Premier Narendra Modi je prekršil indijski protokol in je Baracka Obama kar osebno pričakal na letališču v New Delhiju. Foto: Reuters
Premier Narendra Modi je prekršil indijski protokol in je Baracka Obama kar osebno pričakal na letališču v New Delhiju. Foto: Reuters
Barack Obama in Narendra Modi
Obamov obisk spremljajo strogi varnostni ukrepi, ob tisočih policistov in vojakov je v uporabi kar 15 tisoč nadzornih kamer. Foto: Reuters

Obisk Obame je bil sicer v zadnjem trenutku malce skrajšan, ker bo ameriški predsednik na poti domov obiskal še Savdsko Arabijo in izrazil sožalje po smrti kralja Abdulaha. Obama in prva dama Michelle si tako ne bosta ogledala veličastne palače Tadž Mahal v Agri, ki bi bila odprta le za njun obisk.

Prva tema - novi podnebni sporazum
V ponedeljek bo Obama postal tudi prvi predsednik ZDA, ki se bo udeležil veličastne proslave ob dnevu republike, ki jo zaznamuje tradicionalna velika vojaška parada. Izboljšanje odnosov z Indijo je ena izmed glavnih prioritet Obame že od samega začetka predsednikovanja. Američane trenutno pri Indiji najbolj zanima njen konstruktivni pristop k iskanju novega podnebnega sporazuma, ki bo morda potrjen na vrhu v Parizu konec letošnjega leta.

Vendar se kakšnega formalnega dogovora ali zaveze na podoben način, kot se je to zgodilo novembra med Obamo in kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, ne pričakuje. Indija je ključna država za uspeh Pariza, saj je med največjimi onesnaževalci okolja s toplogrednimi plini.

Indija skoraj že izrinila Pakistan
Premier Narendra Modi, ki do zmage na volitvah lansko pomlad sploh ni smel v ZDA, je imel septembra lani uspešen obisk in je med drugim napolnil dvorano Madison Square Garden v New Yorku.

Obama je na predsedniško letalo Air Force One povabil tudi številne demokratske kongresnike in gospodarstvenike kakor tudi člane vlade in svetovalce, kar poudarja pomen obiska. Indija je naravni zaveznik ZDA proti širitvi vpliva Kitajske po Aziji, kar po drugi strani naravno povezuje Kitajsko in Pakistan, ki je z Indijo v večnem mejnem sporu.

Odnosi med Indijo in ZDA so se ohladili leta 1998, ko je Indija postala jedrska sila, ZDA pa so sprejele sankcije. Preteklost je skoraj pozabljena, saj si obe državi prizadevata za povečanje sodelovanja na področju civilne jedrske energije, pri čemer ZDA ne vztrajajo več, da se mora Indija odpovedati jedrskemu orožju, kar pa je glede na jedrsko orožje v Pakistanu bolj protokolarna zahteva.

Liberalizacija trgovine ni na seznamu
Odnosi med državama postajajo vse boljši tudi zaradi naraščanja pomena indijske skupnosti v ZDA, ki ima na visokih položajih številne druge ugledne osebnosti. Med drugim so to dekan Harvarda, direktorja Microsofta in Pepsija, generalni kirurg ter guvernerja Louisiane in Južne Karoline.

Indijske gospodarstvenike zanimajo vprašanja trgovinske liberalizacije in imigracije, česar pa tokrat ne bo na vrhu dnevnega reda pogovorov Obame in Modija. Beseda naj bi tekla o ameriških naložbah v čiste vire energije ter protiterorističnem sodelovanju kakor tudi podnebju in jedrski energiji.