Obama je v čustvenem nagovoru obljubil spremembe. Foto: EPA
Obama je v čustvenem nagovoru obljubil spremembe. Foto: EPA
Žrtve streljanja v osnovni šoli v Newtownu
Mediji so objavili fotografije vseh nedolžnih otroških žrtev petkovega strelskega pohoda. Foto: Reuters
Žalovanje za žrtvami streljanja v Newtownu
Svetišča za žrtve. Foto: Reuters
Žalovanje za žrtvami streljanja v Newtownu
Se je Amerika pripravljena odreči svoji navezanosti na orožje, če to pomeni, da se take tragedije ne bi več dogajale? Foto: Reuters

"Prihajam, da ponudim ljubezen in molitve ljudstva. Niste sami v svojem gorju. Po vsej naši Zemlji jokamo z vami," je dejal pretreseni Obama v govoru na nočnem bedenju.

"ZDA morajo obvarovati svoje otroke," je bil odločen predsednik. Ob tem se je zaobljubil, da bo uporabil vse svoje moči, da se take tragedije v prihodnje preprečijo. "Tega ne smemo več dopuščati. Nerazložljivi razlogi strelskih zločinov ne morejo biti izgovor za neukrepanje."

Obama ni šel v podrobnosti, napovedal pa je, da bo imel v naslednjih dneh pogovore o ukrepih za preprečitev podobnih tragedij.

Policija v Newtownu je le nekaj ur pred Obamovim prihodom zaradi telefonske grožnje izpraznila katoliško cerkev, kjer so se zbrali žalujoči za žrtvami petkovega pokola. Duhovnik je po pričevanju udeležencev prekinil obred in vse udeležence prosil, naj zaradi grožnje zapustijo cerkev. Le nekaj trenutkov za tem so cerkev obkoli policisti, ki pa niso našli sumljivih predmetov.

"Odkar sem predsednik, sem moral že štirikrat objemati preživele. Vmes je bila še neskončna vrsta smrtonosnega streljanja po ZDA. Edina krivda žrtev je bila, da so bile na napačnem kraju ob napačnem času. Tega ne moremo več prenašati. Nekaj moramo storiti. Nimamo izbire," je dejal Obama in posebej izpostavil pokole v Aurori v Koloradu, sikhovskem templju v Milwaukeeju, Oregonu in Newtownu.

Predsednik se je vprašal, ali so Američani res pripravljeni reči, da so nemočni pred takšnimi pokoli, ker je politika pretežka. "Ali smo res pripravljeni žrtvovati otroke za svobodo?" je dejal predsednik in prvič posredno namignil, da se obetajo ukrepi proti razširjenosti orožja v ZDA.

Obama se je v Newtownu še srečal s svojci žrtev ter zdravniškim in policijskim osebjem.
V nekaj minutah 26 mrtvih
20-letni Adam Lanza je v petek, potem ko je najprej doma ustrelil svojo mamo, v le nekaj minutah z njeno puško postrelil 20 otrok, starih od šest do sedem let, ter šest žensk, zaposlenih na osnovni šoli Sandy Hook. Nato si je pred prihodom policije sodil sam.
Vse žrtve so bile ustreljene večkrat in vse, razen dveh, so umrle na takoj. Omenjena dvojica je umrla v bolnišnici.

Mediji medtem poročajo zloveščo zgodbo o deklici, ki je kot edina v svojem razredu preživela Lanzev strelski pohod. V razredu 16 otrok so umrli vsi njeni sošolci, ona pa je preživela, ker se je delala, da je mrtva. Šestletnica se je potuhnila med trupli, počakala, dokler ni bilo varno in je "jezni človek odšel", nato pa prišla iz šole, oblita s krvjo od glave do pet. Njene prve besede so bile: "Mamica, z mano je vse v redu, ampak vsi moji prijatelji so mrtvi."

Pozivi k ukrepanju
Ameriška javnost ponovno razpravlja o pravici do nošnje orožja. V nedeljo sta dva ugledna demokrata pozvala k strožjem nadzoru nad orožjem, Obama pa je že v petek pozval k "ukrepanju". Guverner Connecticuta Dannel Malloy je povedal, da v njegovi državi sicer velja prepoved strelskega orožja, ki ni namenjen za lov, da pa zaradi pomanjkanja podobnih zakonov na zvezni ravni težko nadziraš vnos v državo.

"To je močnejše strelsko orožje. S temi stvarmi ne loviš srn," je povedal za CNN. "Lahko le upamo, da najdemo način za omejitev tega orožja, ki ima zares samo en namen."

Malloyu se je pridružila tudi senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein, ki že dolgo zagovarja strožji nadzor nad orožjem. "V senatu in predstavniškemu domu bom podala predlog prepovedi hujšega strelskega orožja," je dejala in ob tem dodala, da verjame, da bo predsednik njen predlog podprl. Splošna prepoved določenih polavtomatskih orožij se je v ZDA iztekla leta 2004.

Kot smo že poročali, so bili ta konec tedna zagovorniki drugega amandmaja ameriške ustave, ki vsakemu Američanu dovoljuje oborožitev, precej na udaru. Tako je v petek CNN-ov voditelj Piers Morgan povsem sesul dva zagovornika pravice do orožja, ki ju je imel v studiu, v soboto pa ameriške televizije že niso mogle najti prav nobenega senatorja, ki bi se upal priti v studio in zagovarjati svoje stališče, da z močno oborožitvijo posameznikov ni nič narobe.