Svet
Bombnik Lancer
Zahodne sile so cilje v Siriji napadle tako z manevrirnimi raketami kot letali. Foto: Reuters
Varnostni svet ZN-a
Varnostni svet ni podal svoje odobritve za napade ZDA, Velike Britanije in Francije na cilje v Siriji. Foto: Reuters
Antonio Guterres
Generalni sekretar ZN-a Guterres poudarja na potrebo po spoštovanju vloge Varnostnega sveta. Foto: Reuters
VIDEO
Varnostni svet ni obsodil...
VIDEO
Strokovnjaki OPCW-ja so z...

Dodaj v

Opozorila o spornosti napadov v Siriji z vidika mednarodnega prava

So imele napadalke pravico za svoje dejanje?
15. april 2018 ob 11:00
London - MMC RTV SLO

Po napadih zahodnih sil na cilje v Siriji, ki so jih ZDA, Velika Britanija in Francija predstavile kot odgovor na (domnevno) kemični napad v Dumi pred dobrim tednom, se pojavljajo opozorila, da so bili napadi z vidika mednarodnega prava vsaj sporni, če ne že nezakoniti.

BBC je objavil prispevek profesorja mednarodnega prava na Univerzi v Cambridgeu in urednika študije o uporabi sile v mednarodnem pravu Univerze v Oxfordu Marca Wellerja, ki opozarja, da bi z vidika zakonitosti zahteva po uveljavitvi mednarodnega prava s področja kemičnega orožja s silo vrnila svet v obdobje pred ustanovno listino Združenih narodov.

Listina sicer državam omogoča uporabo sile v samoobrambi in tudi za zaščito prebivalcev drugih držav, ki jim njihove lastne vlade grozijo z uničenjem, za uporabo sile s širšimi nameni ohranjanja mednarodne varnosti pa je potrebna odobritev Varnostnega sveta ZN-a.


Takšna ureditev je iskanje ravnotežja med potrebami držav, da s samoobrambo ohranjajo svojo varnost pred dejanskim ali neposrednim napadom, in potrebo po tem, da se sila ne more rutinsko uporabljati kot orodje v mednarodni politiki. Zato mednarodno pravo od leta 1945 izključuje vojaške napade kot maščevanje, da bi druge države kaznovali. Maščevanja so načeloma sicer nezakonita, a naj bi se dopuščala, ker je njihov namen prisiliti določeno državo k ponovnemu spoštovanju svojih mednarodnih obveznosti, piše profesor Weller.

Weller spominja na izraelsko bombardiranje iraškega jedrskega reaktorja Osirak leta 1981, kar je Varnostni svet obsodil. Izrael je takrat trdil, da bi reaktor v prihodnosti lahko prispeval k proizvodnji orožja za množično uničevanje. Kritiziran je bil tudi ameriški napad na poslopje, domnevno s kemičnim orožjem, v Sudanu leta 1998, kar naj bi bil odgovor ZDA na napade na njihovi veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji.

Inšpektorji Organizacije za prepoved kemičnega orožja so že bili napoteni v Damask, ta konec tedna pa naj bi prispeli v Dumo, kjer naj bi bilo prejšnjo soboto uporabljeno kemično orožje. Organizacija je prek Twitterja še sporočila, da inšpektorji začenjajo delo, potem ko je potrdila, da jih napadi zahodnih sil ne bodo odvrnili od tega. Kot poroča BBC, pa njihova naloga ne bo ugotoviti in javno oznaniti, kdo je odgovoren za napad. "Zagotovili bomo, da bodo lahko delali profesionalno, objektivno, nepristransko in brez pritiskov," je zatrdil namestnik sirskega zunanjega ministra Ajman Susan. Spomnimo, napadi zahodnih sil na cilje v Siriji so se zgodili ravno na dan prihoda OPCW-ja v Sirijo.


V tokratnem primeru so ZDA, Velika Britanija in Francija trdile, da želijo z napadi prisiliti Sirijo v spoštovanje njenih obveznosti, ki izhajajo iz Konvencije o kemičnem orožju, ki se ji je ta država pridružila leta 2013. Konvencija prepoveduje proizvodnjo, posedovanje in uporabo kemičnega orožja, podpisalo pa jo je 192 držav.

Uporaba kemičnega orožja kljub konvenciji
Siriji so bile z resolucijo Varnostnega sveta 2118 naložene dodatne obveznosti glede uničenja njenih zalog kemičnega orožja, kar je bilo z mednarodnim sodelovanjem v veliki meri doseženo do septembra 2014.

