Vučićevi Srbski napredni stranki v javnomnenjskih raziskavah kaže zelo dobro, zato upa, da bodo predčasne volitve njihov položaj še okrepile. Foto: EPA
Vučićevi Srbski napredni stranki v javnomnenjskih raziskavah kaže zelo dobro, zato upa, da bodo predčasne volitve njihov položaj še okrepile. Foto: EPA
Srbija na predčasne volitve

Radulović je pred dnevi dejal, da je od svežnja gospodarskih reform, med katerimi so nov zakon o privatizaciji in spremembe stečajne zakonodaje odvisne od usode vseh reform v Srbiji. Odlaganje sprejetja reform bi po njegovem mnenju pomenilo, da se Srbija od reform odmika, da zanje ni politične volje in da je čas, da se gre na volitve. Takrat je povedal še, da če reforme ne bodo izvedene, nima smisla, da ostaja v vladi. "Če pa se reforme sprejmejo, bo to znak, da bo vlada izpolnila obljubljeno in izvedla reforme," je še dodal.

Zdaj se je očitno odločil, da odstopi, novico pa so potrdili tudi na gospodarskem ministrstvu. Njegova odločitev sledi množičnim protestom sindikatov proti trem Radulovićevim reformnim predlogom o privatizaciji ter stečajni in delovni zakonodaji. Sindikate skrbi, da bi reformi privatizacijske in stečajne zakonodaje omogočili dokončanje privatizacijskega procesa že do konca leta in bi službe izgubilo 50.000 zaposlenih.

Tudi v vladnih vrstah Radulović za svoje reforme ni dobil pričakovane podpore, premier Ivica Dačić pa je v petek na srečanju s predstavniki sindikatov obljubil, da bodo zakona o privatizaciji in stečaju, ki sta že v parlamentarni obravnavi, ponovno postavili pod lupo. Že predtem so se odločili tudi o predelavi osnutka nove delovne zakonodaje.

Vučić napovedal predčasne volitve
Radulović je nestrankarski strokovnjak, ki ga je v vlado pripeljal podpredsednik vlade in predsednik vladajoče Srbske napredne stranke Aleksandar Vučić. Ta je po Radulovićevem odstopu že napovedal predčasne parlamentarne volitve, ki naj bi jih izpeljali marca. Pri tej potezi gre po mnenju poznavalcev predvsem za poskus stranke SNS, da poveča svojo moč in pospeši izvajanje reform.

"Moj predlog predsedstvu SNS-a v nedeljo bo, da naj se preveri volja ljudi," je Vučić dejal na tiskovni konferenci in dodal, da mora Srbija pospešiti izvedbo nujno potrebnih gospodarskih in političnih reform. Datum predčasnih parlamentarnih volitev sicer še ni določen, a bi jih lahko izvedli 16. marca, ko bodo v Beogradu in drugih mestih potekale lokalne volitve.

Po najnovejših raziskavah Vučićeva SNS med strankami trdno vodi, predčasne volitve pa bi stranki omogočile, da dodobra izkoristi to trenutno prednost.

Srbija na predčasne volitve