Policist, dodeljen za varovanje srednje šole, v času strelskega pohoda ni ukrepal. Foto: Reuters
Policist, dodeljen za varovanje srednje šole, v času strelskega pohoda ni ukrepal. Foto: Reuters
Trump zagovarja oboroževanje učiteljev

ubil 17 ljudi, je v preiskavi. Policist je že dal odpoved.

Šerif okrožja Broward na Floridi Scott Israel je sporočil, da je policist Scot Peterson le od daleč opazoval vhod v poslopje srednje šole, ko je 19-letni Cruz v šestih minutah ustrelil 17 ljudi, večinoma dijakov.

Na vprašanje, kaj bi moral policist, dodeljen omenjeni šoli, storiti, je šerif v četrtek odgovoril: "Moral bi vstopiti, moral bi se soočiti z morilcem, moral bi ubiti morilca". Israel je dodal, da je Peterson vedel, da je v šoli strelec, a kljub temu ni storil ničesar.

Peterson, ki je bil policist na šoli od leta 2009, je, potem ko ga je Israel suspendiral, že odstopil in se želi upokojiti, vendar se preiskava proti njemu nadaljuje.

Bi ukrepali oboroženi učitelji?
Do razkritja neukrepanja Petersona, oboroženega in izurjenega policista, prihaja v času, ko ameriški predsednik Donald Trump predlaga, da bi se zoper napadalce na šolah postavili oboroženi učitelji. Predlog podpira tudi orožarski lobi NRA, ki ob tem zagovarja več oboroženih varnostnikov na šolah.

Medtem je predsednik predstavniškega doma državnega kongresa Floride republikanec Richard Corcoran dejal, da ga novica o policistu, ki ni ukrepal, ni odvrnila od prepričanja, da morajo po šolah imeti oborožene ljudi. Corcoran se je skupaj s kolegi v torek in sredo srečal z dijaki iz Parklanda, ki so zahtevali resne ukrepe, med drugim prepoved polavtomatskega orožja.

Trump je začasno prišel malce navzkriž z NRA-jem, ker podpira dvig starostne meje za nakup polavtomatskega orožja z 18 na 21 let, zaostritev varnostnega nadzora nad kupci orožja in prepoved naprav, ki lahko polavtomatsko puško predelajo v avtomatsko.

Trump zagovarja oboroževanje učiteljev