Zürich je eno najbogatejših mest v Švici, kjer imajo sedež številne velike banke. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Zürich je eno najbogatejših mest v Švici, kjer imajo sedež številne velike banke. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Eno izmed najmirnejših in najbogatejših mest, kjer ima sedež več švicarskih velikih bank, je presenetilo nasilje, ko je po poročanju rt.com okoli 200 zamaskiranih protikapitalističnih levičarskih protestnikov razbijalo izložbe, zažigalo avtomobile in smetnjake. Izgredniki so napadli tudi restavracijo.

Izgredi so se začeli med petkovim levičarskim protestom v bogatem predelu mesta, poroča Euronews. Izgredniki so bili zamaskirani in oboroženi z železnimi palicami in molotovkami. Policija je sporočila, da so zažgali policijski avto in ukradli policijsko opremo.

"Deset let nismo videli takšnih izgredov"
Nato so na policijo metali molotovke in zažgali več vozil in smetnjakov. Policija je uporabila gumijaste naboje, solzivec in vodne topove, da je razgnala množico. "Takšnih izgredov in takšne pripravljenosti uporabiti nasilje nismo videli že deset let," je dejal predstavnik zürichške policije Mario Cortesi.

Spopadi so trajali več ur in bili končani okoli polnoči. Ranjenih je bilo sedem policistov, aretirani pa so bili štirje moški med 20. in 36. letom starosti, in sicer dva Švicarja, Britanec in Liechtensteinec. Škode naj bi bilo za več sto tisoč evrov.