Fidesz je osnutek zakona poslal v parlament. Foto: EPA
Fidesz je osnutek zakona poslal v parlament. Foto: EPA
Madžarska
Socialisti opozarjajo, da so bili njihovi današnji politiki v času menjave režima še otroci in najstniki. Foto: EPA

Stranka premierja Viktorja Orbana je predlog zakona o odgovornosti socialistov v nedeljo predložila parlamentu in pojasnila, da so se za to odločili, ker madžarska država ne more biti osnovana na grehih komunističnega režima. Po njihovem mnenju socialisti nosijo odgovornost za komunistične zločine kot "dediči zapuščine" njihove predhodnice, socialistične delavske stranke.

V predlogu zakona piše, da so kontinuiteto med obema strankama zagotovile "osebne vezi". Predlog zakona, ki bi ob morebitnem sprejetju postal del madžarske ustave, nekdanjo komunistično stranko in njene naslednike, današnje socialiste, označuje kot "kriminalno organizacijo".

Komunistični voditelji, ki so državi vladali med letoma 1947 in 1989, naj bi "vzdrževali in vodili zatiralski režim, kršili zakone ter se s tem izneverili domovini", za kar morajo prevzeti odgovornost.

Socialisti so dediči nagrabljenega bogastva
Po navedbah iz osnutka zakona so po koncu druge svetovne vojne madžarski komunisti v kali zatrli demokracijo, pri čemer so ubijali in mučili državljane, uvedli diskriminacijo glede na izvor ali politično prepričanje, nezakonito nadzorovali zasebno življenje Madžarov ter zatrli protisovjetsko vstajo leta 1956.

Zdajšnji socialisti, ki so iz komunistične stranke nastali leta 1990, so v dokumentu opisani kot "dediči nezakonito nagrabljenega bogastva in plena, prisvojenega v času diktature in tranzicije (v demokracijo)".

V osnutku Fidesz tudi dodaja, da bo s 1. januarjem 2012, ko bo na Madžarskem začela veljati nova, močno kritizirana ustava - najglasnejši kritiki so borci za človekove pravice in demokracijo -, spet mogoče "vzpostaviti pravico".

"Kriminalizacija socialističnih politikov"
Socialisti so v odzivu Fideszovo potezo označili za stigmatizacijo moderne madžarske levice. "Cilj vlade ni kaznovanje komunističnih zločincev, ampak kriminalizacija današnjih socialističnih politikov, ki so bili v času menjave režima stari med 8 in 15 let," je osnutek danes komentiral namestnik predsednika socialistične stranke Gergely Barandy.

Fideszevo ravnanje je obsodil tudi ustavni pravnik Gyorgy Kollath, ki je osnutek zakona opisal kot ozkogleden poskus na raven zakona povzdigniti skrajno politično sporočilo.