Socialistični predsednik je, odkar je opozicija decembra lani po volitvah zasedla večino v parlamentu, blokiral že več opozicijskih zakonodajnih predlogov s pomočjo vrhovnega sodišča. Kritiki trdijo, da Maduro obvladuje sodišče in tudi volilne oblasti. Foto: Reuters
Socialistični predsednik je, odkar je opozicija decembra lani po volitvah zasedla večino v parlamentu, blokiral že več opozicijskih zakonodajnih predlogov s pomočjo vrhovnega sodišča. Kritiki trdijo, da Maduro obvladuje sodišče in tudi volilne oblasti. Foto: Reuters
Menjava časovnega pasu je sicer le eden v vrsti ukrepov, s katerimi želi Venezuela prihraniti energijo. Foto: EPA
Opozicija za odstavitev Madure

Koalicija Miza za demokratično enotnost (MUD) je podpise prejšnji teden zbrala v le dveh dneh, kar je po besedah enega izmed vodij opozicije Henriqueja Caprilesa "verjetno svetovni rekord".

Če bo komisija ugotovila, da ni nepravilnosti, bo morala opozicija v drugi fazi zbrati tri milijone podpisov v treh dneh, da bi lahko razpisali referendum za konec novembra.

Zadnji poskus referenduma za odstavitev predsednika je bil v Venezueli leta 2004, ko so zahtevali odstop Madurovega predhodnika in mentorja, nekdanjega predsednika Huga Chaveza, a ni uspel. Tokrat bi referendum lahko uspel, saj 68 odstotkov Venezuelcev, naveličanih pomanjkanja in visoke inflacije želi njegov odhod in razpis predčasnih volitev. Politične napetosti, vse slabši življenjski standard, suša in varčevanje z elektriko pa so sprožili skrbi, da bi lahko v tej z nafto bogati državi prišlo do nemirov.

Maduro poziva svoje privržence, naj preprečijo referendum s splošno stavko do izpolnitve zahtev.

Varčevalni ukrep: menjava časovnega pasu
Država je kot najnovejši drastičen ukrep za varčevanje z elektriko v nedeljo zgodaj zjutraj urne kazalce premaknili za 30 minut naprej, saj bo po mnenju vlade 30 minut več dnevne svetlobe na koncu dneva zmanjšalo potrebo po uporabi osvetlitve in klimatskih naprav. Venezuela je bila pred tem 6,5 ure za srednjeevropskim poletnim časom, po novem bo šest.

Menjava časovnega pasu je sicer le eden v vrsti ukrepov, s katerimi želi Venezuela prihraniti energijo. Maduro je tako v javnem sektorju uvedel tudi štiridnevni delovni teden. Na ministrstvih in v državnih podjetjih je Maduro uvedel šesturni delovnik in jim ukazal, naj porabo električne energije zmanjšajo za 20 odstotkov. Tudi v zasebnem sektorju načrtujejo drastično varčevanje z energijo. Porabo elektrike nameravajo zmanjšati tudi v največjih trgovskih centrih.

Pomanjkanje električne energije
Glavni razlog za izredne razmere je pomanjkanje vode v vodnem rezervoarju El Guri na jugu države, ki pokriva več kot 60 odstotkov potreb po energiji v Venezueli. Madura za porast temperatur ozračja krivi vremenski pojav El Nino, ki je prispeval k močnemu upadu vodostaja.

Opozicija trdi, da je k težavam prispeval tudi predsednik, ki zavrača investicije v sistem proizvodnje električne energije, ki so nujne, da bi zadostili vse večjemu povpraševanju.

Opozicija za odstavitev Madure