Britansko zunanje ministrstvo je sicer še sporočilo, da je srečanje s patriarhom del kraljičinih dolžnosti kot voditeljice Anglikanske cerkve. Foto: Reuters
Britansko zunanje ministrstvo je sicer še sporočilo, da je srečanje s patriarhom del kraljičinih dolžnosti kot voditeljice Anglikanske cerkve. Foto: Reuters

Patriarh Kiril je na Otok prispel v soboto, s srečanjem z britansko kraljico pa obisk tudi končal; med drugim je obiskal največjo rusko katedralo v London, kjer je tudi vodil bogoslužje.

Srečanja za zaprtimi vrati v Buckinghamski palači so se poleg patriarha Kirila in kraljice Elizabete II. udeležili tudi vodja moskovskega patriarhata metropolit Hilarion, canterburyjski nadškof Justin Welby in londonski škof Richard Chartres, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Oster odziv Ukrajine
Kraljica in patriarh sta se pogovarjala predvsem o težavah kristjanov na Bližnjem vzhodu, pa tudi o trenutnem statusu tradicionalnega krščanstva v Evropi, ki je na žalost v težkih časih. "Pričakujemo, da bo ta sestanek produktiven za vzpostavitev odnosa med našima narodoma, glede na to, da sta Cerkev in monarhija temelj ohranitve tradicionalnih vrednot, ki pa, na žalost, pri mnogih ljudeh izgubljajo pomen," je sporočil patriarhov tajnik Aleksander Volko.

Zaradi patriarhovega obiska se je sprožil plaz kritik na ukrajinskem veleposlaništvu v Londonu. Veleposlanica Natalija Galibarenko je patriarha obtožila, da je nekdanji agent ruske tajne službe KGB, ki je podpiral rusko agresijo. Po njenem mnenju je povabilo kraljice Elizabeta II. v očeh sveta priznanje, da odobrava zunanjo politiko Rusije.