Kljub temu je bilo tudi po tem, kot piše Weller, okoli 40 primerov, ko naj bi v Siriji uporabili kemično orožje. Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) lahko pošlje strokovnjake na teren, da ugotovijo, ali je bilo tovrstno orožje res uporabljeno. Lani je bil vzpostavljen skupni mehanizem OPCW-ja in Varnostnega sveta, ki je imel mandat določiti odgovornost za te uporabe, a je Rusija z vetom dosegla prekinitev njenega dela, potem ko je mehanizem prst usmeril v sirsko vlado.

Nov poskus vzpostaviti tak mehanizem, ki naj bi ugotovil odgovornost za domnevni napad v Dumi prejšnjo soboto, je spet propadel zaradi Rusije. Ruski predlog preiskovalnega mehanizma pa ni uspel zaradi nasprotovanja zahodnih držav, pri čemer tak mehanizem ne bi niti imel pooblastila, kot ga je imel prejšnji.

Odobritev Varnostnega sveta nemogoča?
Tri napadalke na cilje v Siriji se sklicujejo na to, da bi bilo dovoljenje Varnostnega sveta zaradi Rusije tako in tako nemogoče pridobiti. Pravijo, da so z napadi branile verodostojnost prepovedi uporabe kemičnega orožja na splošno in uveljavile sirsko izpolnjevanje obveznosti. Weller piše, da ta argument spominja na napad na Irak leta 2003, katerega namen naj bi bil prisiliti Bagdad v izpolnitev njegovih obveznosti glede razoroževanja.

Blokada Varnostnega sveta glede Sirije odpira nekaj prostora za tak argument. Konvencija o kemičnem orožju sicer glede resnih kršitev, kot bi bil napad v Dumi, k ukrepanju poziva Varnostni svet, ki pa se ni mogel zeditiniti niti glede načina ugotavljanja odgovornosti, kaj šele o odločnejših ukrepih.

Rusija, Sirija, Kitajska: Kršitev mednarodnega prava
Odločitvi treh držav, da ukrepajo mimo Varnostnega sveta, je več držav nasprotovalo, med njimi seveda Sirija in Rusija, pa tudi Kitajska. Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da vsakršni vojaški napadi, ki obidejo Varnostni svet ZN-a, kršijo načela in osnovne norme mednarodnega prava. Ruski predsednik Vladimir Putin je prav tako opozoril na pomanjkanje odobritve Varnostnega sveta in dejal, da so napadi "kršitev ustanovne listine ZN-a in načel mednarodnega prava".

Tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je poudaril potrebo po spoštovanju vloge Varnostnega sveta.

Weller poudarja, da je bil močnejši zakonski argument v prid napadom zaščita civilistov pred nadaljnjimi kemičnimi napadi, s čimer bi omilili trpljenje ljudi, na kar se je tudi sklicevala britanska premierka Theresa May. Velika Britanija je tako napade predstavila kot humanitarno posredovanje. A tudi t. i. doktrina "odgovornost zaščititi" je pogojena z mandatom Varnostnega sveta.

Ni bilo znakov, da bi Sirija ogrožala napadalke
Kot pa še piše Weller, bi lahko trdili tudi, da je bil namen napadov zagotavljati varnost držav, vpletenih v napade, kot podaljšek samoobrambe. Razvodenelost zaščite, ki izhaja iz prepovedi uporabe kemičnega orožja, v zadnjem času namreč predstavlja grožnjo vsem državam. Vsaka država ima sicer pravico do samoobrambe, v nekaterih primerih celo, preden je napadena, a nevarnost napada bi morala biti neposredna. Tako kot v primeru Iraka, tudi v primeru Sirije ni znakov, da je ta država pripravljala napade na ZDA, Veliko Britanijo ali Francijo, je za BBC še zapisal profesor mednarodnega prava na Univerzi v Cambridgeu Marc Weller.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Tao3
# 15.04.2018 ob 11:39
Najbolj smešni so lažnivi pajaci iz UK, USA in Francije, ki “kao” želijo nekaj narediti po konvenciji o kemičnem orožju hkrati pa kršijo domačo ustavo, zakone in vsa možna določila mednarodnega prava ... šizofreni so ni kaj ... in ne pozabite na volitvah, te lažnicve SĐS in NSi brezpogojno podpirata in bi želela ruske diplomate izgnati ...
XTR
# 15.04.2018 ob 11:41
Obstaja kje tipka s katero se odstrani Ameriko iz planeta ?
gremyus
# 15.04.2018 ob 11:47
Mogoče bi se moral tule Cerar kaj naučiti ? Glede na to da je pravnik visokega kova, načelen in oh in sploh (oz. vsaj za takšnega se ima). Od mene je izgubil glas s svojo podporo norosti bombardiranja suverene države. SMC je pri meni odklenkal, dasiravno so nekateri notri vendarle bili proti napadu na Sirijo. In mojega glasu tudi nikoli več ne bo dobil na volitvah. Za našo trnuljčico Pahorja, pa ni rešitve. Temu je pa odklenkalo v glavi. Malo se zamislite gospodje Slovenčki, kaj (ne koga - namreč jaz do Pahorja nimam nobenega spoštovanja, tud kanček ne) ste izvolili. Bog ne daj da bi takšnemu dali orožje v roke, ker bi ga po vsej verjetnosti zlorabil. Zgodovinska sramota za pudeljstvo v Sloveniji. Pahor se bo namreč zapisal v zgodovino kot največji pudeljski klovn vseh časov.
hexen
# 15.04.2018 ob 11:46
Če kdo dvomi, pa ga enostavno takole ugasnejo:

