Fotografije zlorab in poniževanja iraških ujetnikov s strani ameriških paznikov v zaporu Abu Graib v bližini Bagdada so leta 2004 sprožile ogorčenje svetovne javnosti. Foto: EPA
Fotografije zlorab in poniževanja iraških ujetnikov s strani ameriških paznikov v zaporu Abu Graib v bližini Bagdada so leta 2004 sprožile ogorčenje svetovne javnosti. Foto: EPA
Ameriška vojska
Nekatere ameriške skupine, ki se bojujejo za človekove pravice, trdijo, da je objava fotografij nujna, saj bi se lahko le iz tega kaj naučili in nikoli več ponovili teh napak. Foto: EPA

Ameriško prizivno sodišče je septembra leta 2008 kot odziv na zakon o svobodi informiranja odločilo, da je več kot ducat fotografij lahko objavljenih. Takrat je administracija ameriškega predsednika dejala, da tej odločitvi ne bo oporekala, čeprav je izrazila zaskrbljenost, da bi fotografije lahko sprožile vročo politično razpravo o ravnanju z osumljenimi terorističnih dejanj in drugih pripornikov med predsedovanjem Georgea Busha.

"Ameriškim vojakom bi bilo še težje"
Zdaj pa si je Obama premislil in vztraja pri prepovedi fotografij, rekoč, da bi takšni prizori le še otežili in ogrozili delo ameriških vojaških sil v Iraku in Afganistanu, poleg tega pa tudi meni, da se sodišče ob razsodbi ni zavedalo vpliva takšne objave na ameriško nacionalno varnost. Z Obamo se strinja tudi obrambni minister Robert Gates, ki je posvaril, da bi lahko omenjene fotografije za podpihovanje sovraštva in pridobivanje novih bojevnikov izrabile teroristične skupine, kot je Al Kaida.

V skladu z odločitvijo sodišča bi se lahko fotografije lahko začele objavljati 28. maja letos, zato je obrambno ministrstvo že začelo pripravljati posnetke. Ker pa se je Obama v zadnjem hipu odločil, da takšni objavi nasprotuje, bi se lahko zadeva razpletla na ameriškem vrhovnem sodišču.

Pobudniki te objave, Združenje ameriških državljanskih svoboščin (ACLU) je nad Obamovim zadržkom izrazilo "presenečenje in razočaranje", a v isti sapi sporočilo, da ne bodo odnehali.

Pentagon: pravilo človeškega ravnanja z zaporniki
Po podatkih Pentagona je bilo več kot 400 ameriških vojakov kaznovanih zaradi preiskave v zvezi z zlorabami in neprimernim ravnanjem s priporniki. "Naše ministrstvo ves čas vodi politiko človeškega ravnanja z vsemi zaporniki. Proti tistim, ki so to pravilo prekršili, je bila opravljena preiskava, nekaterim pa je bila naložena tudi kazen," je dejal predstavnik Pentagona Barry Whitman.

A. P.