Svet
Pred vsako tekmo Lige NFL del športnikov s klečanjem izraža svoj protest. Foto: Reuters
Prvaki Lige NFL New England Patriotsi so prišli na obisk v Belo hišo, a so številni igralci manjkali, med njimi tudi prvi zvezdnik Tom Brady. Foto: Reuters
Michael Jordan - na fotografiji v družbi nekdanjega predsednika Baracka Obame - se ne strinja s politiko Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Colin Kaepernick
Colin Kaepernick je v znak protesta prvi pokleknil med igranjem ameriške himne. Foto: Reuters
Steph Curry in Golden State Warriorsi niso vabljeni v Belo hišo, a kot pravijo prvaki, k predsedniku tudi nočejo iti. Foto: EPA
Superzvezdnik Lige NBA LeBron James poudarja, da državo vodijo ljudje, in ne en posameznik. Foto: Reuters

Dodaj v

Odzivi na Trumpov spor s športniki: Če ukinemo protest, nismo domoljubi, ampak tirani

Jordan pozval k sodelovanju, ne pa k novim delitvam
26. september 2017 ob 12:50,
zadnji poseg: 26. september 2017 ob 12:55
Washington - MMC RTV SLO

"Tisti, ki uveljavljajo pravico do mirnega izražanja svojega prepričanja, ne bi smeli biti demonizirani ali osramočeni," je prepričan za mnoge najboljši košarkar vseh časov Michael Jordan.

Ameriški predsednik Donald Trump se je konec tedna zapletel v spor s številnimi ameriškimi športnimi zvezdami. Najostrejši je bil prav do najpopularnejših lig, NFL-a in NBA-ja. Na enem izmed shodov je v nagovoru profesionalni ligi v ameriškem nogometu dejal, da bi morala odpustiti vse igralce, ki med igranjem ameriške himne protestirajo. Poziv se je nanašal na potezo Colina Kaepernicka, ki je v znamenje protesta ob številnih z rasizmom povezanih afer v ZDA ob himni pokleknil. Gesta se je hitro razširila med njegove podpornike,

Zatem je "obračunal" z najboljšo košarkarsko ekipo Golden State Warriorsi in prvim zvezdnikom Stephom Curryjem, ki je javno kritiziral politiko ameriškega predsednika. Trump je dejal, da na tradicionalni obisk prvakov v Belo hišo Dubsi niso zaželeni. Hitro so sledili odzivi. Curry je povedal, da tako ali tako ni želel iti, ostra sta bila do predsednika tudi najboljši košarkar zadnjih let LeBron James in legendarni Kobe Bryant. "Tisti, ki so glasovali za Trumpa, so morda ugotovili, da so naredili napako. Za Američane želim najboljše, ne glede na barvo kože ali raso. Vemo, da je to najboljša država na svetu, a še vedno imamo težave, kot jih imajo vsi drugi. Ljudje vodijo to državo, ne posameznik, še posebej pa ne on. Ker imam to možnost, bom dal svoj glas, svojo strast in denar, da bi otroci vedeli, da obstaja upanje. Noben posameznik ne more ustaviti vaših sanj, da bi postale resničnost," je povedal James.

Jordan pozval k sodelovanju, ne pa k novim delitvam
Zdaj se je oglasil tudi za mnoge največji, Michael Jordan, trenutno lastnik moštva Charlotte Hornets: "Ena bistvenih pravic te države temelji na svobodi govora. Imamo dolgo tradicijo nenasilnih mirnih protestov. Tisti, ki uveljavljajo pravico do mirnega izražanja svojega prepričanja, ne bi smeli biti demonizirani ali osramočeni. V času, ko je država vse bolj razdeljena in ko narašča sovraštvo, bi morali iskati načine za sodelovanje in medsebojno podporo, ne pa ustvarjati nove delitve. Podpiram Ligo NBA, komisarja Adama Silverja in vse košarkarje, ki želijo uveljavljati svojo pravico do svobode govora."

