Proruski separatisti so sporočili, da se ne bodo več pogajali z ukrajinsko stranjo in da bodo sprožili ofenzivo. Foto: Reuters
Proruski separatisti so sporočili, da se ne bodo več pogajali z ukrajinsko stranjo in da bodo sprožili ofenzivo. Foto: Reuters

"Resno stopnjevanje sovražnosti je zahtevalo že 5.086 življenj, bojimo pa se, da je število žrtev še večje," je povedal tiskovni predstavnik visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice Rupert Colville. V to številko je že vštetih tudi 262 ljudi, ki so umrli v spopadih med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti v zadnjih devetih dneh, kar je bilo najbolj smrtonosno obdobje od septembra dalje.

Separatisti v Ukrajini zavrnili pogajanja
Medtem je vodja proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine Aleksander Zaharčenko sporočil, da si ne želijo novih mirovnih pogovorov s Kijevom in da vodijo ofenzivo proti ukrajinskim vojakom. Povedal je, da bodo njihovi borci fronto pomaknili proti zahodu na meje regije Doneck, medtem ko mesto Doneck že nadzorujejo. "Napadli bomo vse do mej regije Doneck, a če bomo videli grožnjo s kakšne druge smeri, jo bomo nevtralizirali. Kijev ne razume, da lahko napademo v treh smereh istočasno," so ruski mediji povzeli Zaharčenka.

"Naša stran si ne bo več prizadevala za pogovore o ustavitvi nasilja," je dejal glede prizadevanj za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine in dejal, da se bodo z ukrajinsko vlado pogovarjali le o izmenjavi ujetnikov.

V četrtek so se morali ukrajinski vojaki umakniti iz glavnega dela letališča v Donecku, ki je sicer zaradi dolgotrajnih spopadov že povsem uničeno, a še vedno ostaja strateško pomembno. Po navedbah oblasti v Kijevu vojska sicer še nadzoruje nekatere druge dele letališča.

Turčinov: Rusi začeli ofenzivo čez frontno črto
Prvi mož ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Oleksandr Turčinov je na seji vlade, ki jo je prenašala televizija, opozoril, da so "ruske teroristične skupine" začele veliko novo ofenzivo čez frontno črto. Po njegovih besedah so s tem kršile vse v preteklosti sklenjene dogovore o prekinitvi ognja. Kot je poudaril, gre za "aktivne enote ruskih oboroženih sil".