brez ene vojne vsakih nekaj let ZDA ne morejo preživeti.
Takšno armado moraš zaposliti. Nekomu vzeti resurse, da jo nahraniš.
puhek
# 06.08.2015 ob 08:26
važn da si pri sporazumu pogovoarjajo o BANKAH in odprtih vratih in o ameriških bazah v 3/4 sporazuma.

diplomacija-vojna

a še nismo pristrigli krila američanom? ne mormo?
MiaM
# 06.08.2015 ob 09:41
Tudi iranski predsednik Hasan Rohani izpostavlja, da sporazum podpira celotni svet, razen "sionističnega režima" oziroma Izraela.

Zakaj navedki?
Ramus
# 06.08.2015 ob 09:37
"Obama o sporazumu z Iranom: Gre za izbiro med diplomacijo in vojno"

ZDA so največja grožnja za svetovni mir!
ginza
# 06.08.2015 ob 08:47
Kekec99:Zakaj ne napadejo Severno Korejo? Zaradi tega ker dobro vedo da ta ima A bombo. "Simply as that"

Zato ker nima nafte.
KLIPAN
# 06.08.2015 ob 08:44
Ma kaka Severna Koreja.
Na BV je nafta, kake bombe ali kaj vam je.
Vse vojne na BV, vsi miljoni mrtvih, begunci...., vse je samo zaradi nadzora nad nafto.
In Iran je še edina država na tem področju, ki je vsaj deloma ne kontrolirajo Američani.
Vojna z Iranom je samo vprašanje časa.
Če so nas dokazano nalagali glede Iraka in njihovega "orožja za množično uničevanje", nas bodo nalagali še 1x.
V letu-dveh od prihoda republikancev na oblast bo Iran napaden.
PONOS
# 06.08.2015 ob 10:36
Leta 2000 države centralne banke ki niso bile v lasti Rothshildov ali pod njihovim vplivom.
Afganistan
Irak
Sudan
Libya
Kuba
Severna Koreja
Iran
Leta 2003
Sudan
Libija
Kuba
Severna Koreja
Iran
2011-2015
Kuba
Severna Koreja
Iran
tc12
# 06.08.2015 ob 08:52
še link:

https://en.wikipedia.org/wiki/
Rothschild_family
tc12
# 06.08.2015 ob 10:56
vse te vojne so posledica bankirjev in njihovega konglomerata za tiskanje neobstoječega denarja, Ameriško gospodarstvo je odvisno od vojn, saj so največji proizvajalci orožja na svetu, morajo pa plačevati Federalnim rezervam obresti za natisnjene dolarje, Federalne rezerve so pa v lasti bankirjev. SEDAJ PA VI MENI RAZLOŽITE, vrli mmcjevi komentatorji kako je to SPLOH MOGOČE. Da privatniki nadzirajo javne finance??? Edina dva predsednika, ki sta hotela Ameriko odtrgati od federalnih rezerv sta dobila kroglo v glavo: Abraham Lincoln in John F. Kennedy!!! Fantje in dekleta, ti ljudje so pripravljeni pobiti večino svetovnega prebivalstva samo za to, da lahko še naprej obvladujejo svet, to naj vam bo jasno. Mi smo za njih ščurek na katerega stopijo, če jim prekriža pot...

