Begunci na meji med Srbijo in Hrvaško čakajo v hudih nalivih. Foto: Reuters
Begunci na meji med Srbijo in Hrvaško čakajo v hudih nalivih. Foto: Reuters
Srbsko-hrvaška meja
Na srbsko-hrvaško mejo vsak dan pride več tisoč prebežnikov. Foto: Reuters
Pot prebežnikov za zdaj poteka prek Madžarske. Foto: Reuters
Bajakovo-Batrovci
Na obeh straneh mejnega prehoda Bajakovo-Batrovci se je nabrala več kot deset kilometrov dolga kolona vozil. Foto: EPA
Zaostrena retorika med Hrvaško in Srbijo
Kriza zaostruje medsosedske odnose

Pričakuje odpiranje meje, potem ko bodo sledile odločnejše poteze EU-ja. Izrazil je tudi pripravljenost na pogovore s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem.

"Na gospodarske ukrepe lahko odgovorimo z gospodarskimi ukrepi, na blaznost pa nikakor," je dejal Vučić. "Srbija na blazne ukrepe ne bo odgovorila. Mislili smo, da so davno minili časi, ko se je vstopalo v avtobus in govorilo: 'ti, ti in ti ne morete naprej'," je dejal Vučić, potem ko je Zagreb v odgovor na prepoved hrvaškega tovornega prometa v Srbijo danes prepovedal vstop v državo srbskim državljanom in vozilom s srbskimi registrskimi tablicami.

Vučić je poudaril, da je bila Srbija po štirih dneh hrvaške zapore prisiljena odgovoriti z gospodarskimi ukrepi, meni pa, da je potreben majhen napor, da bi se v skladu s pravicami in sporazumom z EU-jem znova odprla meja s Hrvaško. Dodal je, da begunci "niso krompir niti solata", temveč ljudje, ki jih srbske oblasti nikamor ne preusmerjajo. Poudaril je, da ne bodo gradili taborišča, temveč da se bodo prebežniki "normalno premikali skozi Srbijo".

"Hrvati vedno dobrodošli"
Povedal je, da pred uvedbo zadnjih hrvaških ukrepov ni imel stikov z Milanovićem in da je bil šokiran, ko je slišal, da so na Hrvaškem na meji ustavili avtobus s potniki iz Srbije in jim niso dovolili, da bi potovali naprej.

"Ni mi ga bilo težko poklicati, ko so uvedli ukrepe, zdaj pa moram ugotoviti, ali imajo smisel," je dejal in poudaril, da so hrvaški državljani vedno dobrodošli v Srbiji in da ne bodo ustavili potniškega prometa iz Hrvaške.

Ponovil je, da je gospodarska škoda resna in velika. Po njegovih besedah v trgovinah ne bo težav, upa pa, da bo zaplet kratko trajal. "Če bo trajal dlje, bomo nadomestili hrvaške proizvode, tako s srbskimi kot iz drugih držav," je še dejal Vučić, ki upa, da se bo na Hrvaškem kmalu končala predvolilna kampanja.

Izsiljevanje na meji
Naj spomnimo: hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je med obiskom prehodnega centra v Opatovcu izjavil, da bo mejni prehod Bajakovo za vsa vozila s srbsko registracijo zaprt, dokler prebežnikov ne bodo znova usmerili na srbsko-madžarski mejni prehod Horgoš. Ostojić je dodal, da so hrvaški ukrepi "odgovor na diskriminacijo, ki jo je Srbija začela proti hrvaškim tovornjakarjem" in da lahko prek mejnega prehoda Bajakovo pridejo srbski državljani, srbska vozila pa ne. "Ali prebežniki padajo z neba? Ne, prihajajo iz Srbije in Madžarske, a tega nihče ne vidi. To ni tiha vojna med Hrvaško in Srbijo, je samo odgovor na njihove ukrepe," je dodal.

Kot je znano, je obravnava prebežnikov med Hrvaško in Srbijo sprožila pravo trgovinsko vojno, saj je Srbija preprečila vstop v državo tovornjakom s hrvaškimi izdelki, Zagreb pa je nato prepovedal vstop na Hrvaško vsem državljanom Srbije. Odnosi med Srbijo in Hrvaško se zaradi begunske krize zaostrujejo, saj je na Hrvaško mimo mejnih prehodov iz Srbije v tednu dni vstopilo že več kot 47.000 beguncev.

