Barack Obama in savdski kralj Salman po dveurnih pogovorih v palači Erga. V Savdski Arabiji in tudi v drugih zalivskih državah niso bili zadovoljni z Obamovim odgovorom na vprašanje, ali je Savdska Arabija ameriška prijateljica.
Barack Obama in savdski kralj Salman po dveurnih pogovorih v palači Erga. V Savdski Arabiji in tudi v drugih zalivskih državah niso bili zadovoljni z Obamovim odgovorom na vprašanje, ali je Savdska Arabija ameriška prijateljica. "Zapleteno je," je dejal Obama za ameriške medije. Foto: Reuters
Barack Obama
Obamo je na mednarodnem letališču kralja Kalida pozdravil "le" guverner Riada. Nekaj ur prej je svoje zalivske zaveznike pričakal kralj Salman osebno. Foto: Reuters

Zalivske države na čelu s Savdijci so namreč razočarane nad predsednikovanjem Obame, saj mu očitajo, da je dopustil prevelik vpliv Irana v regiji. Obama jim zato želi zagotoviti, da Washington še naprej ostaja njihov zaveznik, hkrati pa jih prepričati, da sprejmejo "hladen mir" s svojim severnim sosedom in tako prispevajo k umiritvi razmer v regiji.

Obama in Salman potrdila globoko partnerstvo
Prihoda Obame v Riad v nasprotju z nekaterimi prejšnjimi obiski ni prenašala državna savdska televizija. Po pristanku se je Obama srečal s savdskim kraljem Salmanom, s katerim sta govorila o regionalnih konfliktih in potrdila "zgodovinsko prijateljstvo ter globoko strateško partnerstvo". Zaenkrat ni znano, ali je bil tema pogovora tudi predlog zakona, po katerem bi ameriški državljani lahko tožili Savdsko Arabijo, če bi ji dokazali vpletenost v napade 11. septembra 2001, o čemer se nenehno špekulira. Obama je predlog sicer že zavrnil z obrazložitvijo, da bi potem enake zakone lahko sprejele tudi druge države in "nonstop tožile ZDA".

V Obamovi delegaciji tudi Carter, Riceova in Brennan
Obama se je v sredo srečal še s kronskim princem Abu Dabija šejkom Mohammedom bin Zayedom Al Nahajanom, s katerim bosta razpravljala o sodelovanju pri boju proti Islamski državi (IS). V Obamovi delegaciji so tudi obrambni minister Ashton Carter, svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice in direktor Cie John Brennan, kar le še potrjuje, da so fokus tokratnega obiska varnostna vprašanja v regiji.

V četrtek vrh z zalivskimi državami
Obama bo v četrtek sodeloval na vrhu zalivskih držav, ki ga sestavljajo Savdska Arabija, Kuvajt, Katar, Bahrajn, Združeni arabski emirati in Oman. Z izjemo zadnjega so v vseh naštetih državah na oblasti sunitske dinastije, ki vidijo šiitski Iran kot grožnjo svoji varnosti. Hkrati Iran obtožujejo, da z vmešavanjem v Iraku, Siriji, Libanonu in Jemnu še podpihuje sektaško nasilje.

Hamenej napadel Riad
Šiitsko-sunitske napetosti so se znova poglobile v sredo, ko je iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej na Twitterju napadel oblast v Riadu, da poskuša izolirati iranskega zaveznika Hezbolah. "Hezbolah je zvezda muslimanskega sveta. In tega ne bodo spremenile niti obsodbe koruptivne, odvisne, plitve petrodolarske vlade v Riadu," je zapisal Hamenej.

Washington zavezan varnosti zalivskih držav
ZDA z zalivskimi državami delijo mnenje, da Iran destabilizira regijo, a po podpori jedrskemu dogovoru z Iranom, po katerem je bila večina sankcij odpravljena, Savdsko Arabijo in njene sunitske zaveznice skrbi, da Washington ne upošteva dovolj njihovih pomislekov. Obama jim zdaj želi zagotoviti, da je Washington zavezan njihovi varnosti.

Srečanje s Cameronom, Merklovo, Hollandom in Renzijem
Ameriški predsednik bo v četrtek popoldne odpotoval proti Londonu, kjer bo prespal, v petek pa bo najprej obiskal kraljico Elizabeto II. v windsorski palači. Sledijo dvostranski pogovori s premierjem Davidom Cameronom. Obama bo v Veliki Britaniji ostal do sobote, ko bo imel javno tribuno z mladimi, v nedeljo pa bo odpotoval v Nemčijo. V Hannovru bo obiskal sejem in se srečal s kanclerko Angelo Merkel ter francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in italijanskim premierjem Matteom Renzijem. Na dnevnem redu bodo boj proti IS-ju in druga varnostna vprašanja.