Etiopski parlament je sporočil, da obravnava
Etiopski parlament je sporočil, da obravnava "ogromno škodo, povzročeno po vsej državi". Oblasti so razglasile izredne razmere. Foto: Reuters
Žalujoči za umrlimi na protestu
Pred tednom dni je ob posredovanju policije na protivladnem protestu umrlo več kot 50 ljudi. Foto: Reuters

Parlament je sporočil, da obravnava "ogromno škodo, povzročeno po vsej državi". Protestniki naj bi zaprli več cest, ki vodijo proti glavnemu mestu Adis Abeba, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po navedbah vlade so protestniki tokrat požgali oziroma poškodovali tovarne, poslovne zgradbe in vozila.

Kot je poročala državna televizija, je namen izrednih razmer spoprijeti se s "protimirovnimi elementi", ki "ogrožajo mir in varnost". Časnik Fortune je poročal, da bodo izredne razmere veljale do pol leta, oblasti pa podrobnosti obljubljajo v prihajajočih urah.

V Oromii, kjer živi največja etnična skupnost v državi Oromo in pod katero spada tudi Adis Abeba, so v prejšnjih mesecih že večkrat izbruhnili protesti. Pripadniki ljudstva Oromo so prvotno protestirali proti načrtom o razširitvi Adis Abebe, saj so se bali, da se bodo morali kmetje zaradi tega preseliti. Oblasti so te načrte nato opustile, a so prebivalci še naprej nezadovoljni, saj se počutijo politično in gospodarsko izključene, še poroča DPA.

Na protestu več kot 50 mrtvih
Prejšnjo nedeljo je bilo v Oromii veliko smrtnih žrtev zaradi prerivanja na verskem festivalu. Umrlo je več kot 50 ljudi. Festival se je prelevil v protivladni protest, na katerem je množica vzklikala "potrebujemo svobodo" ter "potrebujemo pravico", starešinam, ki naj bi bili blizu vlade, pa so ljudje preprečili, da imajo govore.

Kot smo poročali, so imeli nekateri protestniki rdeče-zeleno-rumene zastave Osvobodilne fronte Oroma, uporniške skupine, ki jo vlada označuje za teroristično organizacijo. Po navedbah nekaterih prič so varnostne sile streljale na ljudi, ki so morali poskakati s pečine in v jezero.