PLO
# 15.04.2018 ob 11:37
ne vem, zakaj rusi sirijcev ne oborožijo vsaj s sistemi s300...pa da vidimo koliko časa bodo zahodni vampirji še letali po siriji
mataj-finance
# 15.04.2018 ob 11:52
Govorjenje o mednarodnem pravu je tu popolnoma neumestno. ZDA so se proglasile za izjemen in nepogrešljiv narod, ki ima vodilno vlogo na vseh področjih. Zaradi tega ZDA mednarodne zakonodaje ni treba upoštevati.

Večino časa po 2.sv. vojni ta takozvani "Ameriški eksceptionalizem" ni bil problematičen (razen za prebivalce Južne Amerike, Vietnama itd), ker so ZDA dejansko tudi imele vodilno vlogo na področju znanosti, gospodarstva, vojaške sile ipd.

Tam enkrat okoli leta 1980 je Amerika kot kaže izgubila sapo in ostali so jo počasi začeli dohitevati. V času vladavine cesarja Busha drugega so si Američani rekli "Ups, čakaj malo, če bo šlo tako naprej, bi nas lahko še celo kdo prehitel!" in sprejeli Wolfowitzevo doktrino, po kateri je treba vsako državo, ki bi lahko ogrozila (domnevno) Ameriško svetovno hegemonijo, tako ali drugače udariti dol, tudi na silo, če ne gre drugače. In natanko to se zdaj dogaja v Siriji. V bistvu gre tu za sporočilo tistim državam, ki jim hodi po glavi zavezništvo z Rusi: "Poglejte Rusko zaveznico Sirijo! Rusi je ne morejo zaščiti in kadarkoli jo lahko stolčemo!" No, pravzaprav je bil to bolj poskus sporočila. Po vsem sranju, ki so ga tam naredili đihadisti, je tistih par patetičnih raketic pljunek v škaf.

Klik za ilustracijo
RayManzarek
# 15.04.2018 ob 11:54
Mednarodno pravo = besedilo na WC papirju, s katerim si USrA & co. že nekaj desetletji briše rit. Žal je edino “pravi” pravilo džungle - pravilo močnejšega.
KLIPAN
# 15.04.2018 ob 12:06
Amerika in zaveznice so 3. rajh 21 stoletja.
5tane
# 15.04.2018 ob 11:55
Kje so dokazi ???
Antipater
# 15.04.2018 ob 12:14
Mednarodno pravo je Zahod odpravil leta 1999 z 78 dnevnim NATO napadom na Srbijo, ki je povzročil okoli 1000 smrtnih žrtev in 4.2 mrd evrov škode na infrastrukturi.
Šlo je za podobno false flag operacijo kot v Siriji, le da so takrat uporabili primer Račak.
Ker so natova letala letela tudi preko Slovenije in z njenim soglasjem, ima Slovenija veliko moralno in kazensko hipoteko v Srbiji.
mataj-finance
# 15.04.2018 ob 12:09

aparat-čik je napisal(-a)

potopitev kakšne fregate sredi morja bi verjetno še kako ustrezalo angležem, francozom, amerikancem... Takšno dejanje bi bil pravi blagoslov, za tiste ki iščejo in strašijo svoje ljudi z zunanjim sovražnikom.
Tile se z iskanjem ne trudijo kaj dosti. Če ne najdejo izgovora za to, da kaj zbombardirajo, si ga pač izmislijo. Tole s Skripalom je samo najnovejši nateg te vrste:

Neodvisni Švicarski laboratorij je ugotovil, da sta bila Skripalova zastrupljena z angleškim bojnim strupom BZ. Za razliko od Novičoka BZ človeka ne ubije, ampak ga začasno onesposobi.
severnik
# 15.04.2018 ob 12:19
Ne se jokat, ko bodo spet klali po ulicah britanije in francije.

