To je bil prvi obisk kakega ruskega voditelja na Madžarskem po letu 2006. Foto: Reuters
To je bil prvi obisk kakega ruskega voditelja na Madžarskem po letu 2006. Foto: Reuters
Budimpešti
Proti obisku Putina so v Budimpešti protestirale tudi članice ukrajinske aktivistične skupine Femen. Foto: Reuters

Putin je zadnjič obiskal kako članico EU-ja v začetku junija lani, ko se je v Franciji udeležil slovesnosti ob obletnici izkrcanja zavezniških sil v Normandiji, po julijskem strmoglavljenju malezijskega potniškega letala nad območjem na vzhodu Ukrajine, ki ga nadzirajo proruski uporniki, pa so obiski povsem zamrli.

Torkov obisk v Budimpešti je po mnenju poznavalcev veliko pomembnejši za Putina kot za Orbana, ki si je s svojo naklonjenostjo Rusiji v času ukrajinske krize nabral nemalo kritikov znotraj EU-ja in tudi v ZDA. Ruski predsednik je z obiskom želel pokazati svetu, da na Zahodu ni osamljen in da ima v madžarskem premierju svojega prijatelja.

Na skupni novinarski konferenci po nekajurnih pogovorih je Orban kot "zelo škodljive" označil sankcije proti Rusiji, ki jih je EU sprejel po ruski priključitvi Krimskega polotoka in obtožbah o podpori proruskim upornikom, ki se na vzhodu Ukrajine spopadajo z ukrajinsko vojsko. Ob tem se je madžarski premier zavzel za tesnejše vezi z Moskvo in kritiziral tiste, ki želijo osamiti Rusijo.

"Prepričani smo, da izključitev Rusije iz Evrope ni racionalna. Kdor koli misli, da je lahko Evropa konkurenčna, da je lahko evropsko gospodarstvo konkurenčno brez gospodarskega sodelovanja z Rusiji, kdor koli misli, da je energetska varnost v Evropi mogoča brez energije iz Rusije, potem preganja duhove," se je izrazil Orban.

Madžarska odvisna od ruskega plina
Oba voditelja sta dosegla dogovor o podaljšanju pogodbe o dobavi ruskega plina Madžarski, ki se sicer izteče letos. Pred podpisom nove pogodbe morata obe strani rešiti še nekaj tehničnih vprašanj. Že na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel na začetku februarja je Orban poudaril, da madžarska industrija in gospodinjstva uporabljajo predvsem zemeljski plin, zato je Madžarska v tem primeru bolj odvisna od Rusije.

Orban in Putin sta napovedala, da bosta podprla naslednika propadlega projekta gradnje plinovoda Južni tok, ki se mu je Rusija odrekla zaradi nasprotovanja EU-ja. Zdaj je v načrtu gradnja plinovoda pod Črni morjem do Turčije in meje z Grčijo, od tam pa naj bi potekal čez Balkan do Madžarske.

Pred Putinovim prihodom se je v ponedeljek v Budimpešti zbralo od 1.000 do 2.000 ljudi, ki so izražali svoje nasprotovanje obisku ruskega predsednika. "Ne strinjamo se s tem, da Viktor Orban sprejme Putina, medtem ko ga voditelji demokratične Evrope zavračajo," je dejal 57-letni Gabor Faradi, ki se je protesta udeležil z napisom "Ne bomo ruska kolonija".