"V naši državi imamo večje težave, kot pa so ljudje, ki uveljavljajo pravico do svobode govora. Severna Koreja je velik problem. Ustvarjanje novih delovnih mest je zelo velik problem. Poskrbeti, da bodo šole boljše. To so stvari, na katere bi se morali osredotočiti. Predsednik je bil izvoljen, da bi se osredotočal nanje. Razočaran sem, da, ko ti mladeniči javno spregovorijo in rečejo, poglejte v naši urbani Ameriki imamo probleme, nihče ne želi reševati teh težav in vprašanj," je dodal še en legendarni košarkar Magic Johnson, vodja košarkarskih operacij pri Los Angeles Lakersih.

"Nismo domoljubi, ampak tirani"
Tudi številni drugi športniki in znane osebe z različnih področij so podprle košarkarje in igralce ameriškega nogometa. Igralca televizijske serije Dosjeji X David Duchovny in Gillian Anderson sta pokleknila na snemanju in fotografijo delila na družbenih omrežjih. Kaeprnickovo gesto je na koncertu posnemal tudi pevec Stevie Wonder. O Trumpovem sporu se je zdaj razpisal glasbenik John Legend, ki je zapisal: "Protest je domoljuben. Protest je imel ključno vlogo, da se je slišal glas najbolj ranljivih v našem narodu. Protest je bil v Ameriki ključen pri končanju vojn, zahtevah po enakih pravicah, prenehanju nepoštenih praks … Če ukinemo protest v imenu patriotizma, nismo domoljubi, smo tirani."

Legend je ob tem navedel nekaj najbolj odmevnih protestov v zgodovini ZDA, kot sta v Birminghamu leta 1963 in pohod iz Selme v Montgomery leta 1965: "ti protesti so zbudili Američane. Združeni z drugimi oblikami družbenega aktivizma so pokazali državljanom in politikom, da je mogoča boljša pot. Upanje ni bil samo ideja – boljša prihodnost je bila nujna in mogoča." Poteze, kar na primer izvajajo igralci Lige NFL med igranjem ameriške himne, po mnenju Legenda nadaljujejo zgodovino protestov v državi in na koncu izobražujejo javnost o aktualnih vprašanjih o človekovih pravicah. "Preživljam se z glasbo. Nihče me ne bi želel v svoji NFL-ekipi, ampak če bi lahko, bi tudi sam v nedeljo pokleknil," je dodal.

Pingvini bodo odšli v Belo hišo
V nasprotju z Golden Statom pa so prvaki hokejske Lige NHL Pittsburgh Penguinsi dejali, da bodo prišli na obisk v Belo hišo. "Pittsburgh Prenguinsi spoštujejo institucijo predsednika in dolgo tradicijo obiskov prvakov. V prejšnjih letih smo obiskali Belo hišo in predsednika Georgea W. Busha in Baracka Obamo in tudi letos smo sprejeli vabilo. Vsako nesoglasje s predsednikovo politiko se lahko izrazi na drugačen način. Vendar pa zelo spoštujemo pravice posameznikov in skupin, da se izrazijo, kot se jim zdi primerno," so zapisali pri hokejski franšizi. Pingvine je Trump prek Twitterja že označil za veliko ekipo. Zapisal je tudi, da je ponosen na navijače v avtomobilistični seriji NASCAR, kjer so nekateri žvižgali športnikom, ki so pokleknili med himno.

"V normalnih časih bi preprosto naše različne poglede postavili na stran in obiskali Belo hišo. To bi bilo super. Vendar to niso navadni časi. Verjetno najbolj deljeni v mojem življenju, mislim, da od Vietnama. Zaradi razlik, ki obstajajo v naši državi, je predsednik poskrbel, da res težko spoštujemo to institucijo. Razlike v smislu vrednot, za katere se zavzemata naša ekipa in organizacija so tako drastično drugačne od njegovih. Govorim v smislu družbenega diskurza, dostojanstva … Za nas je zelo težko. Vsak dan vidimo stvari, ki jih govori," je povedal trener Golden Stata Steve Kerr. Prvaki Lige NFL New England Patriotsi so letos sicer prišli na sprejem v Belo hišo, vendar pa niso bili v popolnem številu, tako ali tako pa so zdaj odnosi med Trumpom in NFL-jem močno ohlajeni.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
Canis.Lupus
# 26.09.2017 ob 13:17
zanimivo, ni bilo članka na RTV, ko so pri NFL grozili, d bodo kaznovali igralce, ki so ćželeli počastiti spomin na 11 september z dodatki na oblekah čevljih? Po moje Se je takratNFL usral, ker so ljudje znoreli (https://www.usatoday.com/story/sports/n
fl/2016/09/14/911-cleats-fines-uniform-policy-breast-cancer/90363342/)

