Protestniki med drugim nosijo transparente, ki poudarjajo, da je vsako življenje enako vredno in vsak bi moral doživeti enako pravico. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Protestniki med drugim nosijo transparente, ki poudarjajo, da je vsako življenje enako vredno in vsak bi moral doživeti enako pravico. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Policist ima čisto vest

V večini mest po državi so bili protesti nenasilni, ne pa tudi v samem Fergusonu, kjer je za varnost skrbelo 2.000 pripadnikov narodne garde ameriške zvezne države Misuri. Ameriški predsednik Barack Obama je obsodil nasilje v predmestju St. Louisa, kjer so protestniki, nezadovoljni z odločitvijo velike porote, ki ni sprožila postopka proti belemu policistu zaradi ustrelitve temnopoltega najstnika, v ponedeljek ponoči zanetili ogenj v približno 12 zgradbah in napadli policiste.

Televiziji ABC je uspelo na pogovor dobiti 28-letnega policista Darrena Wilsona, ki je pred kamerami ponovil to, kar je povedal na zaslišanju pred veliko poroto. 18-letni temnopolti Michael Brown naj bi ga napadel v policijskem avtomobilu in mu poskusil odvzeti pištolo. Ko mu je policist zagrozil, da bo streljal, mu je Brown dejal, da je prevelik strahopetec. Ko je le ustrelil, je 18-letni Brown pobegnil, nato pa naj bi se obrnil in stekel nazaj proti policistu, ki je vanj nameril usodni strel.
Čista vest
Wilson, ki je od 9. avgusta na plačanem dopustu, je dejal, da je opravil svojo dolžnost in ničesar ne obžaluje. "Imam čisto vest," je dejal Wilson, ki naj bi tudi ponudil svoj odstop po šestih letih dela za policijo v Fergusonu. Vse do uboja Browna med opravljanjem svojega dela sicer ni sprožil pištole. Wilson je dejal, da se je med prerivanjem z Brownom počutil "kot otrok, ki želi prijeti Hulka Hogana", to je slavnega upokojenega poklicnega rokoborca.

Notranja policijska preiskava še poteka
Browna je ustavil, ker je "upravičeno sumil, da je ravnokar oropal trgovino," je dejal. Notranja preiskava proti Wilsonu še traja. Čeprav ga v državi Misuri ne bodo preganjali, pa mu grozi še morebitna obtožnica zveznega pravosodnega ministrstva in skoraj zanesljivo civilna tožba družine ubitega. Holder je dejal, da zvezna preiskava še traja in je povsem neodvisna od lokalne. Večino izjave za medije pa je namenil obsodbi nasilja in grožnji, da bodo polovili odgovorne za uničevanje mesta, med katerimi je tudi očim pokojnega Louis Head, ki ga je kamera ujela med kričanjem: "Požgi psico".

Obama je dejal, da obstajata dva načina za odziv na odločitev velike porote. Nasilje in uničevanje lastnine je napačen in kriminalen način in odgovorne je treba preganjati. Obljubil je, da bo sodeloval z vsemi, ki se odzivajo na konstruktiven način, kar je zagotovil tudi Holder.

Ne Obama in ne Holder še nista povedala, ali bosta obiskala Ferguson in s svojo prisotnostjo pomagala k umiritvi razmer. Zaradi nasilja je župan St. Louisa James Knowles kritiziral guvernerja Jaya Nixona, ker ni dovolj hitro vpoklical zadostnega števila narodne garde. V ponedeljek zvečer jih je bilo na terenu okrog 700, Nixon pa jih je za v torek zvečer okrepil na skupaj 2.200. Največ jih straži okoli policijske postaje Fergusona.

Policist ima čisto vest