Po mnenju poznavalcev se katarska politika pod šejkom Tamimom ne bo bistveno spremenila. Foto: EPA
Po mnenju poznavalcev se katarska politika pod šejkom Tamimom ne bo bistveno spremenila. Foto: EPA
Šejk Hamad
Hamad je s pomočjo denarja od energentov moderniziral Katar, ki mu njegova družina vlada že več kot 130 let. Foto: EPA
Katar
Katarcem je emir Hadam svojo odločitev sporočil v televizijskem nagovoru. Foto: EPA
Katar
Slavje na ulicah Dohe. Foto: EPA

"Na današnji dan vas nagovarjam zato, da oznanim novico, da oblast predajam šejku Tamimu bin Hamadu Al Taniju. Sinovi Katarja, upam, da sem uspel pri izpopolnjevanju svojih odgovornosti," je dejal šejk Hamad in dodal, da njegova odločitev zaznamuje začetek "novega obdobja, v katerem bo novo vodstvo pričakovanja prihodnjih generacij postavilo med svoje prioritete".

Šejk Hamad je na oblasti leta 1995 z nenasilnim državnim udarom zamenjal svojega očeta. Državo z dvema milijonoma prebivalcev je razvil v največjo svetovno izvoznico utekočinjenega plina, stekališče tujih investicij, močnega diplomatskega posrednika in sedež arabske televizijske mreže Al Džazira. Prepoznavnost države je še povečal s svetovnim nogometnim prvenstvom, ki ga bo Katar gostil leta 2022.

Katar je bil eden izmed glavnih podpornikov ljudskih vstaj arabske pomladi in je za nekatere sporno pomagal upornikom, ki so leta 2011 strmoglavili libijskega voditelja Muamerja Gadafija, in sirskim upornikom, ki se borijo proti režimu predsednika Bašarja Al Asada. Katar je na svojem ozemlju tudi redno organiziral različna mirovna pogajanja in si s tem dvigoval ugled v svetovni diplomaciji.

A čeprav je emir podpiral nezadovoljne množice v arabskih avtokracijah, pa doma ni imel posluha za glasove iz opozicije in svobodo izražanja. Tako so letos februarja na 15 let obsodili katarskega pesnika, ker si je drznil kritizirati emirja, zaradi česar so ga obtožili netenja upora.

Vseeno je arabska pomlad le rahlo oplazila bogati Katar, ki se ponaša z enim največjih dohodkov na prebivalca na svetu in katerega državljani se lahko do konca svojega življenja zanašajo na državno podporo.

Čeprav ima emir težave z ledvicami, pa katarski diplomati vztrajajo, da njegov odstop ni povezan z zdravjem, ampak želi, da na čelo Katarja pride mlajše vodstvo.

"Poteza v Katarju bo pozabljena"
Odstop 61-letnega Hamada je prvi prostovoljni odstop kakega monarha v arabskem svetu in s tem korakom je njegov sin postal najmlajši suveren v kateri koli državi ob Perzijskem zalivu, kjer vladarji po navadi umrejo na položaju, na katerem jih nato zamenjajo ostareli sorodniki. Večinsko mlademu prebivalstvu v teh državah tako vladajo kralji in princi v 60, 70, 80 in 90 letih.

"Ta poteza se ne bo ponovila v drugih delih arabskega sveta," je dejal politolog Abdulkalek Abdula iz Združenih arabskih emiratov. "Kar se je zgodilo v Katarju, bo pozabljeno," je še dodal.

Šejk Tamim sicer ni bil prva očetova izbira. Za prestolonaslednika je bil imenovan leta 2003, potem ko se je njegov brat Jasem prestolu odpovedal. V Veliki Britaniji izobražen katarski prestolonaslednik je bil v preteklosti na nekaterih najpomembnejših gospodarskih in varnostnih položajih, trenutno pa je na čelu državnega investicijskega sklada.

Na predajo oblasti so se že odzvali v sosednji Savdski Arabiji, kjer je kralj Abdulah, ki bo letos dopolnil 90 let, čestital novemu katarskemu emirju. "Srečni smo, da lahko izrazimo iskrene čestitke novemu emirju v imenu savdskega prebivalstva in vlade. Prepričani smo, da bo nadaljeval pot svojega očeta v svojih naporih pri služenju Katarju in pri utrjevanju odnosov med državama," je dejal kralj v svojem sporočilu.