Bernie Sanderes je opozoril na ankete, ki kažejo, da je on tisti, ne Hillary Clinton, ki v njih prehiteva Donalda Trumpa. V hipotetičnih anketah ima Sanders večjo prednost pred Trumpom, kot jo ima Clintonova. Foto: Reuters
Bernie Sanderes je opozoril na ankete, ki kažejo, da je on tisti, ne Hillary Clinton, ki v njih prehiteva Donalda Trumpa. V hipotetičnih anketah ima Sanders večjo prednost pred Trumpom, kot jo ima Clintonova. Foto: Reuters
Tri demokratska soočenja si je do zdaj ogledalo le 33 milijonov ljudi, šest republikanskih pa 102 milijona. Foto: Reuters
Ostri besedni obračun Clintonove in Sandersa
Televizijsko soočenje demokratov v znamenju Clintonove in Sandersa

Sanders in tudi Martin O'Malley, nekdanji guverner Marylanda, ki ostaja v njuni senci, sta kritizirala število in razpored televizijskih soočenj kandidatov. Dejala sta, da debata v nedeljo pomeni nizko gledanost in da sta prepričana, da na ta način želi vodstvo stranke pomagati Clintonovi. Predsednica nacionalnega odbora stranke Debbie Wasserman Schultz kritike zavrača in trdi, da je gledanost demokratskih soočenj velika, še posebej glede na to, da nimajo cirkuške zabave v obliki vodilnega republikanskega kandidata Donalda Trumpa.

Prednost pred Sandersom kopni
Soočenje je potekalo v znamenju boja za demokratske volivce Južne Karoline, kar pomeni za glasove temnopoltih volivcev, saj so belci na jugu večinoma republikanci. Vsi trije kandidati so bili kritični do policijskega nasilja in so se zavzeli za korenito reformo kazensko-pravnega sistema, ki nesorazmerno bolj zapira temnopolte.

Clintonova se je do zdaj zaradi prednosti v anketah bolj kot na svoja dva konkurenta osredotočala na republikance. Še vedno sicer vodi, a se ji je Sanders dva tedna pred začetkom strankarskih zborovanj v Iowi zelo približal, v New Hampshiru, kjer bodo 9. februarja strankarske volitve, pa jo je celo prehitel. Posledično je bila tokrat Clintonova ostrejša do svojega protikandidata, v debati pa je izpostavila orožje. Pogrevala je njegova stara stališča, ko je v senatni karieri glasoval proti kazenski odgovornosti proizvajalcev in prodajalcev orožja in proti večjemu nadzoru nad prodajo.

Sanders Clintonovo povezal z interesi Wall Streeta
Več težav kot z orožjem bo imel Sanders v primeru osvojitve demokratske kandidature glede davkov, saj predlaga zdravstveno reformo po vzoru evropskih držav, tako da bi bili poskrbljeno za vse prebivalce ZDA. Clintonova je z dejstvom, da bo taka poteza zelo draga, Sandersa prisilila v priznanje, da namerava nekoliko povišati davke tudi za srednji razred. "Jaz sem edina, ki obljublja, da ne bom nikoli povišala davkov za srednji razred," je zagotovila Clintonova in se postavila v bran zdravstveni reformi predsednika Baracka Obame.

Sanders jo je znova povezal s posebnimi interesi Wall Streeta. Omenil je, da je banka Goldman Sachs, ki je morala zaradi finančne krize plačati pet milijard dolarjev kazni, vendar ni šel nihče v zapor, dajala finančne ministre tako republikanskim kot tudi demokratskim vladam. Poleg tega pa še pol milijona dolarjev Clintonovi za govore. Zaradi tega je prepričan, da Clintonova ne bo ničesar zares spreminjala.

Clintonova bo že našla vlogo za moža
Ko so vsi trije kandidati pohvalili zunanjo politiko Obame glede Kube in Iraka, je Sanders Clintonovi očital, da je za položaj na Bližnjem vzhodu kriva odločitev za vojno v Iraku. Obenem je dodal, da je Clintonova v senatu tedaj glasovala za. Nobeden izmed demokratov ne bi pošiljal ameriških vojakov v Sirijo oziroma kamor koli na Bližnji vzhod, vsi trije pa se tudi zavzemajo za boljše varovanje pravice do zasebnosti v času vojne proti teroristom.

Tokrat ni bilo vprašanj glede elektronske pošte, so pa bila o nekdanjem predsedniku Billu Clintonu in glede njegovih obtožb o spolnih napadih. "Takšna vprašanja mi gredo na živce," je dejal Sanders, ki je pred dnevi Clintonovo obnašanje označil za vredno obsodbe: "Vprašali so me in sem odgovoril, vendar pa se sam dosledno izogibam napadom, ki nimajo povezave s pomembnimi vprašanji kampanje." Clintonova je pristavila, da bo že našla vlogo za moža v svoji administraciji in da ga bo zagotovo uporabila za nasvete, še posebej glede gospodarske politike, saj je šlo Američanom v njegovem času zelo dobro.

Ostri besedni obračun Clintonove in Sandersa
Televizijsko soočenje demokratov v znamenju Clintonove in Sandersa