Če se vi lahko vtaknete v tujo državo, se očitno lahko oni v vašo. Da ste pa policaj, vas pa to ni nihče prosil.
vidim
# 15.04.2018 ob 12:06
Virus..gre samo za agendo novega svetovnega reda, ki ga želijo vpeljati ljudje, ki imajo sedež v ameriki, britaniji in še kje. Mišljeno je bilo ekonomsko uničiti Rusijo z poceni plinom, ki bi šel preko Sirije, ampak zdaj gre bolj na nož, ker so bili spregledani še pravočasno.
aparat-čik
# 15.04.2018 ob 12:03
potopitev kakšne fregate sredi morja bi verjetno še kako ustrezalo angležem, francozom, amerikancem... Takšno dejanje bi bil pravi blagoslov, za tiste ki iščejo in strašijo svoje ljudi z zunanjim sovražnikom. Kar občutimo tudi mi, ko nam grozijo da se moramo opredelit.
aparat-čik
# 15.04.2018 ob 11:53
če bi bilo resnično uporabljeno kemično orožje ne bi bilo potrebe po iskanju dokazov z lučjo pri belem dnevu. Ravno letos (marec 1988) je 30 letnica Halabže (za fotke zguglajte). Husein je politično korektno obtožil Iran. Zdravstvene težave imajo ljudje tam še danes.

cilj napada je verjetno za namene medijske propagande in notranje-političnih potreb... Dobro, da se rusi niso takoj odzvali.
grenadir
# 15.04.2018 ob 12:51
"Cerar in Erjavec podpirata napad. Torej ne podpirata mednarodnega prava.".... Tole bi morala biti ena od pomembnejših tem v bližnjih poredvolilnih soočenjih.. Problem je edino, da v Sloveniji ni več kritičnega novinarstva za kaj takega....
Orionstar
# 15.04.2018 ob 12:08
Globalnim arhitektom lahko samo čestitamo za manipulacijo in medijski mainstream spin, v katerega so ujeli večino naših in zahodnih makaronov. Povod za raketne napade je bil zrežiran FALSEFLAG, ki ga je nasprotna stran na podlagi obveščevalnih podatkov, najavila že 1 mesec nazaj!
Iz zlate kletke svobodnega zahoda, si poglejte posnetek tiskovne konference, da se prepričate o hinavščini socialne fasade!

http://www.youtube.com/w
atch?v=LuPSvHbX3Ug
RenatoP
# 15.04.2018 ob 11:47
Bombardiranje za mir, ce nic drugega so dolgo napovedovali tako da je na koncu bila samo materialna skoda. Vprasanje koliko teh skladisc je sploh imelo kaj uporabnega notri. Mislim da je tona bolj mlatenje sence ker rusi niso dovolili zahodu napasti kaj drugega, tako da so na koncu zrtvovali par skladisc
etore
# 15.04.2018 ob 12:43
Cerar in Erjavec podpirata napad. Torej ne podpirata mednarodnega prava. Če ga ne podpirata, mi ni jasno zakaj buzerirata Hrvate s tisto arbitražo in zdraven cvilita o mednarodnem pravu! Ajaj in oba kao pravnika...
oziris.va
# 15.04.2018 ob 12:21
Fučka se jim na mednarodno pravo ...

Generalni sekretar ZN-a Guterres poudarja na potrebo po spoštovanju vloge Varnostnega sveta.

