Ameriški predsednik Barack Obama in kenijski predsednik Uhuru Kenyatta (desno) sta spregovorila tudi o varnostnem sodelovanju držav. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama in kenijski predsednik Uhuru Kenyatta (desno) sta spregovorila tudi o varnostnem sodelovanju držav. Foto: Reuters
Kenijci so Obamo sprejeli z navdušenjem. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Obama prvič na obisku v Keniji

"Afrika je ena izmed najhitreje rastočih regij v svetu," je dejal ameriški predsednik Barack Obama na vrhu o podjetništvu v Nairobiju, ki se ga je udeležilo okoli tisoč poslovnežev iz več kot 120 držav.

"Ljudje se dvigajo iz revščine, dohodki se višajo, srednji razred raste in mladi ljudje, kot ste vi, vedno bolj izkoriščajo tehnologijo s ciljem spreminjanja afriškega načina poslovanja," je dejal Obama, ki je še predtem obiskal tudi ameriško veleposlaništvo v Nairobiju in se poklonil žrtvam napada Al Kaide leta 1998, v katerem je bilo ubitih 213 ljudi.

Topel sprejem predsednika ZDA v Keniji
Kenija je sicer nad Obamovim obiskom navdušena, saj ga imajo tamkajšnji prebivalci za svojega. "Čudovito je biti spet v Keniji," je dejal Obama in požel velik aplavz udeležencev vrha o podjetništvu, ki jih je nagovoril tudi z nekaj besedami v svahiliju.

"Ponosen sem, da sem prvi ameriški predsednik na obisku v Keniji. To očitno zadeva tudi mene osebno. Moj oče je prišel iz teh krajev," je dejal. Obamov oče je pokopan v odročni kenijski vasi Kogelo, kjer še vedno živi veliko njegovih sorodnikov, a je ameriški predsednik ne bo obiskal iz varnostnih razlogov.

Afrika pripravljena na nove priložnosti
Obama je izrazil svoje opažanje, da je Kenija doživela "neverjeten napredek" od njegovega zadnjega obiska. "Ko sem bil v Nairobiju pred desetimi leti, je bil videti drugače kot danes."

Ameriški predsednik se je že sešel s kenijskim predsednikom Uhurujem Kenyatto, s katerim sta se strinjala, da je treba v prihodnosti med državama vzpostaviti letalsko povezavo. Sicer pa je Obama Kenyatto opozoril, da mora Kenija "izkoreniniti korupcijo".

Obama pozval k spoštovanju drugačnosti
Kot že napovedano, pa je Obama kar nekaj besed namenil spoštovanju istospolno usmerjenim in drugačnim. Kenija je, tako kot večina afriških držav, homoseksualnost prepovedala z zakonom. Namestnik kenijskega predsednika William Ruto je še maja letos izjavil, da v Keniji "ni prostora za geje".

Predsednika pa sta spregovorila tudi o varnostnih razmerah v državi. Kenijski predsednik je Obamo ob tem pozval k tesnejšemu sodelovanju ZDA v boju proti islamski milici Al Šabab.

Na ameriškem veleposlaništvu so opozorili, da bi podjetniški vrh lahko bil "tarča teroristov", a je kenijski predsednik to zavrnil in poudaril, da ta dogodek kaže drugi obraz Afrike. "Pripovedi o afriški bedi so napačne in pravzaprav nikoli niso odražale resnice. Pokažite jim, da je Afrika odprta in pripravljena na posle," je dejal.

V prestolnici poostrena varnost
V Nairobiju kljub temu danes veljajo strogi varnostni ukrepi, za katere skrbi okoli 10.000 policistov. Številni deli mesta, ki so po navadi prenatrpani s prometom, so zaprti. V času petkovega pristanka ameriškega predsedniškega letala so zaprli zračni prostor nad mestom, enak ukrep so napovedali tudi za nedeljo zvečer, ko bo Obama odpotoval v sosednjo Etiopijo, kjer bo kot prvi predsednik ZDA obiskal sedež Afriške unije.

Napade v Keniji izvajajo pripadniki somalijska milice Al Šabab, ki so leta 2013 v nakupovalnem središču Westgate ubili 67 ljudi. Milica je letos izvedla tudi napad na univerzo v Garissi na severu države, v katerem je umrlo najmanj 148 ljudi.

Obama prvič na obisku v Keniji