Otroke v šolah in vrtcih spodbujajo, naj si umivajo roke, saj je tudi to eden izmed načinov preprečevanja okužb. Foto: Reuters
Otroke v šolah in vrtcih spodbujajo, naj si umivajo roke, saj je tudi to eden izmed načinov preprečevanja okužb. Foto: Reuters
Ebola
Epidemija ebole je na zahodu Afrike zahtevala že več kot 3.000 življenj. Foto: Reuters

Epidemija ebole, ki je na zahodu Afrike od marca letos, ko so zaznali prve primere, pa do danes zahtevala že več kot 3.000 življenj, je postala najhujši izbruh te bolezni od njenega odkritja leta 1976. Največ žrtev je bilo v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone, o posameznih primerih pa so poročali iz številnih afriških držav.

Epidemija je hudo prizadela tudi otroke, saj jih je brez enega ali obeh staršev v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone zdaj ostalo že več kot 3.700. Poleg že tako grozljive tragedije so ti otroci pogosto nezaželeni tudi pri svojih sorodnikih, ki se bojijo širjenja okužbe, in prepuščeni samim sebi. Če se bo virus še širil in se bo število smrtnih žrtev še povečevalo, se lahko število sirot do sredine oktobra celo podvoji.

"Otroci se počutijo neželene in zapuščene"
"Običajno skrb za sirote prevzamejo člani širše družine, toda strah pred okužbo z ebolo je v nekaterih lokalnih skupnostih močnejši od družinskih vezi," je povedal Manuel Fontaine, regionalni direktor sklada Združenih narodov za otroke (UNICEF) za Zahodno in Srednjo Afriko. "Otroci nujno potrebujejo posebno skrb in podporo, a se številni počutijo neželene in zapuščene," je še dodal Fontaine.

"Osnovni človeški odziv, kot je tolažba bolnega otroka, je postal potencialna smrtna obsodba," je po poročanju BBC-ja še povedal predstavnik Unicefa in povedal, da so med sirotami tudi otroci, stari tri ali štiri leta. "Na krizo takšnih razsežnosti se ne moremo odzvati na način, ki ga poznamo. Potrebujemo več poguma, več iznajdljivosti in veliko več denarja," je še povedal Fontaine in dodal, da je nujno treba vzpostaviti sistem za prepoznavanje in skrb za sirote.

Unicef je tako obljubil, da bo v okviru ukrepov za pomoč otrokom v Sierri Leone več kot 2.500 ljudi, ki so preživeli okužbo z ebolo in tako razvili odpornost, usposobil za zagotavljanje pomoči in podpore okuženim otrokom v izolacijskih centrih. V Liberiji bo pomagal vladi pri usposabljanju dodatnih psihologov in socialnih delavcev za delo na terenu, v Gvineji pa bo v sodelovanju s partnerji zagotovil psihosocialno pomoč za 60.000 ranljivih otrok.

Otrokom, ki jih je prizadela ebola, lahko pomagate tudi vi:
- prek spletne strani:
- z nakazilom na TRR: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana, račun: SI56 0201 3025 9875 526, koda namena: CHAR, namen: EBOLA, BIC banke prejemnika: LJBASI2X, sklic: SI00 41112;
- poleg prispevkov v obliki donacij lahko podjetja prispevajo tudi blago. Podjetja, ki lahko prispevajo trda mila (100g) in vedra (okrogla ali kvadratna, 20 l), naj pišejo na info@unicef.si ali pokličejo na 01 583 80 61. Zaradi omejevanja logističnih stroškov so donacije v blagu omejene na najmanj 3.000 kosov mila in 500 veder.

Otroci sami v bolnišnicah ali skupnostih
Sklad ZN-a za otroke je svoje podatke pridobil na podlagi dva tedna trajajoče misije v treh državah, ki jih je izbruh ebole najbolj prizadel. Otroke so našli same v bolnišnicah, kjer so umrli njihovi starši, ali v njihovih skupnostih, kjer so, če so imeli srečo, za njih skrbeli sosedi, a se je večina prebivalcev stikov z njimi izogibala.