V nemirnih obmejnih pakistanskih pokrajinah na eni strani streljajo ameriški
V nemirnih obmejnih pakistanskih pokrajinah na eni strani streljajo ameriški "droni", na drugi strani pa bombe talibanov. Foto: EPA

V Severnem Vaziristanu, ki leži ob meji z Afganistanom, so talibani uprizorili enega najbolj smrtonosnih napadov na Pakistan v zadnjih mesecih. V pokrajini, ki slovi po veliki podpori talibanom, je eksplodirala obcestna bomba pri vasi Dosali, v trenutku, ko je po cesti pripeljal konvoj pakistanske vojske. En vojaški tovornjak je bil povsem uničen, dva pa huje poškodovana.

Napad se je zgodil le dan potem, ko so pakistanski talibani objavili pamflet, v katerem so napovedali prekinitev napadov na pakistanske varnostne sile in preusmeritev sovražnosti izključno na sile zveze Nato.

Pokrajina tarča ameriških napadov
Pakistan se v Severnem Vaziristanu že leta bojuje proti različnim plemenskim skupnostim in islamističnim upornikom. V zadnjih mesecih in tednih so ZDA močno okrepile napade z brezpilotnimi letali, ki s stališča Američanov z razdalje pobijajo sovražne borce. Pri tem "droni" zahtevajo tudi številne žrtve med civilisti, kar stopnjuje sovraštvo do ZDA in zahodnih zaveznikov.