Največ žrtev je ebola zahtevala v Liberiji. Foto: EPA
Največ žrtev je ebola zahtevala v Liberiji. Foto: EPA
Barack Obama
ZDA so z Obamo prevzele pobudo za spopadanje z izbruhom ebole v Zahodni Afriki. Foto: EPA
Evropska unija bo za boj proti eboli namenila dodatnih slabih 80 milijonov evrov, 150 milijonov pa je Evropska komisija že dala. Nekatere države ponujajo materialno pomoč. Nemčija je tako ponudila skrb obolelim za ebolo v svojih bolnišnicah. Foto: Reuters
Američani v boj proti eboli

"Svet pogleduje proti ZDA," je dejal Obama, a dodal, da je za izbruh hitro nalezljivega smrtonosnega virusa nujen svetovni odziv. Po ocenah Združenih narodov je tokratni pojav ebole zdravstvena kriza, kot ji še nismo bili priča v sodobnih časih, potrebe po sredstvih za boj s to boleznijo pa so se povečale na milijardo dolarjev.

Od njenega izbruha pozimi letos je v Zahodni Afriki umrlo že skoraj 2.500 ljudi oziroma polovica okuženih.

Po besedah Obame se bo stanje še poslabšalo, preden se bodo razmere izboljšale. "Toda zdaj ima svet priložnost, da reši nešteto življenj. Svet ima odgovornost za ukrepanje," je dejal med obiskom v centru za nadzor bolezni v Atlanti in napovedal, da bodo ZDA okrepile svoja prizadevanja za boj proti eboli.

Obama je razkril ameriške načrte za spopad z ebolo, ki vključujejo napotitev tri tisoč ameriških vojakov v Zahodno Afriko, gradnjo 17 zdravstvenih centrov s po sto posteljami v najbolj prizadeti Liberiji, usposobitev najmanj 500 zdravstvenih delavcev na teden in vzpostavitev zračnega mostu za dobavo zalog v prizadete države.

Doslej so ZDA za boj proti eboli namenile 175 milijonov dolarjev, z novo strategijo pa bodo pomoč povečale na pol milijarde dolarjev. Ameriška misija bo imela center za poveljstvo in nadzor v prestolnici Liberije. Misiji bo poveljeval general Darryl Williams, ki je že prispel na teren v torek.

"Ukrepati je treba takoj"
Zaradi svoje pobude si je Obama prislužil pohvalo direktorice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan, ki je dejala, da je to takšna transformacijska sprememba, kot jo potrebujejo za ustavitev bolezni.

Zaradi ebole so zdravstveni sistemi v prizadetih državah povsem ohromljeni in bolnišnice so polne okuženih ljudi. Kot je dejal Obama, oboleli dobesedno umirajo na ulicah. Ob tem je tudi druge države pozval, naj pomagajo pri naporih za izkoreninjenje virusa, saj bo imela epidemija "globoke politične, gospodarske in varnostne posledice za vse nas".

Obstaja možnost, da te države razpadejo, kar bo vplivalo na vse nas, je dejal ameriški predsednik. "Svet ve, kako se boriti s to boleznijo. Vemo, da lahko ob ustreznih ukrepih rešimo življenja. Toda ukrepati moramo hitro," je še dodal.

"Liberija ne more sama premagati ebole"
Liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf je pozdravila obljubljeno ameriško pomoč in izrazila upanje, da bo to pomenilo preobrat v boju proti eboli. "Upamo tudi, da bo ta odločitev ZDA spodbudila tudi preostalo mednarodno skupnost, da priskoči na pomoč," je dejala.

"Naši ameriški partnerji so spoznali, da Liberija ne more sama premagati ebole. In ta bolezen tudi ni zgolj težava Liberije ali Zahodne Afrike. Celotna mednarodna skupnost ima odgovornost za končanje te krize," je še poudarila Sirleafova.

Tudi EU sprejema dodatne ukrepe
Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu je evropska komisarka za humanitarno pomoč Kristalina Georgieva napovedala, da so se države članice na ponedeljkovem srečanju v Bruslju zavezale, da bodo za pomoč Zahodni Afriki v boju proti eboli namenile dodatnih 78 milijonov evrov.

Nemčija naj bi bila med drugim pripravljena v svojih bolnišnicah oskrbeti obolele z ebolo, Avstrija je ponudila materialno pomoč, Irska, Slovaška, Luksemburg, Estonija, Poljska in Švedska denar, francoska tiskovna agencija AFP ob tem navaja neimenovane evropske vire in dodaja, da največ finančnih sredstev ponujata Francija in Velika Britanija.

Dodatna sredstva se bodo prištela k 150 milijonom evrov, ki jih je za boj proti eboli že namenila Evropska komisija. Poleg tega je Bruselj na prizadeta območja poslal mobilne laboratorije za diagnosticiranje in potrjevanje primerov okužbe ter tudi urjenje dodatnih laboratorijskih tehnikov.

Svetovno banko skrbi gospodarstvo
Izbruh ebole duši zahodnoafriška gospodarstva in bi lahko imel "katastrofalne" posledice, pa je posvarila Svetovna banka. Gospodarske posledice virusa bi se lahko v treh najbolj prizadetih državah Gvineji, Liberiji in Sierri Leone, ki so že tako ali tako zelo ranljive, po ocenah Svetovne banke povečale za kar osemkrat.

A morebitne uničujoče stroške je še mogoče omejiti, opozarja Svetovna banka. Dejavnik strahu igra pomembno vlogo, saj tudi ljudje, ki jih ebola ni neposredno prizadela, vse bolj opuščajo svoje delo, manj proizvajajo, manj zaslužijo in manj trošijo, dodajajo v tej organizaciji.

Svetovna banka je opravila analizo, iz katere izhaja, da bi lahko iz držav Zahodne Afrike do konca prihodnjega leta odteklo na milijarde dolarjev, če se bo virus še naprej širil oziroma bo njegova zajezitev prepočasna. Po najslabšem scenariju bi se gospodarska rast v Gvineji naslednje leto znižala za 2,3, v Sierri Leone za 8,9 in v Liberiji za kar 11,7 odstotne točke.

Američani v boj proti eboli