Naivni gospod misli, da njegova funkcija in ZN kaj veljata ... smeh.
nonparel
# 15.04.2018 ob 12:41
ZDA so polne vojnih zločincev, koliko jih je samo iz vietnamske vojne. Ampak za njih ne obstaja nobeno mednarodno sodišče za vojne zločine, to je rezervirano samo za druge države. So praktično nedotakljivi, lahko nekaznovano počnejo vse kar si njihov bolan um poželi. Če obstaja Bog, potem so nad njim še Američani.
grenadir
# 15.04.2018 ob 12:18
"Vprasat se je treba ali ste izprijen fasisticni nacionalisticni morilec ki misli da imajo njegovi pravico moriti druge narode za ozemlje ali pa clovek ki verjame da je vsak poskus genocida potrebno zatreti v kali ze iz principa ne glede na posledice.".... Bi bilo pa vseeno dobro izvedeti, kje se je tak poiskus dekadence zgodil in nekako priporočlivo bi bilo tudi, da bi se kje našel vsaj približen dokaz za kaj takega... Ali pa je morda postmoderni dekadentni družbi zahodnih zombijev že dovolj, lepa oranšna frizura...
J@st
# 15.04.2018 ob 12:10
copcop
# 15.04.2018 ob 11:51
Prijavi neprimerno vsebino
ne vem, zakaj rusi sirijcev ne oborožijo vsaj s sistemi s300..

Ker ga je potrebno plačati. Nič ni zastonj.
-----------------------
Kot je objavil Konošenko, bodo dobili več sistemov s300 in to kmalu in zastonj.
Bivši uporabnik
# 15.04.2018 ob 12:17
http://www.rtvslo.si/blog/samara-ring/podpornikom-dzihadisticne-bande/120296
Najbolj sporno je, da naši zavezniki podpirajo džihad in želijo pokole Sirskih kristjanov.

Rusko vojaško posredovanje v Siriji je preprečilo genocid nad kristjani v tej državi, je prepričan moskovski patriarh Kiril. V tradicionalnem božičnem pogovoru za televizijski kanal Rossija 1 je dejal, da bo sedaj Ruska pravoslavna Cerkev prevzela nalogo obnove uničenih sirskih cerkva, pa tudi mošej in zgodovinskih spomenikov.

Torej se lahko vprašamo, če naslednjič ne bodo "zavezniki" začeli podpirati posilstva Švedinj?
2px_orbitala
# 15.04.2018 ob 12:53
Meni je najbolj bizarno to, da je neko bombardiranje zakonito, drugo pa ne. Bombardiranje (in ubijanje ljudi) je nehumano, neetično in primitivno. Mednarodno pravo? Ma dejte no. Pustite Sirijo na miru - to je edino zakonito!!! Te stvari so sramota za človeštvo!!!
SMERŠ
# 15.04.2018 ob 12:41
NATO = pravi teroristi
Ramus
# 15.04.2018 ob 12:35
Opozorila o spornosti napadov v Siriji z vidika mednarodnega prava
So imele napadalke pravico za svoje dejanje?


ZDA so pokazale in znova dokazale, da jim ni mar za mednarodno pravo in se ravnajo zgolj po načelih socialnega darvinizma - sila močnejšega. Sem prepričan, da se bodo ti primeri napadov znašli pred kakšnim sodiščem za vojne zločine,...
Ni_Nicka
# 15.04.2018 ob 12:11
Po mednarodnem pravu - kdo bo plačal reparacijo vojne škode? :)
+hellbastard+
# 15.04.2018 ob 11:36
http://www.pravda.rs/lat/2018/04/15/srps
ki-diplomata-u-siriji-video-sam-napad-u-dumi-da-su-korisceni-hemijski-otrovi-bilo-bi/
el CARTEL
# 15.04.2018 ob 12:32
Opozorila o spornosti napadov v Siriji z vidika mednarodnega prava

slovensko politično vodstvo podpira kršitve mednarodnega prava

-------------
medtem emanuel "ne smem pokazati dokazov" macron izjavlja, da dokazi niso njegova last, da jih je dobil in zato ne sme pokazati nikomur.