Razmere se zaostrujejo že nekaj dni
V središču zapleta je glavni avtocestni prehod med državama Bajakovo-Batrovci, ki je od ponedeljka tudi edini odprti mejni prehod med državama, drugih sedem je zaprtih. Hrvaška je v četrtek zaprla mejo za tovorni promet, posledica pa so 15 kilometrov dolge kolone tovornih vozil. Vozniki tovornjakov so kar 18 ur zapirali potniški promet, ker je Hrvaška, kljub pozivom Srbije, naj prehod odpre za tovorna vozila, vztrajala, da lahko na Hrvaško vstopijo zgolj vozila s pokvarljivim blagom. Srbija, ki je skušala rešitev najti tudi v Bruslju, je dala Hrvaški čas do polnoči.

Ker Hrvaška mejnega prehoda za tovorni promet do polnoči ni odprla, je Srbija sprejela protiukrepe - prepoved vstopa tovornjakom s hrvaškimi izdelki, kar je med drugim močno ujezilo Agrokor, ki je le nekaj minut pozneje objavil seznam izdelkov, ki jih v Ideji in Mercatorju zaradi tega ne bo. "Hrvaška ni izpolnila naših zahtev, z gospodarsko agresijo pa povzroča škodo obema državama. Prisiljeni smo bili uvesti protiukrepe. S tem nismo zadovoljni, nismo srečni, a ščitimo svojo državnost," je dejal srbski minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović.

Na Hrvaško ne morejo srbska vozila in državljani
Na novo potezo Zagreba ni bilo treba čakati dolgo, Hrvaška je prek svojega notranjega ministra Ranka Ostojića uvedla protiukrep protiukrepu - od zdaj v Hrvaško ne smejo več pripeljati osebna vozila in avtobusi s srbskimi registrskimi tablicami, niti srbski državljani s srbskimi potnimi listi. Tako so s prehoda že vrnili avtobus, ki je bil iz Beograda namenjen proti Banjaluki. "Lastniki srbskih potnih listov in avtomobili, registrirani v Srbiji, do preklica nimajo vstopa na Hrvaško," je sporočila hrvaška policija.

Hrvaški premier Milanović je v sredo zvečer v Bruslju dejal, da je Hrvaška želela mejo za vsa vozila odpreti zjutraj, vendar je po potezi Beograda zdaj ne bo. Dejal je tudi, da Hrvaška od Srbije pričakuje, da del prebežnikov pošlje na madžarsko mejo, v Horgoš.

Vrsta tovornjakov za vstop na Hrvaško je dolga 15 kilometrov in sega do vasi Adaševac, na hrvaški strani pa na izstop iz države čaka 13-kilometrska kolona tovornjakov. Vozniki so vse bolj nezadovoljni, saj jim primanjkuje vode in hrane.

V Srbijo, nato na Hrvaško in Madžarsko
Kot poroča RTV-dopisnica Marta Razboršek, prebežnike brez težav na Madžarsko zdaj pošilja Hrvaška, Srbija jih več ne sme ali pa se še ni opogumila, da bi jih spet. V hrvaškem začasnem nastanitvenem centru v Opatovcu blizu meje s Srbijo so sicer sprejeli že več kot 47.000 beguncev, ki jih z vlaki in avtobusi pošiljajo proti Madžarski, ta pa pospešeno postavlja ograjo na meji s Hrvaško. V Opatovac je samo ponoči prišlo več tisoč novih prebežnikov.

Prebežniki pa še naprej prihajajo iz Srbije na skrajni vzhod Hrvaške, zato nameravajo znova odpreti začasni nastanitveni center v Belem Manastiru v Baranji, ki je bližje madžarski meji kot Opatovac. Po poročanju hrvaških medijev bi lahko hrvaški policisti morda že v četrtek po popisu prebežnikom začeli deliti zapestnice, s katerimi naj bi se bolj natančno držali vrstnega reda pri vstopu na avtobuse ter se izognili gnečam in morebitnim incidentom.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Vrh EU: Milijarda evrov za begunce in spravljivi toni.

Zaostrena retorika med Hrvaško in Srbijo
Kriza zaostruje medsosedske odnose