Holy je ORaH ustanovila oktobra lani. Foto: www.orah.hr
Holy je ORaH ustanovila oktobra lani. Foto: www.orah.hr
Zoran Milanović
Milanoviću ni uspelo obrniti smernic v hrvaškem gospodarstvu, ki je že šesto leto v recesiji. Foto: EPA
Tomislav Karamarko
Vodja HDZ-ja Karamarko pripravlja stranko na naslednje parlamentarne volitve. Foto: BoBo

V redni mesečni raziskavi Crobarometer agencije Ipsos Puls, ki so jo v četrtek objavili na televiziji Nova TV, je ORaH dosegel 17,9 odstotka podpore, medtem ko so socialdemokrati (SDP) padli na 17,3 odstotka. HDZ, na vrhu lestvice priljubljenosti, bi v tem trenutku volilo 25,7 odstotka od 968 vprašanih.

To je prvič v tovrstnih dolgoletnih javnomnenjskih raziskavah, da SDP ni med dvema najbolj priljubljenima strankama na Hrvaškem. Zgolj leta 2003 je imel SDP nižjo podporo kot septembra letos, medtem ko je imel septembra lani 25 odstotkov podpore. HDZ ima že četrti mesec zapored stabilno podporo četrtine volilnega telesa.

Predsednica ORaH-a Mirela Holy je po objavi izidov povedala, da se v stranki ne obremenjujejo z raziskavami in še zmeraj gradijo infrastrukturo stranke. Ko so se februarja prvič pojavili v omenjeni raziskavi, so imeli 4,4 odstotka podpore in, kot navaja Nova TV, takšne rasti priljubljenosti katere izmed hrvaških političnih strank v tako kratkem obdobju še ni bilo.

Holyjeva je poudarila, da kot stranka levice ne bodo nikoli sodelovali s HDZ-jem, medtem ko bodo pri SDP-ju sodelovanje pogojevali z njihovo verodostojnostjo, saj po njihovem mnenju še niso izpolnili predvolilnih obljub, pri čemer je predsednica ORaH-a izpostavila predvsem reformo javne uprave.

Holyjeva je bila v vladi premierja Zorana Milanovića ministrica za okolje in naravo od decembra leta 2011 do junija leta 2012, ko je odstopila po priznanju, da je ravnala nepremišljeno, ko je poslala elektronsko pošto predsedniku uprave Holdinga Hrvaških železnic in ga "zgolj človeško" prosila, naj ne odpusti žene člana SDP-ja. Kot neodvisna poslanka je nato obdržala mandat v saboru in lani ustanovila stranko, ki temelji na trajnostnem razvoju in varstvu okolja.

ORaH še vedno stranka ene ženske
Hrvaški profesor sociologije Dražen Lalić je za balkansko mrežo raziskovalnih novinarjev BIRN povedal, da si lahko SDP kljub skrb vzbujajočim številkam še vedno opomore in obdrži položaj kot glavna stranka na levici. "Če bodo volivci na levici ugotovili, da SDP pomeni najmočnejšo 'zajezitev' pred HDZ-jem, bodo rezultati nekoliko drugačni," je napovedal.

Po njegovem mnenju izidi raziskave kažejo na razočaranje volivcev nad SDP-jem, njegovo politiko, neuresničitvijo reform in slabo javno podobo njenega voditelja Milanovića.

Glede ORaH-a je Lalić dejal, da je imela Holyjeva ob ustanovitvi stranke pred sabo tri glavne naloge - izbiranje primernih kandidatov, oblikovanje strankine ideologije in predstavitev te ideologije javnosti na način, ki bo ponudil izhod iz trenutne gospodarske krize. "Toda ORaH-u tega ni uspelo in še vedno ostaja stranka ene ženske," je prepričan. Pomanjkljivost vidi predvsem v tem, da še niso predstavili prepričljive strategije za izhod iz krize.

Lalić je sicer presenečen, da ima HDZ glede na trenutne pereče gospodarske razmere v državi le četrtinsko podporo. "V teh razmerah bo moral HDZ dobiti najmanj 35 odstotkov," je zatrdil.

Profesor politične filozofije Žarko Puhovski meni, da nekdanji podporniki SDP-ja in vladajoče koalicije uporabljajo taktiko, s katero hočejo okrepiti ORaH in s tem Milanovića prisiliti v koalicijo z njim, kar bi nato pripeljalo do padca predsednika socialdemokratov.

Za HDZ je dejal, da je daleč najbolje notranje organizirana stranka, kar ji zagotavlja zmago ob visoki volilni udeležbi zaradi nagnjenosti hrvaškega volilnega telesa v desno in tudi ob nizki volilni udeležbi, saj imajo odlično notranjo organizacijo, na kateri njihov voditelj Tomislav Karamarko gradi v zadnjem letu.