V Karlovcu pričakujejo, da bo Kolpa poplavila čez noč. Foto: Vlada RH
V Karlovcu pričakujejo, da bo Kolpa poplavila čez noč. Foto: Vlada RH
false
Lanske poplave na Hrvaškem so ohromile dele države. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
false
Maja letos so bile v BiH-u stoletne poplave. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Benetke
Zaradi močnega deževja se je v Benetkah gladina morja dvignila za 105 centimetrov. Foto: Reuters
Obilen dež povzroča težave na Hrvaškem

V Karlovcu, mestu na štirih rekah, se pospešeno pripravljajo na vodni val, ki naj bi mesto dosegel v noči na petek, zato postavljajo vreče s peskom, ki naj bi zadržale višino Kolpe in Korane do osmih metrov. V kriznem štabu opozarjajo, da razloga za preplah ni, saj je bila zjutraj izmerjen gladina obeh rek nekaj centimetrov pod sedmimi metri.

Glede na to, da se gladina vode še zvišuje, je pričakovati, da bodo danes razglasili tudi izredne protipoplavne ukrepe. V hrvaškem vodnem gospodarstvu pričakujejo, da bo Kolpa danes dosegla višino 769 centimetrov. Vse ceste na območju Karlovca so sicer odprte za promet, je poročal lokalni novičarski portal.rtl.hr.

V zadnjih 24 urah je na karlovškem območju padlo 32 litrov dežja na kvadratni meter, rahlo dežuje tudi danes, je poročal državni hidrometeorološki zavod. Največ dežja naj bi padlo ob obali, a je močan dež mogoč tudi ponekod v notranjosti države. Zato so prebivalci Karlovca zaskrbljeni, da bo veliko dežja padlo ravno na njihovem območju.

V Dalmaciji številna gospodinjstva brez elektrike
Neurje z močnim vetrom in dežjem je ponoči zajelo Dalmacijo. Najhuje je bilo na območju Šibenika, kjer je v dveh urah padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter. Številna gospodinjstva so ostala brez elektrike, voda na ulicah je pred seboj nosila vse, od kamnitih kock do zabojnikov za smeti. Neurje se je medtem umirilo, priporočilo prebivalcem, naj vodo pred uživanjem prekuhajo, pa ostaja v veljavi.

V Šibeniku avtomobili pod vodo
Na ulicah turističnega mesta Vodice je bilo tudi do pol metra vode, je poročala hrvaška televizija. V nekem trenutku je voda poplavila tudi cesto proti otoku Murter. Na fotografijah iz Šibenika je bilo videti avtomobile pod vodo in poplavljene ulice ob morju. Sibenskiportal.hr je poročal, da je v sredo zvečer v središču mesta udarila strela in razbila steklo na eni od postaj javnega mestnega prevoza.

Center za zaščito in reševanje v Šibeniku je prejel več kot 500 klicev zaradi poplavljenih stanovanjskih objektov. Gasilci imajo tudi danes veliko dela, potem ko so vso noč črpali vodo iz poplavljenih hiš.

Obilno deževje je ponoči zajelo tudi BiH
Zaradi porast vodotokov je poplavilo nekaj naselij in hiš na severozahodnem delu države ter v Mostarju in Čapljini, so sporočili iz civilne zaščite Federacije BiH-a in Republike srbske. V Mostarju je poplavilo stotine vozil in več prometnic, pri čemer so v neki šoli celo odpovedali pouk. Gasilci tam od ranega jutra skušajo odmašiti zamašene odtoke, s čimer želijo zmanjšati poplavljenost mesta.

V Italiji življenje izgubilo pet ljudi
Močne padavine in poplave, ki so v sredo zajele Italijo, so zahtevale pet smrtnih žrtev. Vremenoslovci padavine z neurji v večjem delu države napovedujejo tudi danes. Deževje je bilo usodno za 40-letnika, ki je zaradi slabega vremena z vozilom zapeljal v jarek, na 51-letno žensko se je zrušil zid, nekega moškega pa je v poplavljeni kleti njegove hiše udarila strela. V južni italijanski pokrajini Benevento je zaradi srčnega infarkta umrl 71-letnik, ko je svoje stanovanje poskušal očistiti blata, zaradi deroče vode pa je umrl tudi 70-letnik.

Pred poplavami so morali evakuirati več kot sto ljudi. Zaradi zemeljskega plazu, ki se je vsul na železniške tire, so morali v regiji tudi prekiniti železniški promet. Najhuje je bilo v deželah Abruci in Lacij v osrednji Italiji, kjer so poplavljene številne hiše. Bregove je prestopila tudi reka Aniene v bližini Rima. Slabo vreme je gmotno škodo povzročilo tudi na severu Toskane. Obilne padavine so povzročile poplave v središču Pise. O slabem vremenu poročajo tudi s Sicilije, kjer so zaradi tega danes ostala zaprta vrata šol.

Italijanski minister za okolje Gianluca Galletti je že ocenil, da gre za ekstremne vremenske razmere, vlada v Rimu pa pripravlja preventivne ukrepe in oblikuje načrt za preprečevanje plazov in poplav v italijanskih mestih. V te namene bo namenila 1,3 milijarde evrov.

Obilen dež povzroča težave na Hrvaškem