Rusbridger se je zagovarjal pred britanskimi poslanci. Foto: EPA
Rusbridger se je zagovarjal pred britanskimi poslanci. Foto: EPA

Odboru za notranje zadeve britanskega parlamenta je Alan Rusbridger dejal, da Guardian ni "prevarantski časopis", njegovi novinarji pa so domoljubi in domoljubni glede demokracije ter svobode medijev.

Guardian je po besedah urednika pod zgoščenim pritiskom in zastraševanjem, s katerim mu skušajo preprečiti objave zgodb, ki so v znatnem interesu javnosti in so razkrile pretresljive razsežnosti vohunskih programov ameriških ter britanskih tajnih služb.

Rusbridger je zatrdil, da se ne bodo pustili ustrahovati, vendar bodo še naprej ravnali odgovorno. Poslancem je pojasnil, da so razkritja sprožila razpravo po vsem svetu glede moči državnih tajnih služb in izpostavile nemoč zakonov ter nadzora nad njihovim delovanjem.

"Če pogledamo na širšo razpravo, se v zadnjem času ne spomnim zgodbe, ki bi se tako razširila po svetu in o kateri so tako na široko razpravljali v parlamentih, na sodiščih in med nevladnimi organizacijami," je dejal v uro dolgem pričanju pred odborom.

Obtožbe vlade neutemeljene
Rusbridger je pojasnil, da so se v več kot sto primerih pred objavo razkritij posvetovali pri vladnih predstavnikih in obveščevalnih agencijah, vključno z ameriškim FBI-jem in britanskim GCHQ-jem.

V pričanju pred mesecem dni so vodje britanskih obveščevalnih služb kritizirale Guardian in ga obtožile ogrožanja nacionalne varnosti. Glede teh obtožb je urednik časopisa dejal, da so zelo nejasne in nimajo osnove v specifičnih zgodbah.

Dokumenti, ki jih je iz ameriške Agencije za nacionalno varnost odnesel Snowden, so po besedah Rusbridgerja na štirih lokacijah - pri časopisih Guardianu in Washington Postu ter v Riu de Janeiru in v Nemčiji.