'Sistem je pri skrbi za najbolj ranljive v priporu popolnoma odpovedal,' je zapisal britanski inšpektor za zapore. Foto: EPA
'Sistem je pri skrbi za najbolj ranljive v priporu popolnoma odpovedal,' je zapisal britanski inšpektor za zapore. Foto: EPA
Heathrow
Ostareli mož do Slovenije ni prišel, saj je obtičal na letališču Heathrow. Foto: EPA
Tragična smrt Kandčana slovenskega rodu

Tragično zgodbo Aloisa Dvorzaca so objavili vsi najvidnejši britanski in kanadski mediji. Poročajo, da je ostareli mož, ki je bolehal za alzheimerjevo boleznijo in demenco, lani januarja želel odpotovati iz Kanade prek Velike Britanije v Slovenijo, domnevno zato, da bi se "skušal zbližati z odtujeno hčerjo". A do Slovenije nikoli ni prišel, saj so ga na londonskem letališču Heathrow 23. januarja ustavile britanske oblasti in mu prepovedale vstop v državo.

Namesto tega so ga odpeljali v pripor za priseljence Harmondsworth na zahodu britanske prestolnice, kjer je bil kljub nasprotovanju zdravnikov, da za to ni potrebe, ves čas vklenjen. V lisicah je ostal vse do smrti 10. februarja, v tem času pa o njegovem primeru niso obvestili niti pristojnih socialnih služb.

Minister: Standardi so bili kršeni
Primer je prišel v medije šele dobro leto zatem, saj je bilo nedavno objavljeno poročilo o dogajanju v omenjeni ustanovi, ki se je že večkrat izkazala za problematično. Britansko notranje ministrstvo je potrdilo, da je 84-letni Kanadčan omenjen v poročilu, niso pa želeli pojasniti, zakaj so ga sploh odpeljali v center za priseljence. Njegov primer preiskuje tudi britanski ombudsman za zapornike in pogojno izpuščene.

"Uporaba takšne prisile se v tem primeru zdi popolnoma neutemeljena, kaj takega se ne sme ponoviti," je dejal minister za priseljence Mark Harper, ki je obljubil, da bo vlada proučila ravnanje zasebnega podjetja GEO Group U. K., ki upravlja omenjeno ustanovo. "Jasno je, da podjetje pri vodenju Harmondswortha ni zadovoljilo pričakovanih standardov. V poročilu je naštetih nekaj predlogov za izboljšanje, ki jih bomo upoštevali," je dodal.

Kanadsko ministrstvo za zunanje zadeve se še ni odzvalo, prav tako niso želeli komentirati novice, da je Dvorzac želel v Sloveniji najti svojo hčer, saj želijo upoštevati "zasebnost posameznika". "Naše misli so pri družini Kanadčana, ki je preminil v Veliki Britaniji. Kanadski konzularni oddelki so v stiku z britanskimi glede tega dogodka," je dejal kanadski uradnik Mathieu Roy.

Brez potrebe vklenjeni
V Harmondsworthu pa so dejali, da pripornike vklenejo, ko obstaja sum pobega. A v poročilu paznike kritizirajo, da jih uporabljajo prevečkrat. "Za ostarele in šibke pripornike, med katerimi je bil eden hudo bolan, je nepotrebno, da so vklenjeni v lisice," je v dokumentu zapisal glavni zaporniški inšpektor Nick Hardwick, ki je opozoril, da se je nekaj podobnega zgodilo že novembra leta 2012, ko je neki pripornik umrl pod vplivom pomirjeval in vklenjen, nekega drugega pa so povsem brez razloga vklenjenega peljali v bolnišnico. Zaradi hude kapi je bil na invalidskem vozičku. "Zgodilo se je nekaj šokantnih primerov, v katerih je odpovedal vsak občutek za človečnost," je dodal inšpektor.

Priporniški center za priseljence Harmondsworth deluje od leta 2001 in lahko sprejme 661 pripornikov.

Tragična smrt Kandčana slovenskega rodu