Vojna v Kongu se je končala leta 2003, a tudi sedem let po njenem koncu se nadaljujejo spopadi, posilstva in ustrahovanje prebivalstva, pri čemer je nemočna tudi največja mirovna misija ZN-a na svetu. Foto: EPA
Vojna v Kongu se je končala leta 2003, a tudi sedem let po njenem koncu se nadaljujejo spopadi, posilstva in ustrahovanje prebivalstva, pri čemer je nemočna tudi največja mirovna misija ZN-a na svetu. Foto: EPA
Pripadniki ZN-a
Vlada v Kinšasi je zadovoljna, saj je ZN prevzel del odgovornosti, ker ni preprečil zlorab. Vseeno pa je razočarana, saj ni bila dana nobena zaveza, da se bodo spravili na upornike. Foto: EPA

Nekajdnevna zasedba mesta Luvungi na vzhodu Demokratične republike Kongo v zadnjih dneh julija in v začetku avgusta se je končala tragično, saj so hutujski uporniki iz vrst Demokratičnih sil za osvoboditev Ruande (FDLR) skupaj s pripadniki krajevne milice mai mai zagrešili sistematična posilstva.

Najprej so človekoljubne organizacije poročale o 179 primerih posilstev, nato so prejšnji teden prišla poročila o najmanj 242 posiljenih, zdaj pa se je izkazalo, da je ta številka še precej višja. Grozodejstva so se dogajala manj kot 30 kilometrov do oporišča ZN-a, ki ima v Kongu nastanjeno svojo največjo mirovno misijo na svetu (Monusco).

Kljub bližini kraja je Monusco za posilstva izvedel šele dva tedna pozneje, čeprav so bili že prej obveščeni, da se na območju zadržujejo uporniki, ki so postavljali nadzorne točke. Zaradi prepočasnega in neučinkovitega ukrepanja je VS ukazal, da se poiščejo boljši načini komunikacije z domačini, uvedli pa bodo tudi več nočnih patrulj in bolje nadzirali krajevno prebivalstvo.

Posilstva del organiziranega napada
"Naša dejanja niso bila ustrezna,saj so povzročila nesprejemljivo mučenje prebivalstva v vaseh na območju. Delovati moramo bolje," se je na seji VS-ja glasilo priznanje namestnika poveljnika mirovnih sil ZN-a Atula Kareja. "Čeprav odgovornost za zaščito civilistov nosijo država, njena vojska in policija, pa smo se izneverili," je še dejal.

Kare in posebna odposlanka ZN-a za spolno nasilje Margot Wallstrom sta predlagala, da se proti voditeljem FDLR-ja, tako doma kot v tujini, uvedejo sankcije, če se bo potrdila njihova odgovornost. Wallstromova je podprla idejo, da VS na črni seznam uvrsti voditelje upornikov, ki so zagrešili posilstva, saj naj bi bila ta del "načrtovanega in organiziranega napada."

"Kar je še posebej skrb vzbujajoče, je, da napadi niso osamljen incident, ampak del širšega vzorca sistematičnih posilstev in plenjenja," je dejala Margot Wallstrokom, ki je že aprila Kongo označila za svetovno prestolnico posilstev. Povsem upravičeno, saj so v letih 2008 in 2009 odkrili 15.000 primerov posilstev na leto, kar v povprečju pomeni 45 na dan.

"Žrtve same so mi nazorno pokazale dokaze, ko sem jih srečal v Luvungiju in v drugih predelih, kamor sem potoval. In zato moram reči, da imamo odgovornost do žrtev, da naredimo njihovo življenje boljše, odgovorni smo tudi, da Kongo naredimo boljši," je za Kare povedal za britanski BBC.