Glede na javnomnenjske raziskave naj bi večina Venezuelcev podpirala odstavitev predsednika Nicolasa Madura, ki je nasledil izredno priljubljenega Huga Chaveza, umrlega 5. marca 2013. Foto: Reuters
Glede na javnomnenjske raziskave naj bi večina Venezuelcev podpirala odstavitev predsednika Nicolasa Madura, ki je nasledil izredno priljubljenega Huga Chaveza, umrlega 5. marca 2013. Foto: Reuters
Capriles
Vodja venezuelske opozicije Henrique Capriles poziva k vsedržavnim protestom. Foto: EPA

Državna volilna komisija je namreč v četrtek zavrnila možnost zbiranja podpisov za razpis referenduma, s katerim želi opozicija odstaviti socialističnega predsednika Nicolasa Madura.

Desnosredinska opozicijska koalicija Demokratična enotna okrogla miza (MUD), ki ima večino v parlamentu, je pozvala ljudi na množične proteste proti odločitvi volilne komisije. "V Venezueli je bil včeraj izveden državni udar," je v petek ob pozivu k protestom dejal vodja MUD-a in nekdanji predsedniški kandidat Henrique Capriles. Prvi val protestov naj bi se začel v sredo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komisija odkrila nepravilnosti
Opozicija bi morala prihodnji teden v zadnji stopnji pred razpisom referenduma za odstavitev Madure v treh dneh zbrati štiri milijone podpisov, a je državna volilna komisija v četrtek sporočila, da so ugotovili prevare pri zbiranju podpisov v prejšnji stopnji oziroma pri štetju podpisov v najmanj petih zveznih državah, ki jih sicer vodijo guvernerji, zavezniki Madure. Zato so proces zbiranja podpisov ustavili oziroma "preložili za nedoločen čas".

Predlagatelji so morali že v prvi stopnji junija zbrati podpise enega odstotka venezuelskih volivcev. Zdaj bi morali v treh dneh, med 26. in 28. oktobrom, zbrati podpise 20 odstotkov volilnega telesa oziroma štiri milijone podpisov. Vrhovno sodišče je sicer v ponedeljek postavilo nov prag, in sicer, da morajo najmanj 20-odstotni delež volivcev zbrati v vsaki od 24 zveznih držav in prestolnici. V opoziciji so ogorčeni in trdijo, da Maduro in njegovi zavezniki izkoriščajo sodišča in volilne oblasti za ohranitev na oblasti.

Bitka s časom
Če bi opoziciji uspelo zbrati zadostno število podpisov, bi referendum potekal sredi na začetku naslednjega leta, najhitreje februarja. Opozicija je sicer upala na referendum še pred 10. januarjem, da bi s tem dosegli predčasne volitve, če bi Maduro na referendumu izgubil.

Zdaj pa, četudi bi bil na podlagi referendumske odločitve odpoklican, bi v skladu z ustavo njegov mandat končal podpredsednik, saj so volitve možne le v primeru, če do odpoklica pride v prvi polovici šestletnega predsedniškega mandata. To pomeni, da bo socialistična oblast v Venezueli v vsakem primeru ostala še do leta 2019.