Da ne bo pomote, jaz sem za popolno prepoved vsakršnih statementov na igriščih (tako verskih kot političnih), samo naj bodo potem za vse enaki vatli. Torej ali se lahkjo t gredo vsi ali ne.
SSumim, da bi igralec z napispm MAGA na majici bil eležen drugačne ga odziva od množičnih medijev.verniko

Unega reveža Villanuevo, ki si je edini drznil iz slačilnice in stal ob himni, so prisilili celo v opravičilo.Ker je stal ob himni lastne države? kaj pa njegova svoboda izražanja ? :) (https://www.usatoday.com/story/sports/n
fl/steelers/2017/09/25/alejandro-villanueva-national-anthem-pittsburgh-steelers-protest-trump/702056001/)

Srčno upam da tem tarazvajenim milijonarjem pade gledanost za kakih 70% pa da vidimo :)

Dvoličnost, kamorkoli pogledaš dvoličnost .... tudi na RTV SLO
Grof_von_Baron
# 26.09.2017 ob 13:01
Tu bojo pa teli iz NFL, NBA, itd. org popusili. Vsaj tricetrt njihovih najbolj zvestih fanov je superpatriotskih in ne prenese zaljenja himne in zastave. (stavil bi da jih je ene 70% volilo Trumpa). Se manj pa jokcanja multimilijonerjev.
Binder Dandet
# 26.09.2017 ob 12:56
Odlično. Še ena ameriška notranjepolitična tematika, ki jo bomo Slovenci razgrabili.
veza
# 26.09.2017 ob 13:00
Trump je pač Trump, a smatram, da ni v ničemer poslabšal pogojev življenja za temnopolte, torej, zakaj niso protestirali, ko je bi na čelu države njihov Husein Obama?
KovacevaKobila
# 26.09.2017 ob 14:05
Poserješ se na kip svobode in vse, kar predstavlja ('Dajte mi svoje utrujene, uboge množice, ki želijo dihati svobodno'), motijo te sodišča, motijo te novinarji, moti te svoboda govora, moti te ustava in tričert zakonov, ponižuješ velik del državljanov, povzdiguješ generale separatistične vojske ... med ljudmi, opremljenimi s simboli nacistične Nemčije, ki je pobila pol milijona Američanov, vidiš 'dobre ljudi' ... hkrati pa objemaš zastavo in se imaš za velikega patriota.

In še večja ironija: nenehno razlagaš, da je politična korektnost za 'snežinke', hkrati pa se ti povsem sname, ko nekdo v tišini kleči.
darkwader
# 26.09.2017 ob 13:58
Grof_von_Baron

Tile ne protestirajo zase, ampak za izboljšanje razmer, na področju rasizma, ti zvezdniki so preskrbljeni in imajo pravico do protesta, vsaj v ZDA.

Kdo si pa ti, da boš trdil da nek zvezdnik ni bil nikoli bil žrtev rasizma?
novi_xy
# 26.09.2017 ob 13:39
Pa dobro, ali ste vsi pozabili, da je za vse skupaj razlog v RASIZMU, na kar je potrebno opozarjati z vsemi, po možnosti mirnimi sredstvi. Kaj, a če je košarkaš bogat, ne sme opozarjati na rasizem in nespoštovanje tistih, ki niso beli?
moj komentar
# 26.09.2017 ob 16:28
Če ima beli gospodar bele sužnje, ali je potem tudi rasist?
Danes je takšnega suženjstva ogromno.
nim
# 26.09.2017 ob 13:07
Vedno bolj imam občutek, da je Trump nastavljen na tron z namenom da totalno skrega američane med sabo (razpad usa).
Binder Dandet
# 26.09.2017 ob 15:40
@oliva:
"Men se zdi to globalen problem"

Rasizem v ZDA je problem samo ZDA in nikogar drugega. Razen če bi oni na tej osnovi proti drugim rožljali z orožjem.

