Pogled na gozdni požar iz kraja Podgora. Foto: Twitter - Broněk Kocman
Pogled na gozdni požar iz kraja Podgora. Foto: Twitter - Broněk Kocman
Požar na območju Makarske
Pogled na obsežen požar na območju Makarske. Foto: Twitter - Broněk Kocman
Obsežen požar prizadel Makarsko

Požar, ki je izbruhnil okoli druge ure ponoči, se širi proti Naravnemu parku Biokovo, medtem ko je gasilcem širjenje proti krajema Podgora in Tučepi uspelo zaustaviti. Po poročanju Hrvaške radiotelevizije (HRT) gasilcem veliko težav povzroča tudi burja. Vzrok požara še ugotavljajo.

Požar se je sprva hitro širil proti hišam v Podgori in tamkajšnjemu hotelu Sirena, vendar so gasilci širjenje ustavili, je povedal poveljnik županijske gasilske zveze Dražen Glavina. Dodal je, da so se gostje lahko vrnili v hotel, prav tako pa ni več nevarnosti za hiše.

Gasilske službe si medtem prizadevajo preprečiti širjenje požara na težko dostopnem terenu v gostem borovem gozdu Naravnega parka Biokovo, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina še povedal Glavina.

S požarom se bori več kot 250 prostovoljnih in poklicnih gasilcev iz splitsko-dalmatinske županije. Na terenu je več kot sto gasilskih vozil. Pri gašenju so sodelovala tudi tri letala za gašenje kanader, vendar pa so se morala zaradi močnega vetra na morju kmalu vrniti v bazo.

Zaprte ceste v okolici
Zaradi požara je bila do 10. ure zaprta jadranska magistrala, nekatere druge ceste pa so še vedno zaprte. Številna mesta v okolici požara so od jutra tudi brez električne energije, saj so izklopili daljnovod. Kasneje so dobavo elektrike vzpostavili, a so jo ob gašenju s kanaderji zaradi varnostnih razlogov znova prekinili.

Obsežen požar prizadel Makarsko