Vojaška parada v Parizu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vojaška parada v Parizu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vladimir Putin (levo) je sprejel kitajskega predsednika Ši Džinpinga. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
John Kerry
Slovesnosti v Parizu se je udeležil tudi ameriški državni sekretar John Kerry. Foto: Reuters
Slovesnosti ob obletnici zmage nad fašizmom in nacizmom
Na vojaški paradi v Moskvi 16.000 vojakov

v Moskvi bo sodelovalo 16.000 vojakov z najsodobnejšim orožjem in vojaško opremo.

V Rusiji pričakujejo udeležbo voditelje 30 držav, med njimi bo tudi kitajski predsednik Ši Džinping, ki ga je v Kremlju sprejel ruski predsednik Vladimir Putin. "Zelo smo veseli, da lahko pozdravimo naše kitajske prijatelje v času, ko celoten ruski narod praznuje zmago," je ob začetku pogovorov s kitajskim predsednikom, s katerim sta podpisala vrsto meddržavnih sporazumov, dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Kitajski kolega je pripomnil, da sta tako Rusija kot Kitajska utrpeli hude izgube med drugo svetovno vojno.


Vojaško Parado iz Moskve si boste lahko v prenosu v živo ogledali tudi na MMC TV.

Odnosi državama so se v zadnjem letu močno okrepili, saj se je Moskva spričo hladnih odnosov z Zahodom zaradi ukrajinske krize obrnila proti Vzhodu. "Govorimo o možnosti vstopa na novo raven partnerstva s skupnim gospodarskim prostorom na celotni evrazijski celini," je poudaril Putin. Voditelja sta podpisala skupno izjavo o sodelovanju med carinsko unijo, ki jo sestavljajo Rusija, Kazahstan in Belorusija, ter kitajsko pobudo o novi svilni poti, ki naj bi spodbudila trgovino in razvoj infrastrukture v Srednji Aziji.

Večina zahodnih voditeljev parado bojkotira
Sicer pa so v Moskvo danes prišli tudi južnoafriški predsednik Jacob Zuma in srbski predsednik Tomislav Nikolić, indijski premier Pranab Mukherjee je prispel že v četrtek. Na paradi pričakujejo tudi egiptovskega predsednika Abdela Fataha al Sisija, kubanskega predsednika Raula Castra, venezuelskega predsednika Nicolasa Madura in zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja. Večina zahodnih voditeljev parado bojkotira zaradi ukrajinske krize.

Nemčija je brezpogojno kapitulacijo svojih oboroženih sil podpisala že 7. maja v Reimsu v Franciji, a so nato na zahtevo Sovjetske zveze predajo še enkrat podpisali dan pozneje, 8. maja 1945, v Berlinu, a ker je bil v Moskvi zaradi časovne razlike takrat že 9. maj, je kot dan zmage nad nacifašizmom obveljal 9. maj.

Največja vojaška parada v zgodovini države
Putin je ob 70. obletnici zmage nad nacizmom in koncem druge svetovne vojne v Evropi voditeljem republik nekdanje Sovjetske zveze poslal telegram s čestitkami ob sobotnem dnevu zmage. Putin je čestitke namenil tudi državljanom Ukrajine in Gruzije, ne pa tudi političnemu vodstvu obeh držav.

"Velika zmaga je neprecenljiva skupna dobrina naših narodov, ki so se z ramo ob rami borili proti skupnemu sovražniku in svet obvarovali pred nacizmom. Danes je naša naloga, da ohranimo spomin na junake, poskrbimo za veterane in ne dopustimo ponovitve tragičnih dogodkov." Rusija bo dan zmage počastila v soboto z največjo vojaško parado v zgodovini države, na kateri bodo prvič poleg vojakov sodelovale tudi vojakinje.

Slovesnosti potekale po vsej Evropi
Konca druge svetovne vojne so se spomnili v Franciji, kjer so po vsej državi potekale slovesnosti. Francoski predsednik Francois Hollande je ob spremstvu republikanske garde obiskal grob neznanega vojaka in spomenik Charlesu de Gaullu, ki je med vojno vodil francosko vlado v izgnanstvu.

V Nemčiji so v bundestagu pripravili spominsko slovesnost, kjer sta bila govorca predsednika bundestaga in bundesrata, Norbert Lammert in Volker Bouffier. Slovesnosti se bo udeležil tudi nemški predsednik Joachim Gauck, ki je v Lebusu položil venec na vojaško spominsko znamenje.

Ukrajina se je odpovedala vojaški paradi
Vznak približevanja z Evropsko unijo so se v Ukrajini na dan zmage spomnili že danes, 9. maj pa še naprej ostaja praznik. Zaradi krize na vzhodu države so se odpovedali vojaški paradi, imeli bodo le različna polaganja vencev, številne kulturne prireditve in zaprisege vojakov.

Že v četrtek so pripravili slovesnost v Gdansku, kjer so se vabilu poljskega predsednika Bronislawa Komorowskega odzvali predsedniki Hrvaške, Litve, Bolgarije, Češke, Romunije, Slovaške, Romunije, Cipra in Estonije.

V Veliki Britaniji se bodo na konec vojne spomnili 10. maja, ko bodo v westminstrski opatiji pripravili spominsko mašo, ki se je bodo skupaj z veterani udeležili tudi kraljica Elizabeta II., prestolonaslednik, princ Charles in drugi člani kraljeve družine. Mimo balkona, na katerem je imel takratni britanski premier Winston Churchill 8. maja 1945 svoj znameniti govor o koncu vojne v Evrope, bodo pripravili svojo parado.

"V ZDA so ljudje plesali na ulicah"
Na 70. obletnico zmage zahodnih zaveznikov nad Hitlerjevo Nemčijo in konec druge svetovne vojne v Evropi so se spomnile tudi ZDA. "Po kapitulaciji nacistov so ljudje v Londonu, Parizu in Moskvi pohiteli na ulice. Oblak strahu je dokončno razpihnilo. V ZDA so ljudje plesali na ulicah," je dejal ameriški predsednik Barack Obama. Spomnil je tudi na po vojni porušeno Evropo in holokavst. "Mame, očetje, otroci so bili umorjeni v koncentracijskih taboriščih. Ko je v Evropi potihnilo orožje, je bilo na celini mrtvih okoli 40 milijonov ljudi," je dejal.

Ameriški predsednik se je spomnil še na ameriške vojske, ki so padli v Evropi. "To je bila generacija, ki je dobesedno rešila svet," je dejal. Pozval je, da morajo zavezniki tudi danes stremeti k skupnim vrednotam, miru, varnosti, demokraciji, spoštovanju človekovih pravic in vladavini prava.

Slovesnosti ob obletnici zmage nad fašizmom in nacizmom
Na vojaški paradi v Moskvi 16.000 vojakov