@gesan:
"Samo slovenci?
A ti kaj spremljaš tuje medije?
Cel svet je poln njegovih bizarnosti!"

Seveda je, če ves svet od istih virov novice prejema. Ti viri so pa privat. In vodijo proti trumpovsko kampanjo odkar je postal protikandidat izbranke establišmenta Hillary. Zakaj recimo misliš, da se Lebron oglaša? Ker je podpornik Hillary in je njegova dobrodelna organizacija dobila velike denarce iz njene strani. Vrstni red si sam izberi.:)Trump kot Trump pa je želel svoj ego zaceliti in je prekinil negotovost okoli tega, ali bo GSW obiskal Belo hišo ali ne. Jaz ne podpiram tega vmešavanja politike v šport. Ampak ni Trump tega začel.

Kar se tiče pa protestov v NFL. Tisto se mi zdi občudovanja vredno. Nenasilen način. Vseeno je pa na meji sprejemljivega v športu, ker načeloma vsepovsod po svetu velja, da se na športnih prireditvah ne izraža političnih sporočil. Zakaj se je Trump oglasil v zvezi s tem, pa ne vem. Nisem dovolj pozorno spremljal. Evo, pa sem prispeval svoje kamenčke v ta mozaik norosti, ko se ukvarjamo z ameriškimi notranjepolitičnimi zadevami bolj poglobljeno kot z našimi.
mihaj1
# 26.09.2017 ob 15:37
Ti v Ameriki se delajo kot da niso glih kar imeli 8 let crnega predsednika.Zdaj ko je pa Trump predsednik pol leta pa dobis obcutek kot da je rekel da bo odprl taborisca za crnce in ostale rase. Dajte malo ustavit ta vlak obtozevanja....
Ramus
# 26.09.2017 ob 13:35
Odzivi na Trumpov spor s športniki: Če ukinemo protest, nismo domoljubi, ampak tirani

Trump bo res združil ameriko in združeno ga bo amerika ODPUSTILA!
ata
# 26.09.2017 ob 13:20
NFL je ob 15-letnici napada na dvojčke prepovedala žalne trakove, lani so Dallasu prepovedali nalepke na čeladah v spomin policistom ubitih v zasedi tolpe - vse z izgovorom na pravila oblačenja.
Ko je Kaepernick igral v nogavicah, kjer so policisti prikazani kot svinje, NFL ni ukrepal.
Dvojna merila...
Menda gre za zasebno ligo, ki lahko postavlja svoja pravila. Ko zasebna pekarna ni želela izdelati poročne torte istospolnemu paru se na zasebno lastništvo ni nihče oziral.

Očitna dvojna merila.
qwasyx
# 26.09.2017 ob 14:27
pravzaprav se twitajo, face bookajo, instagramirajo hekajo itd
to so moderna orožja,
ampak bolje kot da se s puškami
watwat
# 26.09.2017 ob 13:58
Še filme majo na to foro "White men can't jump". itd..

Saj ni čudno, da imamo rasizem, če so pa ljudje preneumni, da bi razumeli še najbolj anti-rasističnih filme.
darkwader
# 26.09.2017 ob 13:46
Če se je kdo tam soočal z rasizmom, so to belci, za katere velja, da so zanič atleti. Še filme majo na to foro "White men can't jump". itd..

Điiiisss ti pa resno trpiš, če je zate film tipa White man can`t jump rasističen.

