Orban prihaja v Slovenijo. Foto: EPA
Orban prihaja v Slovenijo. Foto: EPA

Na finančni konferenci v Frankfurtu, ki so se je udeležili tudi nekdanji nemški socialdemokratski kancler Gerhard Schröder, srbski premier Ivica Dačić in češki predsednik Vaclav Klaus, je madžarski premier dejal, da to, kar drži za Evropi, drži tudi za Madžarsko.

Sam je prepričan, da ima madžarska vlada jasen in odločen odgovor na konec socialne države, in sicer ustvariti na delu temelječo družbo. Edini izhod iz gospodarske krize je ustvariti pogoje za povečano zaposlenost, je dejal.

"Da bi dosegli ta cilj, se ne ukvarjamo le z implementacijo strukturnih reform, temveč delamo več. Prenavljamo Madžarsko," je Orbanove besede povzel njegov tiskovni predstavnik Bertalan Havasi.

Orban bo v ponedeljek na povabilo slovenskega premierja na uradnem obisku v Sloveniji.

Test integracije bo bančna unija
Madžarski zunanji minister Janos Martonyi je medtem za časopis Frankfurter Rundschau opozoril pred neenotnostjo evropskih držav in dejal, da bi lahko Evropska unija razpadla, če njene članice ne bodo krenile v isto smer.

Po njegovih besedah izjemno hitra integracija in prožno sprejemanje odločitev ne predstavljata težave zato, ker nekatere države napredujejo hitreje kot druge, ampak zato, ker vse potujejo "po isti cesti v isto smer".

"Če bomo nadaljevali po različnih poteh, pa bo Evropska unija postala razdrobljena," je dejal in posvaril pred tem, da bi evrske države vzpostavile ločene proračunske in parlamentarne institucije.

Temu bi sledila nova Evropska unija, ki ne bi bila "združena in integrirana", temveč bi imela "nove zidove", meni Martonyi in dodaja, da bo test integracije predstavljala bančna unija.