skratka maričani so "zaveznik2 porinili v vojno
Sandalovina
# 15.04.2018 ob 14:29
Dan žalovanja za vse zemljane. Umrlo je mednarodno pravo. Z enotno podporo agresiji na suvereno državo, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom in ustanovno pogodbo ZN, so ZDA, Varnostni svet ZN, NATO (podpora vseh njenih članic), EU, Kanada, Japonska, Turčija poteptali vladavino prava in tzv. vrednote zahodne demokracije. S tem dejanjem so dali zeleno luč nelegtimnem in nelegalnem početju in se izenačili z ISIS-om. V čem je razlika med terorizmom enih in drugih? To je zaton dekadentnega Zahoda in demokratičnih vrednot. S suspenzijo mednarodnega prava se je dejansko začela 3. svetovna vojna, samo "pozabili" so jo uradno razglasiti.
Pa še to. Agresorji pravijo, da je napad bil uspešen in, da so uničili laboratorij in skladišča kemičnega orožja. Če bi to bilo res, bi sedaj narod v Siriji masovno umiral bolj "prijetno", saj bi umiral od roke zahodnih demokratov in ne diktatorja Asada. Sprevrženo in izrojeno!
vl4do
# 15.04.2018 ob 12:54
Mednarodno pravo = NATO pravo
Macdac
# 15.04.2018 ob 13:16
sport.billy
Sem skoraj 100%, da če bi ZDA leta 2011 posredovale v Siriji in v par tednih 'pospravile' z Assadovo vojsko, bi bilo v Siriji 10xmanj žrtev kot sedaj. Tudi v Bosni in na Kosovu vprašanje kako dolgo bi se še pobijali, če ne bi ZDA posredovale. Ni vse črno/belo.
------------------------------------------------
Točno tako sport billy tako kot je to storila tudi v Avganistani,Iraku in Libiji povsod v omenjenih državah sedaj živijo v miru in blagostanju tako velikem miru da se že peritožujejo da jim je že dolgčas. :-)
njet
# 15.04.2018 ob 12:30
Gospod Cerar sinonim vaše politične promocije je pravna država. Kaj pa pravni svet ...pa NE!!!
Lukos
# 15.04.2018 ob 12:28
United Nations so kar je bilo League of Nations po prvi svetovni vojni.
Če je država npr Japonska imela plan se je kar posrala kaj so rekli....V tej stavbi je samo bla, bla, bla, bla nič pa ne naredijo proti državah, ki ne spoštujejo zakone.
Kaj bo ZN naredil glede napada? Nič samo bla, bla, bla......
Pa to so že Japonci, Italjanci in Nemci takoj vedili in so napadali....V ZN so samo preplačane službe in nič drugo.
KovacevaKobila
# 15.04.2018 ob 13:47
Velika Britanija je tako napade predstavila kot humanitarno posredovanje.

Kako z mendranjem Sircev prisiliti Sirce, da nehajo mendrati Sirce ...

Hecno: britanska in ameriška vlada, ki se ne čutita dolžni sprejemati begunce iz humanitarnih razlogov, saj za to 'nimata denarja' ... v trenutku najdeta neskončne milijarde za bombardiranje ljudi iz 'humanitarnih' razlogov.

Je še kdo na planetu, ki verjame, da Zahod troši bilijone za vojaške intervencije na Bližnjem vzhodu iz 'humanitarnih razlogov'?

Koga vi farbate, fantje?
el CARTEL
# 15.04.2018 ob 13:02
glede na to, da so 3 države kršile mednarodno pravo - bombardirale so državo brez dokazov, ilegalno, mimo varnostnega svet ZN (ki jasno pravi,d a ni dovoljeno tako početje):

za uporabo sile s širšimi nameni ohranjanja mednarodne varnosti pa je potrebna odobritev Varnostnega sveta ZN-a

je čas, da povabimo na zagovor veleposlanike Francije, VB in ZDA. čas je da se dokazi predstavijo slovenski javnosti, v nasprotnem pa pričakujem izgon diplomatov, ki kršijo mednarodno pravo

cerar je na srečo že odstopil, pričakujem odstop Erjavca in pahorja - ker podpirajo kršitve mednarodnega prava.

verjamem, da slovenski državljani niso naivni, predvsem pa da so po večini moralni in ne želijo napadov, agresij na druge države, še več beguncev in še več uničenja neke miroljubne nacije (ki ima slučajno težave z jihadisti in ostalimi teroristi).
za_vse_sem_sam
# 15.04.2018 ob 11:51
Hexen
Video ne dela. Zgleda je bil sporen in so ga odstranili.
tristokosmatih
# 15.04.2018 ob 14:58
@ti-ne
Američani so naredili grozne zločine ampak to ne opravičuje zločine drugih.

To drži, vendar pa so ti psihotični morlici in notorični kršitelji mednarodnega prava zadnji na svetu, ki bi lahko predstavljali neko moralno avtoriteto.
bolkonsky
# 15.04.2018 ob 13:19
V Siriji je džihadiste uril ravno Asad in jih je poslal v Irak delat probleme.
------------------------
lažeš...

