Najstnik je po spletu iskal navodila za izdelavo bombe. Foto:
Najstnik je po spletu iskal navodila za izdelavo bombe. Foto:
Avstrija
Po napadu je nameraval oditi v Sirijo.

Sodišče v Sankt Pöltnu je šolarja okrivilo članstva v teroristični organizaciji. Po štiriurni obravnavi je razsodilo, da je v Carigradu rojeni šolar, ki je očitano mu dejanje oziroma namero priznal, lansko jesen stopil v stik z ljudmi s povezavami s skrajno sunitsko skupino Islamska država in se je nameraval pridružiti teroristom v Siriji.

Še pred odhodom pa je nameraval izvesti napad na javnih krajih v Avstriji in je zato na spletu iskal navodila za izdelavo bombe. Njegova tarča bi lahko bila dunajska železniška postaja Westbahnhof.

Načrte mu je preprečila prijava posebne šole, ki jo je mladenič, znan zgolj kot Mertkan G., obiskoval. Tako zaposlenim v šoli kot materi je v oči padla njegova vedno hujša radikalizacija.

Aretirali so ga 28. oktobra lani, nato pa so ga po dveh tednih zaradi mladosti izpustili. Sredi januarja je skupaj z 12-letnim prijateljem pobegnil in se nameraval odpraviti v Sirijo. Policija je štiri dni glede dvojice tavala v temi, nato pa so ju po obvestilu matere 14-letnika 16. januarja prijeli v kiosku s hrano na Dunaju. Odtlej je bil danes obsojeni v policijskem pridržanju.

Policija je med preiskavo na njegovem računalniku, mobilnem telefonu in igralni konzoli odkrila več izjemno nasilnih propagandnih posnetkov Islamske države.

Mladenič naj bi se poboljšal
Psihiatrična ekspertiza je ugotovila, da je obtoženi kljub pomanjkanju zrelosti - čez nekaj dni bo dopolnil 15 let - kazensko odgovoren za svoja dejanja. Zaradi mladosti mu sicer sodišče ne bi moglo dosoditi več kot pet let strogega zapora. Mertkan G. je do zdaj za zapahi odslužil vsega skupaj že pet mesecev.

Njegov odvetnik Rudolf Mayer je povedal, da se je mladenič z idejo o izdelavi bombe zgolj igral. Odvetnik je prav tako poudaril, da se je njegov klient zdaj poboljšal in spoznal, da je padel v past propagandnega stroja. Že med sojenjem pa je poudaril, da je fant, ki ima alavitske korenine, v Avstrijo pa je prišel pred osmimi leti, odraščal brez očeta.

Po nepotrjenih informacijah avstrijskih medijev naj bi šolarju Islamska država za napad v Avstriji ponujala 25.000 evrov.

Avstrija se podobno kot več drugih evropskih držav spopada s stalnim tokom posameznikov, ki se skušajo pridružiti borcem IS-ja v Siriji ali Iraku. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva jih je to storilo že več kot 200, med njimi tudi ženske in mladoletniki. Okoli 70 se jih je medtem vrnilo v Avstrijo in več med njimi jih zdaj v policijskem varstvu čaka na sojenje.

Sodišče na Dunaju medtem sodi 16-letnici, ki jo obtožujejo, da se je nameravala v Siriji pridružiti Islamski državi.