Vau v ZDA se ostali sploh ne zavedajo kakšno srečo imajo da niso beli. Sarc off.
HOR
# 26.09.2017 ob 13:27
Problem v ZDA, kakor tudi drugod (EU, Slo,...) je, da politika precej akutnih problemov bolj izkorisca za politicne igrice v okviru boja za oblast in denar na racun ljudi, kot pa, da jih resuje...
Tudi v tem Trumpovem sporu s sportniki je bistven odtis politicnih manipulacij demokratov in republikancev...
WeeBay
# 26.09.2017 ob 13:20
Najbolj se mi smilijo ameriški "patrioti". Ko začnejo o tem kako je potrebno spoštovati svojo zastavo ker če jo ne to pomeni da ne spoštuješ vojakov ki se 10 tisoč kilometrov stran borijo za ameriške interese lool. Tako razmišljajo samo oprani patrioti (oziroma belci). Črnci v Ameriki vse skupaj dojemajo malo drugače (povsem logično). Tisti pravi črnci v Ameriki sploh ne praznujejo dan neodvisnosti in ostalih bedarij. Zakaj bi črnci praznovali dan neodvisnosti ko pa so bili po vojni še vedno sužnji? Črnci v ZDA praznujejo svoj dan neodvisnosti in sicer Juneteenth. Skratka pravi črnci v ZDA so požvižgajo na zastavo. To je dejstvo.
ShelbyGT500
# 26.09.2017 ob 16:11
Zanimivo, da se ob vseh teh protestih tile igralci (po večini temnopolti) očitno nočejo dotakniti dejstva, da daleč največ temnopoltih umre prav pod streli pripadnikov iste rase. Težko je pomesti pred lastnim pragom.
Ples
# 26.09.2017 ob 14:35
@oliva
V bistvu gre ravno za TO: ON žali svojo zastavo in državni simbol - s svojim obnašanjem.

Saj, ravno on to počne, kar očita drugim (na koga me to že spominja).
V bistvu tip žali ves svet, izjema, Savdska Arabija, le potrjuje pravilo.
mattyy
# 26.09.2017 ob 13:23
Trump ne dela razlik med črnimi in belimi pa je naenkrat ogenj v strehi.
mth213
# 26.09.2017 ob 16:46
@moj komentar

Res je, tudi črnci so bili lastniki sužnjev in to ne v tako malem številu. Eden izmed prvih sužnjelastnikov nasploh je bil temnopolt - Anthony Johnson. Drugi tak znan je bil William Ellison, ki naj bi imel čez 60 sužnjev.
gesan
# 26.09.2017 ob 15:18
M_K
# 26.09.2017 ob 14:59
šport in politika se naj ne bi mešala :-)
..............................
Zakaj se torej politiki mešajo med športnike, da bi se fotkali?
Seveda samo med tiste, ki so dosegli vrhunski rezultat.

Za druge jim ni mar, ker od njih nimajo populistične koristi!
urosh444
# 26.09.2017 ob 14:49
Če bi bila predsednica Hillary in bi lahko sprejemala popolnoma enake odločitve sem prepričan, da ne bi bilo nobenega protesta. V vsem skupaj zaznavam rasizem do predsednika in ne obratno.
Ples
# 26.09.2017 ob 13:38
Kaj pa je narobe, če pokleknejo ... to je znak ponižnosti in spoštovanja. -ccc
ti-ne
# 26.09.2017 ob 13:37
Trump je od samega začetka simbol neoliberalnega vulgarnega primitivizma.
Big Brother v Beli hiši.
mile952
# 26.09.2017 ob 13:32
@watwat