http://humansarefree.com/2013/11/
jfk-killed-after-shutting-down.html

http://www.rense.com/general86/
pres.htm
PONOS
# 06.08.2015 ob 10:24
tc12
Ta resnica je dolgo zunaj,kar mene bega je da se nobeden v zgodovini ni loti te družine.
Tudi nacisti so izpustli Rothshilde sicer so jim nacionaliziral premoženje vendar jih niso odstranili.Paradoksalno..da se tak vzrok za zlo ne odstrani...
tc12
# 06.08.2015 ob 09:31
Mislim, da bo bolje da se Slovenci skupaj spravimo in pokažemo kako se stvarem streže. Najprej bi morala priti na oblast sveža (brez političnega ozadja) garnitura ljudi, ki bi najprej pozaprla vse bankirje, ki pijejo kri Slovencem. Potem postavit stroge pogoje bankam na kakšen način lahko poslujejo, če komu ni všeč naj gre. Pa treba bo izstopit najprej iz Nata, nato pa še iz EU, če bodo preveč pritiskali z uvedbo reform, ki samo škodujejo narodu. Prej je denar odhajal v Beograd pa so bili vsi glasni kam gre denar, tako ne gre več, sedaj gre pa vse v Bruselj. IMF misli, da nas ima v pesti, kar v bistvu ni res. Vedno se bo našel nekdo, ki bo sklenil posel. V 10 letih bi bila Slovenija prerojena. AMPAK je potrebno vložiti veliko truda in potrpeti to spremembo. Vse dokler se bomo med seboj kregali kdo je bel in kdo rdeč, nam bodo pred nosom še naprej kradli in siromašili državo, plačevali pa bomo davkoplačevalci.
vojnaslo45
# 06.08.2015 ob 09:20
@Klipan Odgovor američana bi bil zaradi svobode in demokracije.
KLIPAN
# 06.08.2015 ob 13:56
@janko49
Še kakšen vic?

Tudi Irak in Libija sta po "osvoboditvi in demokratizaciji" Amerike postala raj na zemlji, a ne?
Sicer imamo sedaj tam totalen kaos, miljon mrtvih, največ beguncev po 2. svet. vojni in Islamski kalifat, ampak to so malenkosti proti "svobodi in demokraciji", ki jim jih je prinesla Amerika, a ne?
Pa še to o Ameriki- od kdaj se država, kjer že desetletja vladata dve stranki imenuje demokratična?
SF-SN
# 06.08.2015 ob 13:45
@janko49
Iran je nedemokratičen država, kjer se kršijo človekove pravice. Begunci, ki bežijo iz Irana, večino dobijo pri nas v EU status begunca. Ergo, s sodnimi odločbami je dokazana njihova kršitev.

Zgleda nimaš pojma. Iran je najbolj napredna država v regiji, več kot polovico študentov je žensk (v Savdski Arabiji je polovica žensk nepismenih), imajo demokratične volitve (v SA jih ni).
Glede nato, da je Snowden v Rusiji dobil status begunca so ZDA nedemokratična država?

Izrael je demokratična država, kjer so poleg Judov, državljani tudi Palestinci. Veliko Palestincev dnevno hodi iz neobstoječe države Palestine na delo v Izrael (in ne v Jordanijo), ter si poskušajo pridobiti Izraelsko državljanstvo.

Spet dokazuješ da si popolnoma zaslepljen. Palestinci ne hodijo v Izrael, ampak garajo na svoji zemlji, ki so jo zasegli Izraelci, vse za dobiček izraelskih firm.
Izrael je edina država ki že skoraj 70 let krši VEČ točk Ženevske konvencije o človekovih pravicah!!
gkamin
# 06.08.2015 ob 09:27
Obama, ma kakšno vojno neki, to jo vidite samo vi puhloglavi ameri, krivi za vse svetovne nesreče.

Kaj pa ste dobrega naredili za civilizacijo? Zjebali borzo, zanetili ogromno vojn, osiromašili ljudi in jih razgalili, lačni in žejni so, grozite in se bojite samih sebe...

F U
generacija56
# 06.08.2015 ob 09:30
Trenutno je ta jata kobilic v Iraku.
Tam bodo, dokler bo imela zadnja molekula vonj po nafti.
EU bo aplavdirala, saj je z Iraško nafto na trgu, cena nafte tako nizka, da so vsi neznansko srečni.
Potem se bodo preselili.
Kam?
Frank
# 06.08.2015 ob 13:07
"ZDA so največja grožnja za svetovni mir!"
Konkretneje židovska mafija, ki v ZDA obvladuje praktično vse - finance, medije, filme, politiko... oz. vse, kar je celemu svetu glede Amerike tako odbijajoče...in ni bilo vedno tako.
PONOS
# 06.08.2015 ob 10:40
http://yournewswire.com/putin-to-nationalise-rothschild-central-bank/
severnik
# 06.08.2015 ob 08:47
Ve se, kdo bi koga napadel. Je pa najbrž tukaj tako, da se Irana malenkost bolj bojijo, ker so na višjem nivoju ljudje kot pa v okoliških državah, orožja imajo pa tudi precej.

