Protestnik v Rimu, kjer gorijo avtomobili in pokajo izložbe. Foto: Reuters
Protestnik v Rimu, kjer gorijo avtomobili in pokajo izložbe. Foto: Reuters
Protest pred banko UBS v Zürichu
V Evropi so s protestom najbolj pohiteli v Zürichu, bančnem središču Švice in Evrope. Foto: EPA
Burni protesti v Rimu
Protesti v Berlinu

Proteste v več kot 82 državah in 1.300 mestih - tudi slovenskih - je navdihnilo septembra začeto newyorško gibanje "Okupiraj Wall Street".

Protestni shodi potekajo tudi v Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Mariboru in Kopru.
"Obstaja alternativa, čas je, da se združimo!"

V Evropi so se protestov najbolj množično udeležili v državah, ki jih je gospodarska kriza najhuje prizadela, kot sta Španija in Italija. Najbolj burno je v Rimu, kjer je skupina zamaskiranih protestnikov zanetila več avtomobilov, razbila številne izložbe in uničila pročelje banke. Gasilci se spopadajo s plameni na notranjem ministrstvu, potem ko je eden izmed protestnikov v stavbo vrgel molotovko. Policija za izgrede krivi skupino anarhistov, ki šteje nekaj 100 članov.
Svetovni dan protestov je malce presenetljivo podprl celo direktor Italijanske banke
Mario Draghi, ki bo naslednji mesec prevzel vodenje Evropske centralne banke (ECB): "Mladi so upravičeno ogorčeni. Jezni so na svet financ. Razumem jih. Tudi mi odrasli smo jezni zaradi krize. Si lahko predstavljate ljudi, ki so v 20. in 30. letih?"

Tudi pred zgradbo Evropske centralne banke v Frankfurtu se je zbralo okoli tisoč demonstrantov, podobno število jih protestira tudi v londonski finančni četrti. Tam je udeležence nagovoril ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange.

"Siti smo pohlepa korporacij"
Iz Sydneyja v Avstraliji in več azijskih mest poročajo o manjših in mirnih protestih. V Sydneyju se je zbralo okoli tri tisoč protestnikov. "Siti smo pohlepa korporacij. Velike banke so nad nami in nam jemljejo pravice," je poudaril osrednji govorec na demonstracijah, ki so ga zbrani pozdravili s ploskanjem.

V Tokiu se je svetovnim protestom pridružilo okoli 200 ljudi. Protestniki so se med drugim sprehodili mimo stavbe energetskega koncerna Tepco in vzklikali gesla proti jedrski energiji. V filipinski prestolnici Manila so se demonstranti zbrali pred ameriškim veleposlaništvom in tako izrazili podporo ameriškemu gibanju, ki je 17. septembra začelo proteste s poskusom okupacije Wall Streeta.

"Invazija" na bankomate
Gibanje "Okupiraj Wall Street" v New Yorku pripravlja invazijo na bankomate, "okupacijo" podzemne železnice in demonstracije v parku Washington Square.

Odmev protestov v 82 državah
Protestniki, ki ob podpori sindikalnih organizacij in politikov vztrajajo že od 17. septembra ter spodbujajo sorodna gibanja po ZDA in svetu, se bodo zjutraj odpravili proti Times Squaru. Pripadnikom gibanja proti bogatenju enega odstotka in siromašenju 99 odstotkov ljudi se bodo v svetovni akciji zasedb finančnih centrov in drugih krajev pridružili v 82 državah po svetu.

Lastnik parka podlegel pritisku politike
Newyorško nepremičninsko podjetje Brookfield, župan Michael Bloomberg in policija so v petek odstopili od namena, da pod pretvezo čiščenja parka Zuccotti na jugu Manhattna preženejo člane gibanja, ki so se nato odpravili proti Wall Streetu. Policija je pri tem priprla 14 ljudi.

Bloomberg je na novinarski konferenci v petek zatrjeval, da on in njegov urad nista imela ničesar pri odločanju o tem, ali bo park očiščen ali ne. Župan je menil, da se je podjetje, odločilo za preklic čiščenja, ker je od politikov prejelo veliko telefonskih klicev z grožnjami. Za katere politike je šlo, Bloomberg ni pojasnil.

Burni protesti v Rimu
Protesti v Berlinu