Pred leti se je Splitu obetalo še več spomenikov, saj je župan Kermu menil, da jih ima mesto premalo. Foto: EPA
Pred leti se je Splitu obetalo še več spomenikov, saj je župan Kermu menil, da jih ima mesto premalo. Foto: EPA
Franjo Tuđman
Tuđman je bil prvi predsednik neodvisne Hrvaške. Umrl je decembra leta 1999. Foto: EPA

Lansko leto je mesto sklenilo s primanjkljajem v vrednosti 38 milijonov kun oziroma pet milijonov evrov in dalmatinska prestolnica se ponaša z neslavnim rekordom v brezposelnosti, a to očitno ne moti članov mestne skupščina, da ne bi imeli visokopoteznih načrtov, zato so se nekaj mesecev pred volitvami odločili za niz novih spomenikov.

Za spomenik Tuđmanu sta na razpisu zmagala zagrebški kipar Zoran Jurić in arhitekt Branko Silađin s kipom nekdanjega predsednika, ki drži roko na veliki rdeči kocki in jo zaskrbljeno gleda. Postavili jo bodo pred nadškofovsko palačo, predvidoma do majskih lokalnih volitev. Stala bo 800.000 kun oziroma 105.000 evrov.

Splitski župan Željko Kerum je pred časom napovedal, da bodo v parku Marjan nad mestom postavili 21-metrski kamniti križ, a svetniki so se zdaj odločili za malo manjšo različico. Na "primernem podstavku" na razgledni točki Telegrin bodo postavili desetmetrski križ. Prečni del križa bo dolg šest metrov.

Kamen za izdelavo križa je že pripravljen, nakup so financirali iz donacij, mesto pa bo plačalo dokumentacijo. Čeprav še nimajo lokacijskega dovoljenja za postavitev križa, je mestna uprava prepričana, da ga bodo postavili do lokalnih volitev.

Vprašljiva umetniška vrednost
To pa niso edini spomeniki, ki bodo krasili Split, saj bo ta dobil še spomenik hrvaškim veteranom v vrednosti 1,2 milijona kun (160.000 evrov) in spomenik enemu najboljših Hajdukovih nogometašev Bernardu Vukasu - Bajdi, ki bo stal pri stadionu Poljud.

Gre sicer za spomenik, ki je bil začasno postavljen v klubskih prostorih, potem ko so pripadniki navijaške skupine Torcida pred nekaj leti zbrali 240.000 kun (32.000 evrov) za izdelavo spomenika temu nogometašu iz 50. let prejšnjega stoletja.

Mestna uprava je pred leti napovedala postavitev več kot 20 spomenikov, med drugim papežu Janezu Pavlu II. in mnogim zaslužnim meščanom, ker je župan Kerum ocenil, da v Splitu primanjkuje spomenikov. Strokovnjaki medtem opozarjajo na vprašljivo umetniško vrednost novih spomenikov in njihovo umestitev v prostoru.