Donava na Madžarskem še narašča. Foto: EPA
Donava na Madžarskem še narašča. Foto: EPA

Vodostaj Donave je na meji že presegel dosedanji rekord, je povedal Orban. Gladina reke je pri kraju Nagybajcs narasla na 879 centimetrov, kar je za štiri centimetre več od prejšnjega rekorda.

"Pripraviti se moramo na najhujše," je dejal Orban in dodal, da so z ogroženih območij v severozahodnem okrožju Gyor-Moson-Sopron že evakuirali 25 ljudi, iz okrožja Komarom-Esztergom pa 38, medtem ko so številna območja že odrezana od sveta.

Oblasti so na 191 kilometrov dolgem odseku ob Donavi na ogrožena območja napotile službe za nadzor in zaščito pred poplavami, obrambni minister Csaba Hende pa je dejal, da so na devet lokacij napotili 4.200 vojakov, še 5.400 pa jih je v pripravljenosti.

Najhujše poplave v Evropi v več kot desetletju so že prizadele dele Avstrije, Nemčije in Češke, zahtevale pa so 14 življenj.

Val se premika proti Madžarski
Slovaška prestolnica Bratislava se je sicer najhujšemu po najnovejših informacijah že izognila. V četrtek popoldne se je gladina vode povzpela do 10,3 metra, nato pa v noči na petek začela upadati. Vodni val se je tako premaknil naprej proti Madžarski.

Vode se umikajo tudi na Češkem, kar pa ne pomeni, da je nevarnosti konec. V petek so v državi našteli še dve smrtni žrtvi, potem ko sta dva moška doživela nesrečo z napihljivim čolnom. Na Češkem je tako v poplavah umrlo že deset ljudi.

Medtem ko je glavni vodni val že mimo, pa se v mestu Usti nad Labo, ki je bilo med najhuje prizadetimi, čiščenja ne bodo mogli lotiti pred nedeljo, ocenjujejo oblasti. Nekaj skrbi tam še naprej povzroča napovedano deževje.

V Pragi pa znova obratujejo vse linije podzemne železnice, zaprte so le nekatere posamezne postaje v bližini reke. Ponekod so še poplavljene ceste in tiri.