Letalonosilka Letalonosilka Charles de Gaulle pluje proti Perzijskemu zalivu. Foto: EPA
Letalonosilka Letalonosilka Charles de Gaulle pluje proti Perzijskemu zalivu. Foto: EPA
Al Kaida
Avtentičnosti posnetka ni mogoče preveriti. Foto: EPA
Napadalca
Veliko je bilo napisanega o tem, da sta se napadalca na karikaturiste in novinarje, brata Kouachi, urila tudi v Jemnu. Foto: Reuters

Vojaškemu osebju na letalonosilki je Hollande dejal, da bo letalonosilka v Perzijskem zalivu "v primeru potrebe izvedla operacije v Iraku še z večjo intenzivnostjo in učinkovitostjo" v okviru francoskih zračnih napadov proti Islamski državi.

Letalonosilka s floto letal in spremljevalnih plovil, v kateri so tudi lovska letala rafale in super etendard ter bojna podmornica, je v torek izplula iz Toulona proti Perzijskemu zalivu.

V mednarodni operaciji napadov na cilje skrajne sunitske skupine Islamske države pod vodstvom ZDA, ki se je začela septembra lani, Francija trenutno sodeluje z devetimi lovci rafale in šestimi lovci mirage ter s po enim oskrbovalnim, nadzornim in patruljnim letalom.

Francija je bila prva država, ki se je pridružila koalicijskim napadom proti Islamski državi, ki nadzira znaten ozemlja v Iraku ter Siriji in je znana po svoji brutalnosti. Francoske sile sicer ne sodelujejo v napadih na položaje skrajnežev v Siriji.

Al Kaida prevzela odgovornost za pokol
Do napovedi Hollanda prihaja teden dni po pokolu na uredništvu tednika Charles Hebdo v Parizu, za katerega je odgovornost v videosporočilu prevzela teroristična skupina Al Kaida v Jemnu.

Kot je na posnetku dejal Naser bin Ali Al Ansi iz jemenske celice Al Kaide (AQAP), je bil napad v Parizu, v katerem je umrlo 12 ljudi, "maščevanje za žalitve preroka Mohameda".

Posnetek je bil objavljen na kanalu YouTube.

"Mi, Al Kaida na Arabskem polotoku, prevzemamo odgovornost za to operacijo kot maščevanje za glasnika Alaha," je izjavil Al Ansi.

Napade naj bi naročil Al Zavahiri
Napad naj bi glede na to videosporočilo naročil sam voditelj Al Kaide Ajman Al Zavahiri, sicer pa so ga načrtovali oni in tudi financirali, saj je Al Ansi dejal, da je bila nekaj napadalcem "dodeljena" naloga, da izvedejo napad na tednik, ki je v svojih karikaturah pogosto objavljal preroka Mohameda, kar imajo muslimani za hudo žalitev.

"Junaki so bili izbrani in so se odzvali," je še dejal Al Ansi. Ob posnetkih pokola na sedež tednika je dodal še, da so "mudžahidi maščevali spoštovanega preroka in poslali jasno sporočilo vsem, ki si drznejo napadati islamske svetinje".

Kot je znano, je satirični tednik Charlie Hebdo danes, teden dni po napadu, ki je zatresel ne le Francijo, ampak vso Evropo, znova izšel. Številka s karikaturo preroka Mohameda na naslovnici je bila razprodana v nekaj urah.

V petek je sicer imam Islamske države (IS) Abu Saad Al Ansari sporočil, da je za smrtonosni napad na Charlie Hebdo odgovorna Islamska država. "Začeli smo operacijo v Franciji, za katero prevzemamo odgovornost. Jutri bodo na vrsti Velika Britanija, ZDA in druge," je dejal v iraškem mestu Mosul, ki ga nadzira IS.

Al Kaida prevzela odgovornost
Al Kaida prevzela odgovornost