Svet

Poudarki

  • Nekatere spletne strani posnetek objavile, češ da gre za novico
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 22 glasov Ocenite to novico!
Pregon osumljenca so spremljale tudi Foxove kamere. Foto: Youtube
Fox sicer zdaleč ni edina ameriška TV-postaja, ki jo pregoni v živo tako zelo zanimajo. Foto: Youtube

Dodaj v

Opravičilo Fox Newsa, ker je prikazal samomor v živo

Osumljenec se je ustrelil v glavo
29. september 2012 ob 16:08
Washington - MMC RTV SLO

Fox News se je bil prisiljen opravičiti potem, ko so v enem izmed svojih prenosov pokazali moškega, ki se je ustrelil v glavo.

Ameriška TV-mreža je namreč v živo predvajala avtocestni policijski lov na osumljenca, ko je ta nenadoma zapustil avtomobil, se opotekel malce navzdol, nato pa si nastavil pištolo na sence in sprožil. Iz policijske uprave v Phoenixu v Arizoni so sporočili, da je moški umrl na kraju, vsi poskusi oživljanja pa so se izkazali za neuspešne.

Moški je s pištolo ukradel vozilo, nato pa se je cestni lov začel. Med begom je večkrat streljal na policijo in policijski helikopter, preden je, kot kaže, obupal. Fox News je večji del petkovega popoldneva predvajal v živo helikopterske posnetke lova blizu Phoenixa, ki ga je komentiral Foxov voditelj Shepard Smith. Lov so vseskozi spremljali tudi medijski helikopterji.

Ko je Fox nenadejano ujel samomor v živo, je skušal Smith naglo izklopiti prenos in preiti na reklame. Ko so se vrnili, se je Smith opravičil za nazorni posnetek in povedal, da so lov sicer prenašali z nekajsekundnim varnostnim zamikom, a jim je vseeno ušlo: "Res smo ga polomili in nam je resnično žal. To ni sodilo na televizijo. Izvedli smo vse varnostne ukrepe ... Osebno se vam opravičujem, da se je to zgodilo."

Spletne strani brez opravičil
Medtem ko se je Fox zaradi prikazanega samomora nemudoma opravičil, se je kar nekaj drugih spletnih strani odločilo znova objaviti necenzurirani videoposnetek. Incident je sprožil vprašanja o fascinaciji ameriških novičarskih TV-mrež nad policijskimi cestnimi lovi, kot tudi o tem, kako daleč gredo priljubljene spletne strani, da bi privabile bralce.

Ena izmed njih je bila tudi novičarska spletna stran Buzzfeed, ki je pozneje izdala sledečo izjavo: "Sklepanje uredniških odločitev, kako pokrivati občutljiv, tragični novičarski dogodek, kot je bil ta, ni nikdar lahko. A je, kljub temu novičarski dogodek in mi smo novičarska organizacija. Objavili smo tako cenzurirano različico kot izvirni posnetek in spoštujemo presojo naših bralcev."

Pisec spletne strani Gawker Hamilton Nolan pa: "Nekateri uslužbenci Gawkerja so objavi posnetka nasprotovali. Moje stališče je, da gre jasno za novico in da bi ga mogli predvajati na tej podlagi. Ko smo slišali, da je Fox News predvajal samomor, kaj je bila prva stvar, ki smo jo storili? Poiskali na spletu posnetek. Posnetek je novica. Ni prijetno, a je novica. Po svoji presoji se lahko odločiš, ali boš gledal ali ne, je pa novica."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
pingvini slo
# 29.09.2012 ob 17:51
to je dvoličnpst američanov...
streljanje na iraške civiliste iz helikopterja pa pozdravljajo z vzkliki navdušenja, javnost pa dojema kot neko zelo dobro računalniško igrico.
pingvini slo
# 29.09.2012 ob 18:20
aja, pa ne razumem kako je prenos samomora neprimeren. a so ga najprej vprašal če se bo ubil?
kokio
# 29.09.2012 ob 19:15
God bless America
stadion
# 29.09.2012 ob 16:55
Zelo sem začuden nad tem kako lahko ena taka stvar pripelje nekoga do tega da se tako mirno ubije. Sicer ne poznam zgodbe, a očitno je imel dobre razloge zakaj je bežal pred policijo. Morda kdo na pogojni ali pa se bo čez nekaj dni odkrilo kaj je naredil.

Posnetek je na youtube. Nič posebnega. En trenutek se odloči da se ustavi, da pištolo na glavo od strani in pritisne. Niti sekundo ni trajalo. Očitno je bil res kar odločen da to stori, brez premišljevanja. Jaz nebi mogel tega nikoli.
didldadl
# 30.09.2012 ob 01:14
@pingvini slo
preber novico, prenos je imel dovolj velik zamik da bi lakho ustavl prenos.
didldadl
# 29.09.2012 ob 18:09
prenos samomora je neprimerno
nacekpacek
# 03.10.2012 ob 21:04
V ameriki je npr zelo popularen crack, ki povzroča hude halucinacije.

Ne vem če je crack. A ni to neka ''bath salt''. Vsaj v zvezi s primerom, ko je nek moški pojedel obraz brezdomca so jo omenjali
muki-1
# 30.09.2012 ob 12:55
Zelo sem začuden nad tem kako lahko ena taka stvar pripelje nekoga do tega da se tako mirno ubije. Sicer ne poznam zgodbe, a očitno je imel dobre razloge zakaj je bežal pred policijo. Morda kdo na pogojni ali pa se bo čez nekaj dni odkrilo kaj je naredil.

Tip je definitivno deloval dezorientirano, paranoično...definitivno pod vplivom kakšnih substanc. V ameriki je npr zelo popularen crack, ki povzroča hude halucinacije.
Q_
# 30.09.2012 ob 08:31
Prenos je imel 5 sekundni zamik.

Ni problem, da so ujeli samomor, problem je v prenašanju in naslajanju nad policijskimi pregoni ameriških revežev. Če bi gledal ameriške televizije, bi si vsak mislil, da se je število nasilnih kriminalnih dejanj povečalo, ne zmanjšalo.
pingvini slo
# 29.09.2012 ob 17:52
@a.orhidejca

greš na http://www.buzzfeed.com in vtipkaj suicide pod searche.
zemljemerec
# 02.10.2012 ob 06:55
Seveda je novica in po zakonu o svobodi govora američani zlorabljajo vse. Brez zavor, etike in morale svet modelirajo v duševno motene spačke, ki pa se bodo kmalu obrnili proti ustvarjalcem novic.Kar seješ to žanješ.
prim00z
# 29.09.2012 ob 18:06
bravo. samo napiši fox news suicide pa je.
a.orhidejca
# 29.09.2012 ob 17:40
pod kaj naj poiščem na youtubu?
Lu Yehi
# 29.09.2012 ob 18:01
posnetki iz sirije delujejo krvavo to pa je kot igra od daleč inbrez vidnih posledic strela.

Je pa deloval kot zadet do kraja in ker letos razhaja nova droga v us, ki povzroča zelo stranske občutke in paniko je možno, da je bil zadet.

Je pa v vsej zgodbi žalostno, da sedaj Obama nima več zagotovljenih 47%, ker se je ta en glas pihno.
Kazalo