# 26.09.2017 ob 13:25


Seveda, znani športniki imajo moč glasu, zato ne smejo biti tiho in pustiti soje deprivilgirane rojake same. Popolnoma pravilno, da potestirajo. Če je kaj človeka v tebi, moraš podpreti njihovo gesto.
WeeBay
# 26.09.2017 ob 13:08
Trump je človek ki ga prav malo briga za politično korektnost in bo kot že nič kolikokrat še prilil olje na ogenj. Recimo poglejte si njegove zadnje twite ki jih je objavil 20 minut nazaj kjer je ponovno napadel NFL. Zaradi tega je tudi zmagal, ker nikoli ne odneha.
tesnilo
# 26.09.2017 ob 16:59
slika 3/10. jordan je faca, obama izpade kot tisti ki je lahko vesel da je na sliki z njim
PlanetOfTheApes
# 26.09.2017 ob 16:48
Colin Kaepernick je začel so to farso avgusta 2016 in je najprej le sedel na klopi. Rekel je, da ne bo stal ob zastavi države, ki zatira temnopolte. Medtem pa je pozabil vsem povedati, da je on tako zatiran, da je dobil za igranje ameriškega nogometa 43 milijonov dolarjev plačila. Kolikor jaz vem so igralci plačani, da igrajo nogomet ne pa da izražajo svoja stališča in protestirajo na igrišču, za to so drugi kraji: na ulici, pred Belo Hišo...
KovacevaKobila
# 26.09.2017 ob 15:55
sedaj bodo pa zvezniki iz športa , glasbe in filma govorili kaj je prav in kaj ni.

Absolutno prav imate. Če je kdo moralna avtoriteta, je to predsednik, ki rojake zmerja s 'kuzlinimi sinovi'. Da niti ne omenjam njegove impresivne razgledanosti. Make Nambia Great Again!

Da ne bodo samo izbrane bleščeče fotografije bom še malo realnosti prilepil

Zakaj ne prilepite tudi par posnetkov, na katerih policaji davijo neoborožene ljudi do smrti, streljajo neoborožene ljudi v hrbet, podtikajo dokaze itn.?

Realnost je, da ima črnec v Ameriki v primerjavi z belcem kar trikrat večjo možnost, da faše metek od policije. Užaljenost (belih) množic gor ali dol.
gesan
# 26.09.2017 ob 15:35
moj komentar
# 26.09.2017 ob 15:31
V ZDA ne obstaja samo beli rasizem, obstaja tudi črni rasizem in rasizmi ostalih barv. Vsak od njih ima svoje razloge, svoje cilje in je nastal na svojih temeljih.
.............................
res je!
V črnskih getih je belec osovraženo bitje!
TO je dejstvo!

A česa posledica je to dejstvo, pa patrioti, ki so večji od samega patriotizma, očitno nalašč pozabljajo ali pa so tako senilni, da jim je pobegnilo iz glave.

Kak torej ne bi bil osovražen?
gesan
# 26.09.2017 ob 15:26
Titomir
# 26.09.2017 ob 15:02
TRUMP IMA PRAV ti presrani zvedniki pa bi morali biti odpuščeni vsi po vrsti.
........................................
....
Res je!
Najbolje, da nas kar vse odpusti!
Še bolje pa bi bilo, da nas zapusti in gre na svojo blesavo odesijado nekam daleč v vesolje.
Z veseljem zberemo keš, ker sam je itak preškrt, da bi si ga plačal!
Je treba še raufank od znotraj pozlatit, pa to
Pa lahko komot z njim odidete vsi, ki to blesavilo zagovarjate.
Pa fajn se mejte
:)
gesan
# 26.09.2017 ob 15:02
"Tisti, ki uveljavljajo pravico do mirnega izražanja svojega prepričanja, ne bi smeli biti demonizirani ali osramočeni," je prepričan za mnoge najboljši košarkar vseh časov Michael Jordan.
........................................
.....
Sveta resnica!
M_K
# 26.09.2017 ob 14:59
šport in politika se naj ne bi mešala :-)
KovacevaKobila
# 26.09.2017 ob 14:30
@KovacevaKobila: svoboda govora moti samo Antifa

Ko predsednik države javno poziva, da se državljane - 'kuzline sinove', če uporabim njegove besede - odpusti, ker v tišini protestirajo ... je to po mnenju Trumpofilov 'uveljavljanje pravice do svoboda govora'.

Ko ljudje protestirajo proti KKK-jevcem in neonacistom, ki marširajo naokrog z bakljami in svastikami ... pa je to po mnenju Trumpofilov 'fašizem'.

Dobrodošli v zajčji luknji. Nambia Forever!
oliva
# 26.09.2017 ob 14:18
@Kovačeva kobila:
"In še večja ironija: nenehno razlagaš, da je politična korektnost za 'snežinke', hkrati pa se ti povsem sname, ko nekdo v tišini kleči."