Očitno je res utopija, da ne bi bilo vojn.
SF-SN
# 06.08.2015 ob 14:31
Drugače pa kje je kakšn anovica o napovedi Obame, da bodo za zaščito svojih izirnejih enot bombardirali tudi Asada?? Torej bodo v Sirijo poslali svoje plačance, ki se bodo borili proti Asadu in ne proti ISISu.
Prav tako niti besede o izkrcanju 1500 savdskih in emiratskih vojakov v Adnu, vred s nekaj 100 tanki
SF-SN
# 06.08.2015 ob 13:58
@tekuma
Ta sporazum tlakuje ne eno ampak več vojn, samo še sankcije so držale iranske ambicije delno pod nadzorom. Če se iran v resnici odpove izdelavi jederskega orožja (pa se ne bo ker mu sporazum pušča odprta vrata) to ne spremeni bistveno situacije morda do Izrael. Iranske ambicije so v prvem planu regrutacija šiitskih manjšin (v SA, zae itd) po arabskem svetu z tem pa širjenje vpliva na BV. Prvo bojišče je že odprto to je Sirija, drugo bojišče je povsem razdeljen Irak, tretje se odpira v Jemnu kjer so arabci začeli z kopensko ofenzivo, posledica konkretne vpletenosti ZAE, SA bo spet vstaja šiitske večine v Bahrajnu ter na JV SA kjer so obsežna naftna polja, ..nazadnje bo Libanon.
Ironija je da Obama zagovarja tezo, da se z sporazumom preprečuje vojna po drugi strani pa: imamo na BV odprto troje velikih vojnih žarišč še troje je v vroči rezervi; Obama odobril nove velike vojaške posle z SA, ZAE, Katar. Egipt, Izrael..na drugi strani pričakovan nov pritok denarja po odpravi sankcij daje pogum Iranu da se podaja v največje orožarske posle do sedaj.
Netanjahu ima 100% prav to bo povod za nove vojne (pa ne z izraelom da bo jasno!), obstoječe se bodo pa samo potencionirane pridružile se bodo nove. Obama je Iran snel z ketne, arabce zalaga z orožjem,..rokavice so snete in to bo prava zapuščina Obame.

Nevem s čim tebe filajo, da vrjameš takšnim bedarijam.
Prvič, Iran podpira zatirane šiitske manjšine v vseh naštetih državah. V Bahrainu je 90% prebivalcev šiitov pa nimajo nobene besede pri vodenju države, v sklopu arabskw pomladi jih je morala povoziti Savdska vojska.
Boji v Siriji in Iraku so posledica dejanj Izraela, ZDA, Turčije, SA in Katarja in NE IRANA.

Drugič, Iran NIKOLI ni gradil jedrskega orožja, za razliko od Izraela so tudi podpisniki konvencije o neširjenju jedrskega orožja, poleg tega nimajo raket s katerimi bi lahko dosegli Izrael, kaj šele Evropo. Medtem ima Izrael več termbaričnih bomb in balistične rakete s katerimi lahko zadane vsak kotiček Evrope. Da ne govorim o njihovih zalogah kemičnega in biološkega orožja. Kje so torej sanicije za Izrael?
tihomir
# 06.08.2015 ob 09:57
tc12
# 06.08.2015 ob 08:51
Prosim vas ne se smešit, ŠEF je vedno tisti čigar je kapital oziroma denar.


