S spornim referendumom leta 2009 je Alijev ukinil omejitev predsedniškega položaja na dva mandata. Foto: EPA
S spornim referendumom leta 2009 je Alijev ukinil omejitev predsedniškega položaja na dva mandata. Foto: EPA
Azerbajdžan
Azerbajdžan zaradi velikih zalog nafte in plina uživa naklonjenost zahodnih držav. Foto: EPA
Azerbajdžan
Nafta in plin sta Azerbajdžancem prinesla blaginjo in utrdila oblast Alijeva. Foto: EPA

Na predsedniških volitvah v z nafto in plinom bogati kavkaški državi je Alijev osvojil 84,6 odstotka glasov in si s tem zagotovil že svoj tretji zaporedni mandat. Alijeva družina vlada Azerbajdžanu že skoraj dve desetletji in Alijev je oblast prevzel od svojega očeta po njegovi smrti leta 2003.

Daleč za njim je drugo mesto dosegel opozicijski kandidat Džamil Hasanli, ki je prejel 5,5 odstotka glasov. Hasanli se je zavzel za razveljavitev izidov zaradi domnevnih volilnih prevar.

Po njegovih besedah volitve niso bile ne svobodne in ne poštene, saj so jih spremljale prevare in vladni nadzor vseh televizijskih postaj.

Kritično oceno volitev so podali tudi mednarodni opazovalci, ki so zaznali številne kršitve. "Predsedniške volitve je spodkopalo omejevanje svobode izražanja, združevanja in zbiranja, ki ni omogočilo pravičnih pogojev za vse predsedniške kandidate," so sporočili opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Volilno kampanjo pa so negativno zaznamovali očitki o ustrahovanju volivcev in restriktivnem medijskem okolju. Po mnenju opazovalcev je treba pomanjkljivosti obravnavati, da bi lahko Azerbajdžan izpolnil svoje zaveze pri Ovseju glede demokratičnosti volitev.

"Bili smo zadovoljni z dobro organizacijo volitev in številom kandidatov ter tudi z mirnim vzdušjem na dan volitev," je dejal vodja opazovalne misije Ovseja Michel Voisin.

"A žal moramo izpostaviti pomanjkljivosti na področjih, kot je štetje glasov. Upamo, da bodo azerbajdžanske oblasti okrepile napore, da ta področja uskladijo s pogoji Ovseja," je dodal.

Azerbajdžanske oblasti so odobrile le 152 prizorišč za kampanjske dogodke, s čimer so po mnenju opazovalcev omejile svobodo državljanov po zbiranju.

Vsi opazovalci ne delijo istega mnenja
Opazovalci Evropskega parlamenta in Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (Pace) so bili po drugi strani v svoji oceni volitev bolj naklonjeni volitvam in so zatrdili, da v nasprotju z opazovalci Ovseja niso opazili ustrahovanja volivcev.

Policija ni bila navzoča na voliščih in ni bil kršen volilni molk, so sporočili in ob tem izrazili prepričanje, da je imela opozicija, čeprav maloštevilna, na teh volitvah priložnosti, ki jih bo lahko nadgrajevala tudi v prihodnje.

Alijev je drugačnega mnenja kot opazovalci in je volitve označil za zmago demokracije. "Dejstvo, da so bile volitve svobodne in transparentne, je pomemben korak k demokraciji," je Alijev dejal v današnjem televizijskem nagovoru.