Orban se ne zmeni za kritike iz tujine. Foto: EPA
Orban se ne zmeni za kritike iz tujine. Foto: EPA

Madžarski parlament je z 293 glasovi za, štirimi proti in enim vzdržanim potrdil sporni zakon o centralni banki, ki je po mnenju analitikov namenjen spodkopavanju neodvisnosti centralne banke, na čelu katere je guverner Andras Simor, ki se ne želi ukloniti vladi glede vzdrževanja nizkih obrestnih mer, ampak daje prednost brzdanju inflacije.

Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI je v zakon vključeno določilo, ki narekuje, da vlada nikakor ne sme poskušati vplivati na centralno banko ali njene vodilne uslužbence. Agencija tudi navaja, da je parlament pri sprejemanju zakonodaje upošteval več kot 90 odstotkov priporočil Evropske centralne banke (ECB).

Trenutno si Madžarska prizadeva zagotoviti posojilno linijo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v vrednosti 20 milijard evrov, ki bi jo lahko uporabila, če se pokaže potreba po tem. Toda po naznanitvi spornega zakona so strokovnjaki IMF-a in EU-ja prekinili pripravljalne pogovore s predstavniki madžarske vlad in zapustili Budimpešto.

V zasebnem pismu je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pozval Orbana, naj sporno zakonodajo umakne iz parlamenta, medtem ko je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton izrazila zaskrbljenost zaradi stanja demokracije na Madžarskem.

Opozicija odgovorna za grehe predhodnikov
Orban se ne zmeni za kritike in v pogovoru za madžarski radio je izjavil, da madžarskim poslancem nihče ne more narekovati, "kateri zakon morajo sprejeti in katerega ne smejo". Ob tem je zatrdil, da lahko Madžarska preživi tudi brez posojilne linije.

Desnosredinska Orbanova vlada, ki je na oblasti od leta 2010 in ima v parlamentu dvotretjinsko večino, je od prihoda na oblast spremenila ustavo in sprejela sporen medijski zakon. Tako nova ustava kot medijski zakon sta bila deležna hudih kritik Evropske unije.

Prav danes je parlament potrdil amandma k ustavi, ki predvideva odgovornost opozicijskih socialistov za zločine nekdanjega komunističnega režima. Amandma uvodoma poudarja, da madžarska država ne more biti osnovana na grehih komunističnega režima.