In kapitalist je tudi edini lastnik kapitalizma, zato je kapitalizem v popolnem nasprotju z idejo demokracije.
Kekec99
# 06.08.2015 ob 09:55
@ginza
Zato ker nima nafte.
---------------------------------
Iran pa jo ima, in zaradi tega mu ne dovolijo razvoja A bombe.
Saj se tistih držav ki imajo A bombo ne napada, če hočejo priti do te nafte pa morajo napasti.
komentatorka ena
# 06.08.2015 ob 09:54
kdo ima največji profit od nestabilne EU in Vzhoda ( nafta) ?? Amerika! In pripravljeni so narediti vse, da to dosežejo, tega me je strah !
SF-SN
# 06.08.2015 ob 14:26
@Lu Yehi
Mene zanima zgolj to zakaj se februarja vrača na čelo Irana Ahmeniđad kot, da so izigrali US z novim predcednikom po sporazumu pa nazaj na staro holakavst politiko.

Pogovori s Iranom so se začeli ko je jol Ahmeniđqd še vedno predsednik, tako da je nabijanje da so Iranci prosili za konec sankcij s izvolitvijo Rohanija navadna bedarija. Iranci so dobili prekleto dober dogovor, nazaj bodo dobili 110 miljard, lahko bodo izvažali nafto in šebolj utrdili svoj položaj v regiji, ki se bo posledično umirila.
Iran je edini poleg Sirije in Iraka ki se bori PROTI ISISu, brez Iranske podpore bi ISIS nadziral celotno Sirijo in Irak in ne samo večinsko puščavo
KLIPAN
# 06.08.2015 ob 11:53
V Ameriki so "levičarski demokrati"???
Ta pa je dobra.
Tam so samo desničarski republikanci in desničarski demokrati.
Kekec99
# 06.08.2015 ob 09:47
@frgo
Zakaj ne napadejo Severno Korejo?

Zaradi Kitajske. Za tisto njihovo bombo jim dol visi.
-----------------------------------------------------------------
Nebi rekel, Rusi so vložili 8 milijard € v Irak, z menjavo oblasti so ostali brez pogodbe oziroma vloženega denarja.Tudi Kitajska je z zamenjavo oblasti v Iraku ostala brez vloženega denarja. Če bi se Američani bali, potem tega tam nebi naredili.Tistega ki ima A bombo pa se pusti pri miru ne glede na to kašne zganja, dokaz za to je Severna Koreja.
Bivši uporabnik
# 06.08.2015 ob 08:33
John Wayne je že izbral.
SF-SN
# 06.08.2015 ob 14:19
Razlogov za "nenapad" na Iran je več.
Za ZDA je bilo predvsem nezadovoljstvo prebivalstva s vojno v Iraku, drugače bi že takrat napadli in nebi uvajala sankcij.
Poleg tega je dovolj že pogled na zemljevid in se vidi gromozanska razlika med Iranom in Irakom. Irak je ena velika planjava, Iran pa je gorato območje, kar zelo oteži kakršnkoli napad. Iran je kot da bi združil teren Afganiatana s dvakrat bolj oboroženo vojsko od iraške. Že v Iraku in Afganistanu imajo težave, Iran bi bil nekajkrat hujši od Vietnama. Poleg tega se Iranci že 30 let vkopujejo v živo skalo, kar še dodatno oteži kakršnkoli napad.

Saj bi Izrael tudi sam lahko izvedel letalske napade na Iran, ki nima sredstev za povračilo, saj skoraj nimajo zračnih tankerjev in njihovi lovci in bombniki ne dosežejo Izraela. (Sedaj so že naročili 100 ruskih zračnih tankerjev).
Problem za Izrael pa je, da bi kakršnemu koli napadu na Iran sledil povračilen udarec Hezbolaha in Sirske vojske, regionalnih zaveznikov Irana. Hezbolah ima 90.000 raket, ki bi za razliko od Hamasovih pokalic sejale smrt med Izraelci, poleg tega je Hezbolah enkrat že premagal Izrael in jih izgnal iz okupiranega južnega Libanona. Dodajmo temu še močno sirsko armado s tanki in letalstvom in gverilske napade Hamasa iz Gaze in je jasno da bi bil kakršnikoli napad na Iran za Izrael "predraga" avantura.
Saj bi lahko tudi napadli Hezbolah, samo bi se morali prebiti skozi neko dolino, v kateri se je Hezbolah močno utrdil in bi za vsak meter prodora pobijal člane IDF, kje je šele možnost vpada sirske vojske v bok napredujočih sil IDFja. Edina rešitev bi bil hiter prodor po Siriji in vpad v dolino s druge strani.
Zato tudi Izrael podpira ISIS, Al-Nusro in ostale norce v Siriji. Da odstavijo Asada in s tem grožno sirske armade ter dobijo dostop do ranljivega boka Hezbolaha.
Če hkrati lahko še trošijo moč sirske armade in Hezbolaha še toliko bolje
simonc27
# 06.08.2015 ob 14:02
@KLIPAN
V Ameriki so "levičarski demokrati"???
Ta pa je dobra.
Tam so samo desničarski republikanci in desničarski demokrati.


