Stier je bil kot hrvaški zunanji minister deležen kritik opozicije, da je med februarsko razpravo na Svetu Evropske unije Hrvaška prvič zavzela konservativna stališča do človekovih pravic in se postavila ob bok Madžarski in Poljski. Foto: BoBo
Stier je bil kot hrvaški zunanji minister deležen kritik opozicije, da je med februarsko razpravo na Svetu Evropske unije Hrvaška prvič zavzela konservativna stališča do človekovih pravic in se postavila ob bok Madžarski in Poljski. Foto: BoBo
Andrej Plenković
S Plenkovićevim prevzemom vodenja HDZ-ja se je največja hrvaška stranka začela približevati politični sredini, potem ko je prejšnji predsednik HDZ-ja Tomislav Karamarko politiko utemeljil na sodelovanju s skrajnodesničarskimi hrvaškimi strankami. Foto: Reuters

"V tem trenutku je pomembneje biti v domovini in podpreti demokrščansko opcijo. Mislim, da to najlaže počnem kot poslanec v saboru," je Stier dejal v pojasnilu odstopa na novinarski konferenci na zunanjem ministrstvu. V kratkem nagovoru je še izjavil, da želi z delovanjem v saboru vrniti zaupanje državljanov v politične ustanove. "Odstopil sem, da bi se lahko bolj posvetil delu v stranki, kar zahteva veliko več časa na terenu," je povedal.

Stier je tako potrdil ugibanja hrvaških medijev, da je prejšnji teden premierju Plenkoviću že ponudil svoj odstop, a predsednik vlade tega ni želel sprejeti, ker je bil Stier na službeni poti v New Yorku.

Plenković je za hrvaško javno televizijo dejal, da ga Stierov odstop ni presenetil. Sporočil je, da bo nova zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić, ki je bila do zdaj državna sekretarka za evropske zadeve.

Stierova naslednica je dolgoletna diplomatka. Bila je pomočnica ministrov za evropske integracije v levosredinskih vladah premierja Ivice Račana, potem pa državna sekretarka na zunanjem ministrstvu v HDZ-jevih vladah. Med letoma 2008 in 2011 je bila poslanka HDZ-ja v saboru, sodelovala je pri hrvaških pogajanjih za vstop v Evropsko unijo.

Stier je veljal za enega najtesnejših Plenkovićevih sodelavcev. Skupaj sta lani zapustila položaja poslancev v Evropskem parlamentu, ko je HDZ s Plenkovićem kot premierskim kandidatom zmagal na predčasnih parlamentarnih volitvah septembra lani.

Obžaloval prekinitev sodelovanja z Mostom
Stier je pred kratkim obžaloval prekinitev sodelovanja HDZ-ja in stranke Most neodvisnih list v hrvaški vladi. Večkrat je tudi izjavil, da so predčasne parlamentarne volitve najboljša rešitev za hrvaško politično krizo. Ni sicer neposredno nasprotoval koaliciji s HNS-jem, a se je že večkrat potrdil kot predstavnik skrajno konservativne ideologije, ki je v nasprotju z liberalnimi stališči HNS-ja. Med pogajanji o novi hrvaški vladi Stiera tako ni bilo videti ob premierju Plenkoviću niti ni pokazal pripravljenosti za sodelovanje v desnosredinski-liberalni hrvaški vladi.

Razlika se je morda najbolje pokazala, ko se je Stier pred kratkim v Zagrebu udeležil shoda hrvaških konservativnih pobud, ki so tesno povezane s Katoliško cerkvijo, Pohod za življenje, v katerem so bili nasprotniki pravice do splava in istospolnih skupnosti. Stierov naslednik na položaju podpredsednika vlade, novi minister za gradbeništvo Predrag Štromar iz HNS-ja, pa se je prejšnjo soboto udeležil zagrebške Parade ponosa v podporo enakopravnosti LGBT-skupnosti.

Zaradi Plenkovićeve spremembe v smeri politične sredine je HDZ že zapustil nekdanji hrvaški minister za kulturo Zlatko Hasanbegović, ki je napovedal, da bodo kmalu v saboru predstavili novo stranko politične desnice, ki naj bi imela najmanj tri poslance.