Merklova se je v Budimpešti mudila le nekaj ur. Foto: Reuters
Merklova se je v Budimpešti mudila le nekaj ur. Foto: Reuters
Angela Merkel in Janos Ader
Nemška kanclerka se je srečala tudi z madžarskim predsednikom Janosom Aderjem. Foto: EPA

"Opozorila sem, da je za demokracijo zelo pomembno, da človek, tudi če ima tako široko večino, kot jo ima madžarski premier, ceni vlogo pozicije, vlogo civilne družbe in vlogo medijev," je dejala kanclerka med kratkim obiskom v Budimpešti, potem ko je kritiko Orbana zaradi krčenja političnih in medijskih svoboščin pričakovala madžarska civilna družba.

Orban je Merklovi odvrnil, da ni nujno vsaka demokracija liberalna. "In če hoče nekdo reči, da mora biti demokracija nujno liberalna, to terja privilegij za sistem idej, ki ga ne moremo dopustiti," je zatrdil.

Merklova je zatem izrazila nelagodje glede Orbanove izjave in dejala, da so po njenem mnenju temelji demokracije vedno liberalni, čeprav ne samo to. Orban je lani izjavil, da si želi Madžarsko kot "iliberlano državo". "Ne razumem besede iliberlana v povezavi z demokracijo," mu je danes dejala Merklova.

Madžarska protiteroristična policija (Tek) je na hitro prepovedala za danes načrtovane demonstracije pred univerzo Andrassy v Budimpešti, kjer se namerava Merklova v okviru obiska sestati s študenti. To je še pred obiskom nemške kanclerke prek Facebooka sporočila skupina Most Mi! (Zdaj prihajamo mi).

Protest bodo lahko organizirali ulico stran, kjer pa ga Merklova ne bo mogla videti, je sporočila skupina. S protestom pred univerzo Andrassy, kjer predavanja potekajo v nemškem jeziku, je želela skupina Merklovi pokazati, da želi Madžarska pripadati Evropi. Prepoved je označila za nedemokratično ravnanje, ki si ga nikjer drugje v Evropi ne morejo niti predstavljati.

Tudi organizaciji Novinarji brez meja in Tansparency International sta Merklovo pred obiskom v Budimpešti pozvali, naj se distancira od politike madžarske vlade. V Budimpešti so v nedeljo potekale množične demonstracije, na katerih je proti Orbanovi neevropski politiki protestiralo več tisoč demonstrantov.

Madžarska potrebuje ruski plin
Med glavnimi temami pogovorov Merklove in Orbana je bila tudi kriza v Ukrajini, pri čemer se je nemška kanclerka zavzela za enotno držo Evropske unije. Enotnost pri vseh doslej sklenjenih odločitvah glede Ukrajine je po njenih besedah "višje dobro", zaradi novih spopadov na vzhodu Ukrajine pa je treba čim prej doseči novo prekinitev ognja. Za Orbana je rešitev v Ukrajini samo ena, tista, ki bo vodila v mir, in ne taka, ki bi poglobila konflikt.

Merklova je dejala, da si mora Evropa zaradi velike odvisnosti od ruske dobave energentov prizadevati za dizerfikacijo energetskih virov. Orban je ob tem poudaril, da madžarska industrija in gospodinjstva uporabljajo predvsem zemeljski plin, zato je Madžarska v tem primeru bolj izpostavljena.

Pojasnil je še, da bo letos potekla dolgoročna pogodba o dobavi plina, država pa potrebuje veliko količino plina iz Rusije. To je težava, ki jo bo treba rešiti v prvi polovici leta, je še dejal Orban, ki bo v Budimpešti čez dva tedna gostil ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Merklova v Budimpešti obiskala Ciprasa
Merklova v Budimpešti obiskala Ciprasa