Generalni direktor filipinske policije Ronald dela Rosa je dejal, da je trgovanja z mamili osumljenih 300 policistov. Foto: Reuters
Generalni direktor filipinske policije Ronald dela Rosa je dejal, da je trgovanja z mamili osumljenih 300 policistov. Foto: Reuters

Generalni direktor policije Ronald dela Rosa je dejal, da je na seznamu policistov, ki jih sumijo prodaje mamil, ki so bila zasežena v racijah, ali ščitenja kriminalnih skupin, vpletenih v izdelavo in razpečevanje narkotikov, 300 ljudi.

Ob tem je sicer poudaril "zagon" v boju za izkoreninjenje kriminala, ki je sicer zahteval okoli 1.800 življenj. Dela Rosa je govoril v senatu, ki je zaslišanje opravil v okviru preiskave obtožb, da so filipinske varnostne sile zagrešile umore in mučenje.

"Priznam, da številni umirajo, a naš boj ima zdaj zagon," je na zaslišanju dejal vodja policije. Kot je dodal, je med žrtvami policije večina takih, ki so se upirali aretaciji. "Če se ne bi upirali, bi bili danes še živi," je poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije DPA. "Bojujemo se proti ljudem, ki so nenormalni," je še dejal.

Kot poroča Reuters, je dela Rosa še dejal, da ne obstaja uradna politika ubijanja prodajalcev mamil in njihovih uporabnikov. Na filipinske oblasti namreč letijo številne kritike zaradi močno povečanega števila zunajsodnih ubojev domnevnih preprodajalcev in uživalcev mamil.

1.800 žrtev kampanje
Ker so Združenih narodi Filipine pozvali h končanju kampanje zunajsodnih ubojev, je predsednik Rodrigo Duterte celo zagrozil z izstopom države iz Svetovne organizacije, a je pozneje zunanji minister Perfecto Yasay njegovo izjavo omilil in dejal, da je predsednik z izjavo "izražal globoko razočaranje in frustracijo". Filipinska policija je sicer sporočila, da je število ubojev, povezanih z mamili, od maja, ko je Duterte postal predsednik, okoli 1.800, in ne okoli 900, kot je veljalo še pred nekaj dnevi. Policija je sicer aretirala skoraj 12.000 osumljencev, še poroča Reuters.