Med sojenjem so se pred sodiščem zbrali nasprotniki Mubaraka. Foto: EPA
Med sojenjem so se pred sodiščem zbrali nasprotniki Mubaraka. Foto: EPA

V Kairu se je nadaljevalo sojenje Mubaraku in na vrsti je bila predstavitev argumentov njegove obrambe. Odvetnik Farid Al Deb je med drugim poudaril, da ni dokazov o tem, da bi dolgoletni predsednik egiptovskim varnostnim silam odredil, naj streljajo na protestnike med lanskimi protesti proti njegovi vladavini.

Odvetnik je tudi spomnil na pričanji vodje egiptovskega vrhovnega vojaškega sveta, maršala Huseina Tantavija, in nekdanjega vodje egiptovskih obveščevalcev Omarja Sulejmana, ki sta pričala konec lanskega leta za zaprtimi vrati, sodišče pa je prepovedalo objavo njunih izjav. Toda po trditvah odvetnikov sta dejala, da ne vesta ničesar o tem, da naj bi ukaz za streljanje prišel od Mubaraka.

Večino časa je sicer Al Deb v čustvenem govoru porabil za naštevanje Mubarakovih dosežkov, vse od njegovega rojstva leta 1928 naprej. Po njegovih besedah gre za spoštovanja vrednega človeka, ki je Egiptu služil skupno 60 let in ki niti agresiven niti ni žejen krvi. "Je človek čistih rok in neomadeževanega srca," je poudaril odvetnik.

Tako kot na prejšnjih sojenjih so tudi tokrat 83-letnega Mubaraka na sodišče pripeljali na nosilih, govor svojega odvetnika pa je nato spremljal iz kletke, ki je namenjena obtožencem.

V 18 dneh protestov, ki so lani februarja Mubaraka odnesli z oblasti, je bilo ubitih 850 ljudi.