Pregon osumljenca so spremljale tudi Foxove kamere. Foto: Youtube
Pregon osumljenca so spremljale tudi Foxove kamere. Foto: Youtube
Fox sicer zdaleč ni edina ameriška TV-postaja, ki jo pregoni v živo tako zelo zanimajo. Foto: Youtube

Ameriška TV-mreža je namreč v živo predvajala avtocestni policijski lov na osumljenca, ko je ta nenadoma zapustil avtomobil, se opotekel malce navzdol, nato pa si nastavil pištolo na sence in sprožil. Iz policijske uprave v Phoenixu v Arizoni so sporočili, da je moški umrl na kraju, vsi poskusi oživljanja pa so se izkazali za neuspešne.

Moški je s pištolo ukradel vozilo, nato pa se je cestni lov začel. Med begom je večkrat streljal na policijo in policijski helikopter, preden je, kot kaže, obupal. Fox News je večji del petkovega popoldneva predvajal v živo helikopterske posnetke lova blizu Phoenixa, ki ga je komentiral Foxov voditelj Shepard Smith. Lov so vseskozi spremljali tudi medijski helikopterji.

Ko je Fox nenadejano ujel samomor v živo, je skušal Smith naglo izklopiti prenos in preiti na reklame. Ko so se vrnili, se je Smith opravičil za nazorni posnetek in povedal, da so lov sicer prenašali z nekajsekundnim varnostnim zamikom, a jim je vseeno ušlo: "Res smo ga polomili in nam je resnično žal. To ni sodilo na televizijo. Izvedli smo vse varnostne ukrepe ... Osebno se vam opravičujem, da se je to zgodilo."

Spletne strani brez opravičil
Medtem ko se je Fox zaradi prikazanega samomora nemudoma opravičil, se je kar nekaj drugih spletnih strani odločilo znova objaviti necenzurirani videoposnetek. Incident je sprožil vprašanja o fascinaciji ameriških novičarskih TV-mrež nad policijskimi cestnimi lovi, kot tudi o tem, kako daleč gredo priljubljene spletne strani, da bi privabile bralce.

Ena izmed njih je bila tudi novičarska spletna stran Buzzfeed, ki je pozneje izdala sledečo izjavo: "Sklepanje uredniških odločitev, kako pokrivati občutljiv, tragični novičarski dogodek, kot je bil ta, ni nikdar lahko. A je, kljub temu novičarski dogodek in mi smo novičarska organizacija. Objavili smo tako cenzurirano različico kot izvirni posnetek in spoštujemo presojo naših bralcev."

Pisec spletne strani Gawker Hamilton Nolan pa: "Nekateri uslužbenci Gawkerja so objavi posnetka nasprotovali. Moje stališče je, da gre jasno za novico in da bi ga mogli predvajati na tej podlagi. Ko smo slišali, da je Fox News predvajal samomor, kaj je bila prva stvar, ki smo jo storili? Poiskali na spletu posnetek. Posnetek je novica. Ni prijetno, a je novica. Po svoji presoji se lahko odločiš, ali boš gledal ali ne, je pa novica."