Asad je bil in je diktator...socialistični diktator...
in ravno zaradi tega ni v Siriji bilo teroristov...širiatsko pravo je bilo z zakonom PREPOVEDANO...

potem so pa Ameri začeli svinjarijo...
banda ameriško-sionistična...
Bog je Izraelce PREKLEL...je že vedel zakaj...
Bivši uporabnik
# 15.04.2018 ob 13:00
(C/T/P) Cilji NWO (Iliminatov) in naš čas.
1.) Ljudje morajo biti bolj naklonjeni zlu kot dobroti
2.) Spodbujanje liberalizma
3.) Uporaba IDEALA SVOBODE za spodbujanje vojn med ljudmi, ki si vojn v resnici ne želijo.
4.) Uporaba vseh razpoložljivih sredstva, da dosego NGO ciljev, ki so za njih upravičeni
5.) Verovanje v njihovo pravico do uporabe sile
6.) Vir njihove moči mora ostati neviden do trenutka, ko bodo pridobili to moč, nobena skupina jih nikoli več ne bo mogla oslabiti
7.) Zagovarjanje psihologije ulice, s čimer pridobi nadzor nad množicami
8.) Spodbujati uporabo alkohola, drog, moralne korupcije in vseh oblik zakonske zveze, da bi sistematično pokvarili mladino naroda
9.) Iščejo način za zaseganje zasebne lastnine vsakega državljana z uporabo vseh razpoložljivih sredstev.
10.) Uporaba sloganov, kot so transliteracija, svoboda in bratstvo v množici kot oblika psihološkega bojevanja.
11.) Vojna mora biti usmerjena tako, da sta obe strani postavljeni v nadaljnji dolg in bedo, medtem ko je mir zasnovan tako, da nobena stranka ne more ohraniti pravic do ozemlja
12.) Člani masonske organizacije morajo uporabiti svoje bogastvo, da sprejmejo kandidate, ki so izbrani iz javne ustanove, ki bodo poslušni v svojih zahtevah in kdo bo figura NGO-ja v senci. Svetovalci morajo biti izobraženi in usposobljeni od otroštva, da izključijo afere po vsem svetu.
13.) Medijski nadzor osnovnih komunikacij , od koder izhaja večina informacij, ki jih javnost prejme
14.) Agenti in provokatorji se bodo pojavili po ustvarjanju travmatičnih situacij in bodo delovali kot rešitelji, v resnici pa so njihovi interesi nasprotni, zmanjšanje števila prebivalcev
15.) Ustvarjanje industrijske depresije in finančne panike, brezposelnosti, lakote, pomanjkanja hrane - uporaba teh dogodkov za nadzor množic in množic ter izbrisati tiste, ki stojijo na poti.
16.) Infiltracija prostega zidu za kritje naslednjih ciljev
17.) Za pojasnitev vrednosti sistematične prevare, uporaba velikih, slišnih sloganov in besednih zvez, ki zagovarjajo velikodušen zvok obljube mase, tudi če jih ni mogoče vzdrževati
18.) Umetnost uličnih borb je potrebna, da bi prebivalstvo postalo podrejeno
19.) Uporaba agentov kot provokatorjev in svetovalcev za prizori, kot so recimo v Libiji, Iraku, Siriji, ko obdolžijo »dikatatorje in jim razsujejo države potem pa po vojnih, uporaba tajne diplomacije, da pridobijo nadzor nad »novovladajočim« in seveda naravnimi bogastvi.
20.) Vzpostaviti velike monopole, ki jih bodo nadzirali svetovne vlade
21.) Določiti visoke davke in nelojalno konkurenco za doseganje gospodarske razčlenitve, nadzor surovin, organizirano vznemirjenje med delavci in s tem uničevanje konkurence
22.) Vzpostavitev oboroženih policijskih enot in vojske, ki bodo še naprej varovale interese Illuminatov
23.) Člane in vodje svetovnih vlad bo izvolil in imenoval direktor Illuminatov
24. Infiltracija v različne družbene razrede in ravni katerekoli vlade s ciljem učenja mladih, teorij in načel, ki so znana kot napačna. (Ameriški izobraževalni sistem)
25.) Izdelava in uporaba nacionalnih in mednarodnih zakonov, ki bodo uničili človeštvo.
tomazmb
# 15.04.2018 ob 12:56
virus99 # 15.04.2018 ob 12:00

Mislim da relevantnih sklepov plebs kot smo mi ne more delat, pa si lahko še tako mislimo kako imamo vse informacije za bit pametni.

