Ameriški predsednik Obama je zelo kritičen do odločitve senata in predstavniškega doma, ki po njegovih besedah ustvarja nevaren precedens. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Obama je zelo kritičen do odločitve senata in predstavniškega doma, ki po njegovih besedah ustvarja nevaren precedens. Foto: Reuters
Chuck Schumer
Predlagatelj zakona, demokratski senator iz New Yorka Chuck Schumer, je dejal, da njih v nasprotju z Belo hišo skrbi za družine umrlih in za pravico. Foto: Reuters
Prepričljivo zavrnjen Obamov veto

Kot je dejal za ameriško televizijo CNN, bi sprejetje zakona ustvarilo "nevaren precedens" za posameznike po vsem svetu, da tožijo ameriško vlado, in "včasih moraš storiti to, kar je težko". Dodal je: "Iskreno, želim si, da je kongres v tem primeru naredil to, kar je težko." Obama je namreč opozoril, da bi zakon omogočil tožbe tudi proti ameriškim predstavnikom, in sicer zaradi omogočanja ameriške pomoči tujim skupinam v obliki denarja, orožja ali urjenja.

Oba domova ameriškega kongresa sta prepričljivo - v senatu s 97 glasovi proti enemu, v predstavniškem domu kongresa pa s 348 glasovi proti 77 - zavrnila Obamov veto, s čimer je predlog postal zakon, poroča BBC, kar pomeni precejšen udarec za ameriško-savdske odnose. Zavrnitev predsedniškega veta na predlog zakona z angleškim akronimom Jasta (pravica proti pokroviteljem terorističnih dejanj) v kongresu je sicer prva v času Obamovega predsednikovanja.

Belo hišo naj bi zanimali predvsem odnosi s Savdsko Arabijo
Zagovorniki zakona sicer poudarjajo, da se ta nanaša le na teroristična dejanja, storjena na ameriškem ozemlju, Obami pa so očitali, da na prvo mesto postavlja odnose s Savdsko Arabijo. Predlagatelj zakona, demokratski senator iz New Yorka Chuck Schumer, je dejal, da njih v nasprotju z Belo hišo, ki naj bi jo zanimali predvsem odnosi s Savdsko Arabijo, skrbi za družine umrlih in za pravico.

Obama je odvrnil, da njegovi pomisleki glede predloga zakona nimajo zveze s Savdsko Arabijo ali z njegovim odnosom do družin umrlih v napadih. "Gre za to, da ne želim ustvariti situacije, kjer bomo nenadoma izpostavljeni pred zakonom zaradi dela, ki ga opravljamo po vsem svetu, in bodo proti nam vložene zasebne tožbe," je pojasnil.

Predsednik je bil kritičen do glasovanja v kongresu, kar je utemeljil tudi s predvolilnim obdobjem. "Če si dojet kot nekdo, ki glasuje proti družinam umrlih 11. septembra tik pred volitvami, ni čudno, da je težko tako glasovati," je dejal. Predstavnik Bele hiše Josh Earnest je po glasovanju novinarjem dejal, da je to "najneprijetnejša stvar, ki jo je ameriški senat storil" v več desetletjih.

Možnosti tožb proti članom savdske vlade
Zakon odpira možnosti za zasebne tožbe proti katerim koli članom vlade Savdske Arabije, ključne ameriške zaveznice na Bližnjem vzhodu - ki bi bil osumljen vpletenosti v napadih pred 15 leti. Po zdaj veljavni zakonodaji ZDA se namreč lahko tožbe žrtev terorističnih napadov vlagajo le proti državam, ki jih ima ameriško zunanje ministrstvo na svojem seznamu podpornic terorizma, kjer pa Savdske Arabije ni. 15 od 19 ugrabiteljev letal 11. septembra 2001 je bilo sicer savdskih državljanov.

Savdski zunanji minister Adel Al Džubeir je že opozoril ameriške oblasti, da bo Savdska Arabija, če bo zakon odobren, prodala za 750 milijard dolarjev premoženja v ZDA, med njimi zakladne menice.

Prepričljivo zavrnjen Obamov veto