Očitno nisi razumel zakaj sem dal v navednice "levičarski"
Lu Yehi
# 06.08.2015 ob 13:26
Obama o sporazumu z Iranom: Gre za izbiro med diplomacijo in vojno
Lu Yehi
# 06.08.2015 ob 12:59
Če obama husein tko reče potem že drži.
amigo
# 06.08.2015 ob 12:25
Amerikanci so zmagali samo z Grenado, ki pa sploh nima vojske. Vse druge vojne po letu 1945 so izgubili. Tako bi izgubili tudi v Iranu.
PONOS
# 06.08.2015 ob 10:39
Rusija je šele začela podržavljati centralno banko marca...
Ne vem ali so uspeli..
Cuba
North Korea
Iran
Audy
# 06.08.2015 ob 10:22
Kaj Obama res ne zna nič sam povedat? Povsod te teleprompterje vlači.
janko49
# 06.08.2015 ob 09:59
Takole Chamberlain leta 1939 po podpisu Munchenskega sporazuma: "My good friends, this is the second time there has come back from Germany to Downing Street peace with honour. I believe it is peace for our time. We thank you from the bottom of our hearts. Now I recommend you go home, and sleep quietly in your beds."

Vemo kako se je končalo - II. svetovna vojna.

Obama se očitno prešprical to lekcijo.
vrtojb5
# 06.08.2015 ob 09:53
spet groznje s strani amerike, drugace tko neznajo siriti 'demokracijo'

frgo - tudi povsem vojaški razlogi so ovira za napad na S korejo, informacije imajo le prek satelitov in prebeznikov, pa menda imajo S korejci veliko topništva namerjenega na Seul in lahko povzrocijo veliko zrtev. Verjetno je edina opcija za americane uporaba jedrskega orozja, kar bi znalo voditi v vecje spopade z drugimi drzavami.
LjudjeSoOvce
# 06.08.2015 ob 09:28
Včeraj je bila po TV zanimiva oddaja o možganih - kot glavna zanimivost: odločitve liberalcev in konservativcev se dogajajo v zelo različnih delih možganov. Konservativci si v bistvu konstantno pod vplivom "boj ali pobeg" nagona. Marsikaj posledično postane bolj razumljivo - neprestano živeti pod vplivom najosnovnejšega preživetvenega nagona je naporna zadeva.
SF-SN
# 06.08.2015 ob 14:28
Poleg tega je pojav ISISa v Afganistanu prisilil talibane in Iran v sodelovanje. Tako se bodo talibani "deradikalizirali".
Iranu pa ob boku stoji Kitajska, ki prav tako noče širjenja ISISa bližnje že sedaj nemirni regiji s večinskim Ujgurskim prebivalstvom
SF-SN
# 06.08.2015 ob 14:05
@Tekuma
@SF-SN no pa povej kaj je blo tako strašnega prepovedaneg z strani UN, da je širša ekonomija bila na izgubi, ker ni mogla plasirat zadev na 80 miljonski trg?!

