London bo poletne olimpijske igre gostil med 27. julijem in 12. avgustom. Foto: Reuters
London bo poletne olimpijske igre gostil med 27. julijem in 12. avgustom. Foto: Reuters
Judoistka Majlinda Kelmendi z majico, na kateri je natisnjen poziv k udeležbi Kosova na OI. Foto: EPA
Z velikimi težavami se ubadajo savdskoarabske športnice. Foto: Reuters

MOK je hkrat s to odločitvijo zavrnil tudi pobudo savdskoarabskih športnic, da bi tekmovale pod olimpijsko zastavo, da bi tako kljubovale ostremu nasprotovanju savdskoarabskih oblasti, da ženske nastopajo v njihovi ekipi.

Neodvisnost Kosova priznava 92 držav, vključno z gostiteljico OI, Veliko Britanijo, ne pa tudi Združeni narodi in MOK. Kosovski minister za šport Memli Krasniqi meni, da se Kelmendijevi in Kosovu godi krivica, primer pa primerja z vabilom jugoslovanskim športnikom, da tekmujejo pod olimpijsko zastavo na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992, ko so srbsko oblast v Beogradu zadele mednarodne sankcije zaradi njene vloge v vojnih zločinih.

"Izjemno smo razočarani nad razvojem dogodkov, ki so v nasprotju z vrednotami, sveto vpisanimi v olimpijsko ustanovno listino," je dejal Krasniqi za Guardian. "Nobenega dobrega razloga ni, da bi zavrnili legitimno prošnjo športnice, ki je med najboljšimi na svetu. Kosovski šport že 20 let trpi zaradi te izolacije in imamo športnike, ki so bili prisiljeni zapustiti državo in tekmovati za druge."
Minister: Dvojna merila
Minister je dejal še, da je ironično, da so jugoslovanski ekipi pustili udeležbo na OI v Barceloni navkljub mednarodnim sankcijam, ki so jih državi naložili zaradi vloge takratnega voditelja Slobodana Miloševića pri zločinih proti človeštvu.

Med Miloševićevimi tarčami etničnega čiščenja je bilo tudi Kosovo, kjer je bilo ubitih 10.000 ljudi pred Natovim posredovanjem leta 1999. "V Barceloni, ko je bila Jugoslavija pod Miloševićem pod ostrimi sankcijami, je bil MOK tako human, da je povabil k sodelovanju tudi jugoslovanske športnike. Res bi radi, da bi podobno obravnavali tudi naše športnike," je povedal Krasniqi.

Kelmendijeva je petouvrščena judoistka na svetu v razredu do 52 kilogramov in je lani zmagala na treh tekmovanjih za veliko nagrado in za svetovni pokal. Ima tako kosovsko, kot tudi albansko državljanstvo in je upala, da bo lahko v Londonu prvič zastopala Kosovo.

"Ne" tudi Savdijkam
Odločitev je MOK sprejel na srečanju v Quebecu v Kanadi, kjer je njen predsednik Jacques Rogge razsodil tudi, da Savdijke ne morejo tekmovati pod nevtralno zastavo. "Popolnoma nobene potrebe ni razmišljati o možnosti udeležbe Savdijk pod zastavo MOK-a," je dejal.
Savdska Arabija je ena izmed treh držav, ki v svoje olimpijske ekipe ni nikdar vključila žensk. Drugi dve, Katar in Brunej, nameravata v London pripeljati tudi športnice, Savdijci pa ostajajo neomajni, zaradi česar so se znašli na udaru skupin za človekove pravice. "To ni lahka situacija," je dejal Rogge o pogovorih s savdskoarabskimi predstavniki na to temo. "Trudimo se. Počasi delamo z njimi, da bi nekako našli neko dobro rešitev."

Nad razvojem dogodkov so izjemno zaskrbljeni tudi pri organizaciji Human Rights Watch (HRW), ki MOK poziva, naj prepove Savdski Arabiji udeležbo v Londonu, če ne sprejme v svojo ekipo tudi žensk. Ženske športnice so v Savdski Arabiji hudo diskriminirane in v državi je le nekaj zasebnih telovadnic, v katerih lahko vadijo, sicer pa je nežnejšemu spolu vsakršno športno udejstvovanje prepovedano.