Leta 2003 so ZDA in koalicija voljnih pod enako pretvezo napadle Irak. Orožja za masovno uničenje do danes niso našli. Ne bodite naivni. ZDA se gre samo za biznis (orožje, nafta) in prevlado nad drugimi. ZDA so destabilizirale edine 3 sekularne države med arabskimi državami (Libija, Sirija, Irak), nobene monarhije se niso dotaknile, kjer je dejanski vir zla novodobnega islamskega terorizma. Glavni vir problema je leto 1918, ko so bivše kolonialne sile začrtale meje današnjih arabskih držav + 1948 z ustanovitvijo Izraela in hlastanje za dobički velikih ameriških korporacij. ZDA so po 2. svetovni vojni postale dejanski generator nasilja po celem svetu.

LP!
JMH
# 15.04.2018 ob 12:46
kot so nekateri namigovali, da se bo zgodilo, preden se je zgodilo...

tudi sam mislim, da je bil napad za napadalce "popoln". namreč... izvedli so ga, da lahko nadaljujejo s prodajanjem zgodbe o svoji moči opranoglavi domači javnosti. da ne izgledajo kot pi**e. poleg tega pa niso naredili praktično nobene škode, tako da niso preveč razjezili tistih na nasprotni strani in jih prisilili v vojaški odziv. zdaj pravijo, da nadaljni napadi niso potrbni, če asad ne bo več uporabil kemičnega orožja. res "popoln" napad.

kakšna zgodba veliki brat... še sam sebi ne verjameš več, a boš vztrajal v svojih lažeh do bridkega konca. patetično.
generacija56
# 15.04.2018 ob 15:17
Mednarodno pravo je mrtvo.
Ne danes, ne včeraj...
Tisti dan, ko so tuje enote, neka ad-hoc koalicije začele operacije na Sirskem teritoriju brez dovoljenja.
Ponovno lani, ko so ZDA napadle Sirijo brez resolucije s tomahawki.
Ponovno takrat, ko so začeli graditi baze na Sirskem ozemlju.
In ponovno predvčerajšnjim, ko so ponovno, v še večjem obsegu ponovno napadli.
V VS ni več vladavine prava. Vlada močnejši.
V celotnem medijskem svetu beremo laži, ki opravičujejo kavbojsko obnašanje v svetovni politiki. A kavbojci so pastirji krav.... To niso razgledani intelektualci... To je poden ljudi...
A ker imajo orožje, so se zadnji "moški", ki jih še ta svet premore, skrili za krila svojih žensk.
Za krilo, May, Merkel, Makron je že tako za krilom svoje mamice..
In kavboji vladajo...
el CARTEL
# 15.04.2018 ob 12:55
Se je pa potem nehala vojna v Jugi in na Kosovu. Tudi takrat so Rusi blokirali vse konvencije VS OZN. So pač radi na strani diktatorjev.

na kosovu so podprli teroriste (urjene na zahodu - v ščici s strani nemški obveščevalcev),
enako kot v siriji, kjer so jihadisti bili pripravljeni da prevzamejo oblast.

če bi ti rad podpiral jihadiste, imel še eno libijo in sprejel v svoj dom par beguncev,
lahko, ni panike.
jaz bi raje imel stabilno državo in konec vojne, še posebej če to pomeni zmago nad jihadizmom.
multinet
# 15.04.2018 ob 12:24
Capitalism: malo se pozanimaj in še kaj preberi preden komentiraš. Premlad si...
sLoVaN
# 15.04.2018 ob 14:07
Brez odobritve UN je tole kriminalno dejanje. Vsaj za Zahod, ki kao zagovarja vladavino prava.
Edini primer takega napada bi bil upravičen, če bi iz Sirskih tal izstreljevali kemično orožje na Britanijo, Ameriko ali Francijo..
Vse ostalo je mednarodni kriminal, groba kršitev suverenosti mednarodno priznane države z legalno izvoljenim predsednikom-vpletanje v notranjepolitične zadeve.

Brez dokaza je še kurji tat nedolžen, kako licemerje "starih demokracij z vladavino prava". DOKAZOV pa nobenih, že od pralnega praška Colina Powella naprej
tone7
# 15.04.2018 ob 13:45
Amerika je v Vietnamu odvrgla na stotine ton biološko-kemičnega orožja, z letali so odmetavali strup in špricali gozdove, celotne pokrajine so bile brez vegetacije in danes ti zločinci pridigajo o poštenju. Amerika ima na vesti največji genocid v zgodovini človeštva in zagotovo absoluten rekor v poboju civilnega prebivalstva.
SMERŠ
# 15.04.2018 ob 13:42
Naš vrhunski etični in moralni pravnik, pa meni drugače! pa toliko cvili kako je pomembno spoštovanje mednarodnega prava!
Kazalo