Sam res. :))
Sej tu je enako: tisti, ki najbolj nabijajo in so najbolj žaljivi, so sami najbolj občutljivi, ko gre zanje - ali celo ko gre za politika. :o) (sicer pa polna usta bentenja čez politično korektnost).

Grozno, da ima taka država takega voditelja, ki se prereka z vsemi in vsem - prek twitterja.
Na nivoju scrkljanega pubertetnika.
veza
# 26.09.2017 ob 13:48
WeeBay
# 26.09.2017 ob 13:08

Trump je človek ki ga prav malo briga za politično korektnost in bo kot že nič kolikokrat še prilil olje na ogenj.

in ima svoje podpornike, ki so mu prinesli zmago, ta multi-kulti v ZDA je že prerasel vso normalo, pogrešam debato o vsebini ali vzroku spora, kaj je Trump vzel športnim zvezdnikom, če je zaprl meje za določene priseljence?
watwat
# 26.09.2017 ob 13:47
Ne, običnstvo je večinoma sestavljeno iz t.i. "blue collar" delavcev in njhovih familij (oz. v besednjaku Hillary Clinton "deplorables"), ki so se lani masovno spreobrnili od demokratov k republikancem

Ponovno posplošuješ in si izmišljuješ. To niti približno ni res. Drugače pa je NBA že več kot samo enkrat pokazala svoje stališče do rasizma. Še pred kratkim so iz mesta lastnika Clippersov odstranili rasista Sterlinga in prodali klub. Takrat so jasno zgolj ponovno potrdili stališče, da obstaja ničelna toleranca do rasizma. Zaradi tega popularnost ni padla, ampak se je še povišala in se vztrajno viša. To je samo eden izmed številnih primerov, ko se je NBA izpostavila kot vodja protestov proti rasni diskriminaciji. In ne samo rasna diskriminacija, tudi na ostalih področjih je NBA načelna, tako kot takrat, ko je Jason Collins odkrito priznal, da je gej in je vseeno dobil pogodbo v NBA. Od takrat se je gledanost, zaslužek in število "blue collar" navijačev samo povečalo.

In kdo se je masovno spreobrnil od demokratov k republikancem? Spet si izmišljuješ. Hillary je kot zelo slaba kandidatka celo dobila več glasov kot Trump.
Monopattern
# 26.09.2017 ob 18:57
V naši državi imamo večje težave, kot pa so ljudje, ki uveljavljajo pravico do svobode govora. Severna Koreja je velik problem.

Ne vem, če je zamešal s Severno Karolino ali ima pa resne težave z geografijo. Od kdaj je Severna Koreja del ZDA? Morda so se pridružili skupaj z Irakom, Libijo in Sirijo? Ubogi ljudje, ki imajo take notranje zdrahe, prav smilijo se mi.
moj komentar
# 26.09.2017 ob 16:24
V dobi ameriškega kapitalističnega sužnjelastništva so obstajali tudi bogati črni sužnjelastniki in preprodajalci sužnjev. Bili so celo bolj kruti in neizprosnejši od belih lastnikov.
Samo toliko za v razmislek, kako je osebno bogastvo določalo, kdo bo suženj in kdo lastnik.
Med bogataši rasizem ni obstajal. Njih je poenotil denar oziroma želja po profitu. Rasizem jim je predstavljal vir bogatenja in nadzor nad revnimi.
moj komentar
# 26.09.2017 ob 16:07
Z zatiranjem ras, narodov, običajev, ver in kultur se ne ustvarja multikulturne družbe ampak ravno nasprotno. Ustvarja se družba zatiranih in zapostavljenih skupin ali etnitet, ki morajo zavreči vse svoje vrednote in se podrediti civilizacijskemu konceptu neke izmišljene in utopične družbe.
Tako kot ljudje še nismo zreli za komunizem, tako nismo zreli za sobivanje kultur, ver in ras.
Dokler bomo en drugega izkoriščali kot delovno silo in bodo posamezniki za lastne koristi manipulirali z masami soljudi, je multikulturna in enakopravna družba neizvedljiva.
Enostavno za kaj takega nismo zreli ne v mentalnem in ne v družbeno-sistemskem pogledu.
Družbeni sistem še vedno sloni na izkoriščanju in takšen je tudi odnos med narodi, verami, rasami in celo med državami.
gesan
# 26.09.2017 ob 15:36
Lovec
# 26.09.2017 ob 15:26
................................
Oprosti,
ampak meni res vedno gre na smeh, ko ti to o trezni presoji in podobnem

