Nekaj sto protestnikov še vztraja na ulicah Hongkonga. Foto: Reuters
Nekaj sto protestnikov še vztraja na ulicah Hongkonga. Foto: Reuters

Prvi krog pogovorov naj bi potekal že ta teden, dogovorili naj bi se tudi glede pogojev za pogajanja, a natančnega datuma še niso določili. Vodja študentov, ki še protestirajo, Lester Šum, je povedal, da so se dogovorili za več krogov pogajanj, in dodal, da so dali oblastem vedeti, da bodo vse pogovore prekinili, če bodo skušale oblasti s silo odstraniti protestnike, ki še vztrajajo na ulicah.

Nekaj sto protestnikov tako še vedno vztraja na ulicah s svojimi zahtevami za več demokracije v Hongkongu in naj bi vztrajali, vse dokler vlada ne bo omilila svojih stališč glede volilne reforme. Sicer pa se življenje v Hongkongu počasi vrača v običajne tirnice. Nekaj pomembnih cest še ostaja zaprtih, so pa po ponedeljkovem odprtju srednjih šol danes odprli tudi osnovne šole.

Protestniki zahtevajo pravico do izbire svojega kandidata
Najhujši protesti v Hongkongu po vrnitvi tega mesta Kitajski izpod britanske krone leta 1997 so izbruhnili konec septembra, ker so se oblasti v Pekingu avgusta odločile, da ne bodo izpolnile obljube, da bodo v Hongkongu lahko leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah. Prepustili bi jim zgolj izbiro med dvema ali tremi kandidati, ki bi jih ponudil Peking, protestniki pa zahtevajo, naj jim dovolijo, naj sami izberejo svojega voditelja.

Zaradi množičnih protestov so bili deli Hongkonga popolnoma neprehodni in neprevozni, saj se je na ulicah predvsem finančnega središča mesta zbralo več deset tisoč ljudi.

Oblasti v Hongkongu so medtem sporočile, da so njihovo spletno stran napadli hekerji. Po navedbah policije so v zvezi s tem že prijeli dva domnevna hekerja, stara 13 in 39 let.