Sankcije so bile na naftno industrijo na bančnisŧvo in na vse ostalo.
Sedaj če računaš da je 80 miljonski trg bil 30 let odrezan od zunanjih investitorjev, imajo zelo velik potencial investicije, poleg tega je velika večina Irancev del srednjega sloja in si bi lahko privoščila evropske avte, tehnologijo, kar si 80 miljonov Nigerijcev NEMORE.
Drugače pa so sankcije kvečjimu koristile iranskemu gospodarstvu kvečjimu koristile. Pred uvedbo sankcij s strani UN so bili dosti odvisni od izvoza nafte, sedaj so prilagodili gospodarstvo in so eden od pomembnejših svetovnih izvoznikov za cement in minerale.
Poleg tega so sanicije vzpodbudile gibanje "kupuj domače", isto kar se sedaj odvija v Rusiji in zgleda da ne samo da bo Evropa izgubila ruski trg, ampak bo čez par let dobila velikega konkurenta na prehrambenem trgu, ko se bo Rusija vrnila na svoje mesto izvoznice hrane
Lu Yehi
# 06.08.2015 ob 12:39
čudno, da se je po dogovoru prodaja orožja v regijo 10 povečala.

dogovor služi le u.s.a. orožarjem, ker začela se je oboroževalska vojna
arto44
# 06.08.2015 ob 10:40
ma na svojo celino naj spoka in naj tam otresa
Bivši uporabnik
# 06.08.2015 ob 10:30

Palpatine
# 24.03.2015 ob 20:43
Če "jedrski dogovor" pade v vodo in zahodne sile v letu dni posredujejo zoper Iran, se na prešercu polijem s bencinom in lahko frcate šibice.

Če pa se Zahod zliže z Iranom besnemu cepetanju Tel Aviva navkljub, mi z vaše strani zadostuje preprosto priznanje: "Palpatine, kreten sem".


Dogovor je pod streho. Se vam ne zdi, da je čas da antisemiti spokate s foruma in svoje blodnje o izaelskem gospostvu nad svetom prodajate kje drugje?
tekuma
# 06.08.2015 ob 10:21
Obama v končnici zadnjega mandata vleče populistične poteze (poleg sporazuma še, omejevanje izpustov itd), za katere ve da mu jih ne bo potrebno implementirat, nadzorovat potek ter izvajat sankcije če bi bila potreba po tem!
Ta sporazum tlakuje ne eno ampak več vojn, samo še sankcije so držale iranske ambicije delno pod nadzorom. Če se iran v resnici odpove izdelavi jederskega orožja (pa se ne bo ker mu sporazum pušča odprta vrata) to ne spremeni bistveno situacije morda do Izrael. Iranske ambicije so v prvem planu regrutacija šiitskih manjšin (v SA, zae itd) po arabskem svetu z tem pa širjenje vpliva na BV. Prvo bojišče je že odprto to je Sirija, drugo bojišče je povsem razdeljen Irak, tretje se odpira v Jemnu kjer so arabci začeli z kopensko ofenzivo, posledica konkretne vpletenosti ZAE, SA bo spet vstaja šiitske večine v Bahrajnu ter na JV SA kjer so obsežna naftna polja, ..nazadnje bo Libanon.
Ironija je da Obama zagovarja tezo, da se z sporazumom preprečuje vojna po drugi strani pa: imamo na BV odprto troje velikih vojnih žarišč še troje je v vroči rezervi; Obama odobril nove velike vojaške posle z SA, ZAE, Katar. Egipt, Izrael..na drugi strani pričakovan nov pritok denarja po odpravi sankcij daje pogum Iranu da se podaja v največje orožarske posle do sedaj.
Netanjahu ima 100% prav to bo povod za nove vojne (pa ne z izraelom da bo jasno!), obstoječe se bodo pa samo potencionirane pridružile se bodo nove. Obama je Iran snel z ketne, arabce zalaga z orožjem,..rokavice so snete in to bo prava zapuščina Obame.
tihomir
# 06.08.2015 ob 10:04
janko49 hočeš povedati, da je treba znukati Izrael?
mb128
# 06.08.2015 ob 19:34
Hja, nekateri znajo reči, da je vojna tudi diplomacija samo z drugimi prijemi!
Kazalo