:)
nim
# 26.09.2017 ob 15:23
Ko sem videl posnetke "prostovoljcev" ki so "reševali" stvari iz trgovin/hiš, ko sta prišla orkana Harvey in Irma, mi je razlog za nestropnost (rasizem) v Murici postal kristalno jasen.
gesan
# 26.09.2017 ob 15:21
Binder Dandet
# 26.09.2017 ob 12:56
Odlično. Še ena ameriška notranjepolitična tematika, ki jo bomo Slovenci razgrabili.
........................................
Samo slovenci?
A ti kaj spremljaš tuje medije?
Cel svet je poln njegovih bizarnosti!

Sicer pa, dokler je mir na svetu odvisen od takih bedakov, sem prepričan, da je prav, da se mu da do znanja, da ga ne obužujemo prav vsi kot to mislita pri nas recimo tudi janezmekek in borut lepi!
gesan
# 26.09.2017 ob 15:16
darkwader
# 26.09.2017 ob 14:50
Ja pa poglejmo, motijo ga protesti proti rasizmu, proteste rasistov in neonacijev pa zagovarja. Hmmm le kaj je on?
.................................
Ravzajen bizgec, ki so mu dali moč v roke v obliki milijončkov podarjenih od fotra!
Mene bolj zanima kaj so tisti, ki ga še vedno kot takega zagovarjajo kot velik um človeštva?!?
svabo
# 26.09.2017 ob 15:09
Izjemno je bilo v nedeljo gledati NFL tekme. Ko zgubiš kompas ga zgubiš popolnoma bi samo dodal. Pač Trump ni več samo državljan temveč je tudi predsednik. In tu imamo dokaz na delu, kako se moti cenjeni Matevž Krivic, ko trdi, da predsednik nikakor ni tudi moralna avtoriteta. Lepo se vidi, ko je predsednik navaden "bum" kot pravi Le Bron. Absolutno je pomembna moralna čutnost predsednika. Primitivizem s katerim se loteva športnikov je v očitnem sozvočju s stališči, da predsednik ni moralna avtoriteta. Ker če ni moralna avtoriteta je lahko samo brezjajčni manekenček ali pa nevarni asocioalni nadutež in rasist kot v tem primeru.
oliva
# 26.09.2017 ob 14:57
"Odlično. Še ena ameriška notranjepolitična tematika, ki jo bomo Slovenci razgrabili."

Men se zdi to globalen problem, @Binder, ne gre samo za notranjepolitično tematiko ene države, ki se nas ne tiče.
Par takih norcev pa sledilci pa nasprotniki, pa je štala.
Kar se tiče 'sveta'.
Drugače pa gre za brisanje meja med dobrim in slabim, med prav in narobe.
Tudi pri nas.

Včasih smo imeli državnike, zdej mamo pa politceljne. :D
oliva
# 26.09.2017 ob 14:31
Ja, sam ker je država, gre to vzajemno.
Država torej žali in govedari... odziv pa je potem temu primeren.
S tem da če nekdo kleči, ne počne ničesar grdega.
Če pa uporablja sovražni govor in žalitve, pač.
WeeBay
# 26.09.2017 ob 13:01
Kot sem že zadnjič napisal. ZDA so razdeljene na 2 strani, belci in črnci. Tega se nikoli ne bo dalo popraviti saj gre za zgodovinski problem. Obama je glavni krivec da so se stvari v zadnjih letih še bolj poslabšale poleg seveda socialnih omrežij kjer že ob vsaki manjši napaki postaneš rasist.
Kazalo